El Periodico de Catalunya: BCNegra 2010: Les editorials aprofiten el ganxo de BCNegra per treure novetatsLes editorials aprofiten el ganxo de BCNegra per treure novetats

  1. • La cita amb la literatura policíaca organitza fins dissabte que ve xerrades i trobades amb autors
  2. • Paco Camarasa, comissari del festival, anuncia que al gener s’han publicat 70 títols del gènere
Novetats de gènere negre exposades dissabte a la llibreria Negra y Criminal de Barcelona. Foto: GUILLERMO MOLINER
Novetats de gènere negre exposades dissabte a la llibreria Negra y Criminal de Barcelona. Foto: GUILLERMO MOLINER
ANNA ABELLA
BARCELONA

Clàssics, candidats a suplir la demanda nòrdica que ha deixat Stieg Larsson, renovades temàtiques lligades al narcotràfic, detectius nous i enigmàtics, autors consagrats... Tota mena de novetats del gènere negre es concentren aquests dies a les llibreries de Barcelona confirmant que el festival BCNegra, que des d’avui fins dissabte que ve desplegarà les seves activitats a la capital catalana, s’ha convertit en una cita ineludible per a les editorials, que cada vegada tenen més en compte aquestes dates del calendari per llançar les seves apostes més criminals. Unes arriben acompanyades dels seus autors, d’altres no, però totes es nodreixen de la seva repercussió.
«Nosaltres fem una reserva de títols tenint en compte BCNegra perquè veiem que s’ha consolidat i que rep molta atenció dels mitjans, i no té sentit no aprofitar-ho. Les llibreries, que també veuen que s’ha establert una tendència, munten taules i espais temàtics», explica Berta Noi, editora de Planeta. Entre les novetats d’aquesta editorial hi ha Un paso en falso, del noruec K. O. Dahl; La oscura inmensidad de la muerte, de l’italià Massimo Carlotto; l’assaig La ciencia de Sherlock Holmes, d’E. J. Wagner, sobre secrets forenses de casos històrics, i el volum Besaré tu cadáver, amb dues novel·les oblidades de Terenci Moix.

ELLROY I CORNWELL / «Diuen que hi ha crisi i que les editorials redueixen els títols però sembla que n’hi ha molts més que altres anys», opina Paco Camarasa, comissari de BCNegra des dels seus inicis, ara fa cinc anys, i llibreter de la Negra y Criminal. Segons els seus càlculs, des de començament de gener s’han publicat «unes 70 novetats i encara en queden algunes d’importants per arribar la segona setmana de febrer», en referència a la novel·la de l’autor de L. A. Confidential, James Ellroy (Sangre vagabunda), i a Scarpetta, el nou cas de la forense creada per Patricia Cornwell, totes dues a Ediciones B. De moment, aquesta editorial ja ha publicat Spade & Archer, un seriós homenatge de Joe Gores a El falcó maltès. «Fem una programació ad hoc per aprofitar el festival perquè és una cita que ja s’ha fet un nom», admet Verónica Fajardo, editora d’Ediciones B. Una impressió que casa amb la de Camarasa, que veu el festival «com una plataforma que fa més visibles obres i autors, i això fa que s’editi i es vengui més».
En la mateixa línia, l’editora de RBA Anik Lapointe assegura que «cada any BCNegra guanya en repercussió» i, en el seu cas, a més a més de la visita d’Arnaldur Indridason, amb La veu sota el braç, veurà dijous Ian Rankin, amb Puertas abiertas, recollir el premi Carvalho. Més pesos pesants: Dennis Lehane, autor de Mystic River, amb Cualquier otro día (RBA), i el temible John Connolly, amb Els amants (Bromera / Tusquets).
Mentre que una danesa, Dominique Manotti, publica Conexión Lorena a Alba, dues dames sueques recullen amb els seus best-sellers el testimoni del creador de Millennium: Camilla Läckberg, de qui Maeva ja porta en castellà tres entregues de la sèrie de l’escriptora Erica, i que ara s’estrena en català amb La princesa de gel (Amsterdam); i Åsa Larsson, amb Sang vessada (Columna / Seix Barral). Entre les novetats destaca una sorprenent sèrie protagonitzada per un enigmàtic Hermes Diaktoros i creada per una britànica enamorada de Grècia, Anne Zouroudi. El títol, El pecado de Midas (Duomo). La poderosa Mondadori dispara tres efectives bales: una novel·lassa de Don Winslow sobre narcotràfic, El poder del perro; Delitos a largo plazo, de Jake Arnott, i El expediente Archer –per primer cop tots els contes del detectiu creat per Ross MacDonald–. A Libros del Asteroide, un altre clàssic, en aquest cas francès, Calle de la estación, 120, de Léo Malet.

LA GALLINA ASSASSINA / Entre l’oferta de casa, Teresa Solana entrega sangnants relats a Set casos de sang i fetge i una història d’amor (Edicions 62) i el canari José Luis Correa publica un altre cas del detectiu Ricardo Blanco, Un rastro de sirenas (Alba). Els que vulguin experiències virtuals poden entrar a www.twitter.com/bcnegra per seguir la pista d’una presumpta gallina assassina en una novel·la de Jordi Cervera.


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.