Comarquesnord: Víctor Jurado: “La idea és transmetre com va viure una família normal el setge de Barcelona de 1714”

 


Víctor Jurado: “La idea és transmetre com va viure una família normal el setge de Barcelona de 1714”

comarquesnord.cat Vall-de-roures . dissabte, 13 de setembre de 2014 . Deixa un comentari
Etiquetes: 
 
 
20120319_publi_cnenshocontestu_125x400

El jove escriptor Víctor Jurado Riba -d’arrels matarranyenques- ha debutat en el món literari amb No s’hi enterra cap traïdor, una novel·la històrica on realitat i ficció es mesclen per donar a conèixer al lector com es va viure el setge de Barcelona de 1714. “Aquest tema és molt especial per als barcelonins i encara cap autor l’havia novel·lat”, va explicar Jurado, que també va afegir que “en aquesta obra el lector pot conèixer i arribar a tindre informació d’uns fets i llocs dels quals tothom ha sentit parlar, però que pocs coneixen realment”.

No s’hi enterra cap traïdor és una novel·la ambientada en la Barcelona de 1714, on els seus habitants han de fer front al setge de les tropes borbòniques. Dins d’este escenari, l’autor col·loca una família assentada a la zona del Born que compartirà protagonisme en un episodi històric que impregne cada pàgina del text. “La idea del llibre és, principalment, transmetre com va viure una família més o menys normal el setge de Barcelona”, va aclarir Jurado. L’autor va puntualitzar que “evidentment, els membres de la família tenen les seues discussions i les seues intrigues. Però no són cap situació que no es pogués donar en la realitat”. D’aquesta forma, el jove escriptor aconsegueix que el lector conegui quines podien ser les sensacions, els dubtes, els sentiments o les actituds de la gent de carrer que va viure aquest episodi històric.

El llibre, com gairebé totes les novel·les històriques, mescle la realitat i la ficció per a desenvolupar una trama en la qual els lectors podran descobrir gran part d’allò que va passar en aquella batalla històrica. “És difícil dir què predomina més al llibre, si la realitat o la ficció. El que està clar és que tots els fets sobre el setge, fins i tot tots els personatges que no són de la família protagonista són totalment reals”, va aclarir Jurado, que també va assenyalar que “per aquest motiu, el llibre també té un contingut didàctic. Molts dels lectors comprendran millor fets i espais dels quals tots hem sentit parlar però dels que quasi ningú coneix la realitat”. Respecte a aquesta fidelitat històrica, l’autor va voler aclarir que “tot i que són personatges que van existir, està clar que la personalitat i el caràcter de cadascun són ficció. A més, he de dir que és molt divertit poder fer que un personatge que va existir faci allò que tu vols”.

No s’hi enterra cap traïdor és el primer treball de Víctor Jurado, una obra que des del dia que es va llençar al mercat no ha fet més que rebre bones crítiques. “La veritat és que estic molt sorprès de com ha anat tot. Sóc conscient que sóc molt jove, que no em coneix ningú i que és el meu primer llibre. Per això no m’esperava que tants mitjans de comunicació, alguns prou importants, es fixaren en mi, i encara menys, que fessin unes crítiques tan positives”.

Pel que fa a la decisió de submergir-se en el món de l’escriptura, Jurado va explicar que “la idea va sorgir perquè sóc estudiant d’història i sempre m’ha agradat molt llegir. Jo vinc molt aLlibreria Serret perquè tinc arrels a Queretes, i un dia vaig conèixer a Francesc Miralles i una cosa va portar a l’altra”. El jove autor també va destacar que “tot i que molta gent diu que algun dia escriurà un llibre, no és una cosa tan fàcil. La veritat és que m’ha costat molt i entre el Francesc (Miralles) i jo hem fet mil i una rectificacions fins arribar al que tenim ara entre mans”.

Tot i que Jurado encara es trobe immers en la presentació d’aquest primer llibre, l’autor ens va confirmar que “ara estic treballant en una nova obra que puc avançar que tractarà sobre Marco Polo”. A més, l’escriptor també va voler destacar que “encara que la situació pot ser no sigui la més adequada per a la literatura, penso que sempre és un bon moment per tenir ganes d’escriure…”

 
Més informació:  | 
 
Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.