comarquesnord.cat: Una història de maquis ambientada al nostre territori guanya el Nadal

 


Una història de maquis ambientada al nostre territori guanya el Nadal

 


comarquesnord.cat, Barcelona
» dijous, 6 de gener de 2011

El dia de Reis es lliurava a Barcelona un dels premis literaris més prestigiosos de les lletres espanyoles, el Nadal. La 67ena edició del guardó més veterà recaia en Alicia Giménez Barlett amb Donde Nadie te encuentre, basada parcialment en la vida real de Teresa Pla Meseguer, La Pastora o la també anomenada “la maquis hermafrodita.”

Donde nadie de encuentre narra les peripècies d’un psiquiatra francès que, a través d’un article d’un periodista barceloní, s’interessa pel personatge de Teresa Pla Meseguer, àlies La Pastora, potser el maqui més misteriós que va generar la postguerra espanyola. Nascuda en 1917 a Vallibona Castelló amb seriosos dubtes sobre la seua sexualitat (potser amb hermafroditisme masculí), els seus trets més masculins que femenins van ser objectes de múltiples bromes que van culminar desgraciadament en una mai ben aclarida violació en 1949 en la qual haurien participat o estat presents membres de la Guàrdia Civil. Va ser llavors quan, segons la història o potser ja barrejada amb la llegenda, va canviar les seues robes femenines per les masculines i va passar de ser Teresot a Florencio, actuant com a maqui amb el nom de Durruti o La Pastora per les muntanyes del Maestrazgo fins que va ser capturada en 1960. Commutada la pena de mort, va passar 17 anys a la presó i va morir en 2004.

Giménez Bartlett ha confessat que la història li rondava pel cap des de fa deu anys, però al principi va desisitir per les dificultats que tenia per tal de documentar-se, fins que va descobrir l’assaig d’un escriptor local. La història d’aquesta dona, “presa per sanguinària, terrible” -estava acusada de 29 assassinats-, s’explica de la mà d’un psiquiatra francès i un periodista català.

Alicia Giménez Barlett és l’escriptora que creà la saga de novel·les de la detectiu Petra Delicado.

 
Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.