Exili mercantilitzat: Article de Blanca Deusdad a LA VANGUARDIA.es


 

BLANCA DEUSDAD | Doctora en Sociologia i professora de la URV Vilanova i la Geltrú | 18/12/2009 | Actualizada a las 14:20 | Participación

Els exiliats del 1939, deixant enrere casa, família i amistats, prenien únicament la maleta de l'exili, plena d'allò que consideraven més important i que els configurava la seva identitat. Homes i dones pels quals els ideals passaven per davant de la seva pròpia vida: salvar la República i denunciar els horrors de la guerra.

Agustí Centelles és l'exemple que ha colpit tots aquests dies, qui va arriscar la seva vida per deixar constància amb la seva obra artística i testimonial dels fets de la guerra civil espanyola, però també n'hi ha molts d´altres d'anònims i d'il·lustres com Carles Riba o Antonio Machado, junt amb els presidents Lluís Companys i Manuel Azaña. Els més privilegiats obtingueren un visat que els permetia viure a França, però la resta van malviure als camps de refugiats francesos. Davant de tot això no deixa de ser sorprenent, per no dir indignant, que s´hagi volgut treure un profit econòmic de l´herència d'Agustí Centelles, la qual no deixa de ser una herència col · lectiva.

Estem en una societat on tot es comercialitza: les relacions familiars, la cultura, la nostra gastronomia, festes, tradicions... Ara bé, no entenc com podem mercantilitzar l´exili, allò pel que van donar la vida tantes persones i pel qual gaudim en l´actualitat d'unes societats democràtiques.

Tantes lluites, hores i esforços esmerçats perquè tornessin tots aquells documents, públics i personals, que van ser espoliats pel franquisme i traslladats a l'arxiu de Salamanca, entre ells els esforços d´Agustí Centelles per salvar els documents gràfics de la Guerra Civil de la destrucció i de l'ús feixista.

Tot perquè ara tornin a l´arxiu en allò que alguns dirien ironies del destí, però que en el fons, no ens enganyem, amaguen un egoisme i una falta de mires molt criticables i que ens entristeixen com a país i com a persones.


Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.