Comarquesnord: L’autora de la novel·la sobre La Pastora ha presentat l’obra a la Llibreria Serret de Valderrobres


L’autora de la novel·la sobre La Pastora ha presentat l’obra a la Llibreria Serret de Valderrobrescomarquesnord.cat, Vall-de-roures
» dilluns, 7 de març de 2011

La Llibreria Serret de Valderrobres va acollir el passat dissabte 5 de març la presentació del Premi Nadal 2011, ‘Donde nadie te encuentre’, la novel·la que narre la història de Teresa Pla, coneguda popular com el maqui “La Pastora”. La presentació va comptar amb la presència de la seua autora, Alicia Giménez Bartlett, qui va comptar amb una càlida rebuda per parts del veïns del Matarranya i on va firmar exemplars. La presentació va ser tot un èxit i Ràdio Matarranya va aprofitar l’ocasió per entrevistar la consolida escriptora.

Parlar de “La Pastora” supose parlar de la memòria col·lectiva dels veïns dels Ports, lo Matarranya i el Maestrat, i d’un d’aquells personatges on la realitat supere la ficció. La pròpia Giménez Bartlett va destacar que “si hagués hagut d’inventar un personatge com “La Pastora”, no hagués arribat a escriure la meitat de coses que li van passar a la seua vida. Sobretot, amb el final que va tenir. Una persona amb una vida amb tantes incidències i tragèdies que al final va morir en pau l’any 2004. Crec que no hi ha imaginació capaç de fer una història com la de Teresa Pla”.

‘Donde nadie te encuentra’ narre la història d’un psiquiatra francès que, acompanyat d’un periodista nascut a la zona, vol trobar a “La Pastora”. Per tant, a la novel·la hi trobarem la figura de la maqui nascuda a Vallibona, però també d’altres personatges que no són fonamentalment històrics, envoltats en una història de lluita, memòria, una mica d’aventura, però també d’una terra i de la personalitat d’una època fosca. Giménez Bartlett va destacar que “la gent me diu: ‘És veritat que esta terra és tan dura i tan preciosa?”. I no s’equivoque.

De fet, el maquis i el seu desplegament pel Maestrat és difícil d’entendre sense conèixer el monte i els seus pobles. La pròpia autora va destacar que “quan llegia la documentació sobre “La Pastora” i sabia que ella estava a la Cova d’Àliga, et preguntaves com és possible que estigués veient a la Guàrdia Civil quan passava pel camí i ells no la veiessin a ella. Has de patejar la zona per entendre-ho”. A la vegada, hi jugue un paper fonamental la part humana de Teresa Pla perquè “tampoc s’entén la llegenda i la forma d’actuar sense conèixer la seua part més humana”.

Alicia Giménez Bartlett també va dir que “m’han preguntat: què admira de “La Pastora”. Admirar, jo no puc admirar res. Ere una persona que va viure una època terrible d’Espanya, un enfrontament entre germans, i que va recórrer a la violència, ja que encara que no se va demostrar que havia assassinat ningú, va donar pallisses i havia estat testimoni de coses molt fortes”. Per tant, “admirar no puc admirar res. Però puc entendre com una persona pot arribar a este grau de desesperació i de soledat”.

L’autora, natural d’Almansa, però vivint part de la seua infància a l’Ebre, encara recorde que “de petits mos deien que si et portaves malament “La Pastora” se t’emportaria a la muntanya”, i només lo personatge ja “te porta un munt de records infantils”. A la vegada, va recordar que presentaran la novel·la a Vallibona (bressol de Teresa Pla) i que a través de ‘Donde nadie te encuentra’ s’ha fet un seguit de reportatges amb La Vanguardia per les muntanyes que va recórrer “La Pastora” i d’altres que eixiran per TVE.

Pel que fa a la presentació i firma de llibres, com la que es va celebrar a la Llibreria Serret este cap de setmana, Alicia Giménez Bartlett va destacar que “el contacte amb els lectors és el que més m’agrada”.

» ÀUDIO: Giménez Bartlett, ‘No hi ha una imaginació capaç de crear una història com la de Teresa Pla’


Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.