el Periodico.cat: Giménez Bartlett s'endú el Nadal amb una novel·la sobre una maqui

'Donde nadie te encuentre' recupera la rebel antifranquista Teresa Pla
Messeguer, 'La Pastora'

L'opera prima del periodista barceloní Cristian Segura, 'El cau del conill',
guanya el Josep Pla

 
TRADICIONAL GUARDÓ LITERARI DEL DIA DE REIS
 Divendres, 7 de gener del 2011
 ANNA ABELLA
BARCELONA
 
De nou la memòria històrica de la guerra civil i la postguerra es cola en la literatura. La figura de la llegendària maqui Teresa Pla Messeguer, coneguda com La Pastora, és la protagonista de Donde nadie te encuentre, la novel·la que es remunta a l'Espanya gris dels anys 50 i en la qual Alicia Giménez Bartlett (Almansa, Albacete, 1951) ha aparcat el gènere negre i la seva famosa inspectora Petra Delicado, per aconseguir ahir a la nit, en la tradicional gala literària del dia de Reis, celebrada a l'Hotel Palace de Barcelona, el guardó més antic d'Espanya, el Nadal, dotat amb 18.000 euros i que convoca l'editorial Destino.

 

Alicia Giménez Bartlett guanya el Nadal amb una novel·la de maquis.

zoomEls dos triomfadors dels primers guardons literaris de l'any, Cristian Segura, premi Josep Pla i Alicia Gimenez Bartlett, premi Nadal.

Els dos triomfadors dels primers guardons literaris de l'any, Cristian Segura, premi Josep Pla i Alicia Gimenez Bartlett, premi Nadal. JOAN PUIG

zoomEl nou conseller de Cultura, Ferran Mascarell (assegut), i l'expresident Jordi Pujol, ahir a la nit a l'inici de la gala literària.

El nou conseller de Cultura, Ferran Mascarell (assegut), i l'expresident Jordi Pujol, ahir a la nit a l'inici de la gala literària. JOAN PUIG

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Informació publicada en lapágina 48 de la secció deEspectacles de l'edició impresa del dia 07 de gener de 2011VEURE ARXIU (.PDF)

Com en l'edició passada, en què el va rebre Llucia Ramis amb Egosurfing, l'altre premi de la nit, el Josep Pla de prosa en català, dotat amb 6.000 euros, va ser per a un jove periodista: Cristian Segura (Barcelona, 1978). Ell mateix es va definir ahir a la nit després de rebre el premi com «un perfecte desconegut en el món literari», i amb la seva primera novel·la, El cau del conill, ha aconseguit el seu primer premi. Segons l'autor, l'obra «retrata amb ironia la burgesia de Barcelona i el que suposa la globalització» a través d'un empresari que entra en decadència.

INTRIGA AL MAESTRAT/ A través de la ficció, però basant-se en el personatge real de La Pastora, Giménez Bartlett construeix a Donde nadie te encuentre una novel·la «més d'aventures que històrica», segons l'autora, que transcorre al Maestrat i els Ports (a la zona fronterera entre Castelló, Terol i Tarragona). A les seves muntanyes es refugiava aquesta «bandolera», que l'escriptora va qualificar ahir de «mite» i de qui ha volgut «buscar el costat humà».

Un psiquiatre de la Sorbona que realitza un estudi sobre psicòpates i un periodista barceloní arriben a un acord per buscar aquesta «batalladora, terrible» i ambigua maqui, perseguida per la Guàrdia Civil acusada de múltiples i cruents crims i «la foto de la qual infestava les comissaries barcelonines».

El misteri i la llegenda envolta la història real de Teresa Pla Messeguer, nascuda a Vallibona (Castelló) el 1917, i morta el 2004, perquè va arribar a ser coneguda com la maqui hermafrodita ja que es deia que va néixer amb una malformació genital. Per Giménez Bartlett, que va dedicar amb afecte el premi a «la jove promesa» Ana María Matute, present a la sala, va ser molt important el llibre d'un periodista local de la zona, José Calvo, sobre La Pastora.

Si el jurat del Nadal, format per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Ángela Vallvey i Emili Rosales, ha distingit una autora veterana, amb una vintena d'obres en el seu compte, com Nido vacío o El silencio de los claustros, el del Pla -Sebastià Alzamora, Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Ester Pujol i Àlex Susanna- s'ha inclinat per un debutant. Cristian Segura, que actualment treballa al diari Ara i va ser corresponsal a la Xina i Berlín.

LA BURGESIA CATALANA / El cau del conill, en què Segura troba «paral·lelismes amb American Beauty i La escopeta nacional», reflecteix la societat d'avui seguint la història de la família Conill. El seu patriarca, Amadeu, és un empresari que entra en crisi engolit per la globalització. Les dues obres es publicaran al febrer.

 
Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.