22 d'abril 'Pre-Sant Jordi' en Josep Santesmases un #SantJordi de #CreudeSantJordi

 
•  QUARTS I HORES II. TERRES, LLOCS I PAISATGES /   Josep Santesmases i Ollé
•
978-84-94259-80-7: Quarts i hores II

El segon volum de Quarts i hores recull cent vint-i-cinc articles sota l’epígraf terres, llocs i paisatges. Han estat ordenats en cinc àmbits: Com un mirall de la terra, reflectint el pas estacional del temps i paisatges concrets d’aquest país; La ciutat dels torrents referits a la ciutat de Valls a través dels records, l’observació, la interpretació i la crítica; Terres del Gaià, un petit territori que l’autor s’ha anat fent seu, mirant de cap a peus tota la vall; A tocar de casa, un calaix de sastre proper a l’espai de vida, estimat sense penjar-hi «ismes» i, finalment, onze articles inèdits, Deu llocs i dos rius, escrits en retenir la mirada contemplativa i reflexiva per alguns indrets per on Josep Santesmases i Ollé ha passat: l’Hospitalet de Llobregat, Tortosa, Figueres i l’Empordà, Barcelona, la Seu d’Urgell, Horta de Sant Joan, Lleida, Mollerussa, i per dos rius, l’Ebre i el Gaià. 
Rafael López-Monné diu en el pròleg: “Hi trobareu també articles que desenvolupen descripcions geogràfiques acurades, sensibles, que sovint descriuen el moment de l’any, el pas del temps. Articles que ens ajuden a adonar-nos que, malgrat les mil feines que fem cada dia, ha arribat el vigor de la primavera, o les fruites madures de final de l’estiu, o les llums daurades de la tardor, o les serenors de l’hivern… […] El paisatge és una construcció cultural i, com a tal, necessita d’actors que duguin a terme aquesta obra. Calen obrers —artistes— que connotin emocionalment i estèticament l’espai. Com assenyala Alain Roger, la natura és indeterminada, només l’art la determina. El Josep treballa en aquest ram.”• JOSEP SANTESMASES I OLLÉ. 
•

Josep Santesmases i Ollé (Vila-rodona, 1951) ha publicat diversos llibres d’història local i una setantena d’articles d’història o assaig. És president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, vicepresident de l’Institut Ramon Muntaner i codirector de Plecs d’Història Local. És membre fundador del Centre d’Estudis del Gaià i codirector de la seva miscel·lània anual, La Resclosa. Ha escrit regularment a la premsa amb més de cinc-cents articles publicats, sobretot al setmanari El Pati de Valls, a l’edició del Camp de Tarragona d’El Punt, al Punt Avui i al suplement Cultura d’aquest diari. Des de la perspectiva literària ha publicat el següents llibres: Riu Avall. Recull d’articles (1986-2002) (2002); Santes Creus i les terres del Gaià. Proses pintades (2006) (amb il·lustracions de Joan Cunillera); Viatge literari per la vall del Gaià. Les terres altes (2008); El món des de l’agut (2011); Quarts i hores I. Societat i política (2012).

 
Llibres publicats
en aquesta editorial:
 
Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.