Comarquesnord: Bernd Knöller i Xavier Mollà ens porten l’obra ‘Ànima Mediterrània’, finalista al ‘Best Cook of the Year’!!

 

Bernd Knöller i Xavier Mollà ens porten l’obra ‘Ànima Mediterrània’, finalista al ‘Best Cook of the Year’

El gerent del Restaurant Riff de València, Bernd Knöller (amb una Estrella Michelín), i el fotògraf d’Ontinyent Xavier Mollà, van portar dissabte 9 de febrer el llibre gastronòmic ‘Ànima Mediterrània’ pel Matarranya. Es tracta d’una obra de receptes, d’unes dimensions molt suggeridores (32×24) i d’un disseny creatiu molt atractiu que està rebent molt bones crítiques. De fet, ‘Ànima Mediterrània’ ha obtingut el ‘Gourmand World Cookbook Awards’ a nivell estatal i serà un dels cinc finalistes del ‘Best Cook of the Year’ que es farà entrega el 23 de febrer a la fira del llibre de París.

Ràdio Matarranya va tindre l’oportunitat d’entrevistar a Knöller i Mollà, autors que van passar el cap de setmana per la Torre del Visco i que a banda de presentar el llibre també van participar en uns tallers de cuina molt suggeridors. Quant a ‘Ànima Mediterrània’, el cuiner d’origen alemany Bernd Knöller va explicar que “aquí trobarem 64 receptes fetes a la meua manera. Receptes que he escrit jo, com te les explicaria a tu, i amb una qualitat de fotos fantàstica”. Darrere de la imatge ha estat el fotògraf Xavier Mollà, qui va afegir que “trobarem 609 fotografies”.

Estes imatges podríem dividir-les “en tres grups”, va concretar Mollà. “Tenim un grup que parla del plat. De cada plat que fem, fem dos fotografies a sang”. També trobem les fotografies que mostren “com emplata Bernd. Les altres són bodegons, ingredients, però també homenatges a la pintura i als fotògrafs”. Hi ha un tercer grup d’imatges. Estes són més menudes, i són “una espècie de making off, i entre plats i plats hi ha fotos de la meua obra que fa referència al meu treball personal sobre la mediterrània”. Les imatges estan complementades amb explicacions de les receptes molt originals i en format molt literari.

. Com es va gestar el llibre

‘Ànima Mediterrània’ es va començar a cuinar fa tres anys. Bernd Knöller explicava que “necessitat no n’hi havia cap” de fer el llibre. “Però fa tres anys em va vindre en Xavi i deia que volia fer un llibre mediterrani”. El prestigiós cuiner va reconèixer que “no ens pensàvem que seria un llibre d’estes mides i tan especial. Però ens vam submergir en el tema amb gran passió”. Darrere hi ha “molt de treball”, amb sessions fotogràfiques “on només fèiem dos o tres receptes”. Per tant, va afegir Knöller, “hem tingut molt de treball, però ha segut molt bonic i molt agradable”.

Xavier Mollà, per la seua banda, va apuntar que “quan vam decidir fer el llibre, el primer plantejament era: què oferim nosaltres que no s’haja dit en els milers i milers de llibres de cuina que hi ha”. El reconegut fotògraf va remarcar que “fer un llibre més era perdre el temps. Per a mi, que vinc del treball fotogràfic, m’he de plantejar una cosa que no està feta o plantejar-la d’una forma diferent”. Mollà va concretar que “Bernd té molts llibres, i la meua germana i el meu cunyat, que també són gastrònoms, tenen molta bibliografia gastronòmica”. Esta documentació va servir “per a definir la nostra marca de llibre”.

Mollà i Knöller van estar per la Llibreria Serret de Vall-de-roures presentant este ‘Ànima Mediterrània’. Els autors van fer menció a la distinció que ha obtingut el llibre. Bernd Knöller va remarcar que “el vam presentar fa relativament poc, i unes setmanes més tard ens donaven la notícia de millor llibre d’Espanya, i després que serem finalistes a nivell mundial a París, junt a Mèxic, Estats Units, Regne Unit i França. I allí estarem”. Knöller va destacar també que “el llibre és molt bonic. I només pel fet que sigui així” podem dir “que és un llibre per a tots”.

. ‘Mediterrani no es naix, sinó que es fa’

Bernd Knöller és gerent del Restaurant Riff de València i cuiner d’origen alemany i de reconeixement que ostenta una Estrella Michelín. En relació a la seua especialització per la dieta mediterrània, Knöller va apuntar que “el mediterrani no naix, sinó que es fa”. En el tema dels arrossos, bromejava el cuiner, “com jo no tenia iaia valenciana, jo ho havia d’aprendre, perquè si els preguntava als meus col·legues per què ho feien així, em deien que la seua iaia ho feia així”. Per tant, “he hagut d’investigar, d’estudiar, i això ha estat un benefici per a mi”.

 
Potser també t'interesse:
  1. Mercè Gimeno i Francesca Calaf porten ‘Calaceitanes’ a la Llibreria Serret de Valderrobres
  2. Xavier Gabriel: “La sort no existeix en absolut. El que has de fer és creure en tu mateix”
  3. Morella albergarà les XVIII Jornades Europees de Micologia Mediterrània
  4. Les Jornades Europees de Micologia Mediterrània s’obren al públic amb mostres i anàlisi de bolets
  5. Morella culmina la seua setmana com a capital europea mediterrània de micología
 
Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.