"Immigrants a les escoles" de Blanca Deusdad (vinculada a Beseit), publicat per Pagès Editors, es presente el dissabte 13 de febrer a la llibreria Serret.


 Blanca Deusdad guanya el 12è Premi Batec d'educació Amb el projecte: "L’educació intercultural a les ciències socials: Una aproximació a la realitat catalana"

La societat catalana ha sofert una transformació en els darrers anys amb l’arribada d’un gran nombre de població estrangera, fruit de la immigració sud/nord del planeta, la qual representa un 15% de la població catalana. Aquest fenomen ha tingut el seu reflex a les aules i ha comportat un seguit de reptes d’equitat i de cohesió social. Com s’ha adaptat el sistema educatiu català per donar resposta a les necessitats socioeducatives de l’alumnat nouvingut? Quin és el clima a les aules multiculturals? Es poden establir diferències entre centres educatius amb un major o menor nombre l’alumnat estranger? Com s’atén l’alumnat nouvingut a les aules ordinàries? S’utilitzen metodologies que afavoreixin la interculturalitat, el coneixement i les relacions entre tot l’alumnat vingut d’arreu? Quines diferències s’estableixen per gèneres i per nacionalitats? Aquests són alguns dels interrogants als que pretén donar resposta el llibre, a partir de la veu dels professionals de l’ensenyament i de l’observació de les aules. També vol ser una reflexió sobre quines són les problemàtiques que envolten aquest alumnat de diversitat cultural i quin és el tractament que es dóna a casa nostra a la multiculturalitat.

Blanca Deusdad Ayala (1965) nascuda a Vilanova i la Geltrú, on resideix, també està vinculada a Beseit i a la comarca del Matarranya, d’on provenen els seus orígens familiars paterns. És llicenciada en Antropologia, Doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona (2002), i becària postdoctoral Fulbright/Generalitat de Catalunya (2003). Treballa com a professora a la URV i a l’IES Ernest Lluch de Cunit, i des de sempre comparteix la seva tasca docent amb la recerca. En l’actualitat les seves línies d’investigació se centren en la Didàctica de les Ciències Socials, la immigració i el gènere. Col·labora com a investigadora amb el grup de recerca DHIGECS (Didàctica de la Història, la Geografia i altres Ciències Socials) de la UB, amb el grup Multiculturalisme i Gènere de la mateixa Universitat, i amb The Institut for the Advancement of the Social Sciences de la Universitat de Boston, MA.

Blanca Deusdad (2009) publique amb Pagès Editors "Immigrants a les escoles"


Els motius pels quals em vaig interessar per estudiar la realitat de l’alumnat estranger a casa nostra són diversos. Caldria potser començar dient que el meu interès per la diversitat cultural em ve de lluny, des de petita, i que això em va portar fins i tot a estudiar Antropologia. Ara bé, he reprès aquest interès recentment perquè quan vaig tornar de la meva estada postdoctoral als Estats Units, em vaig adonar que el país s’estava convertint en un país multicultural. Com a mestra, d’una banda, volia conèixer d’a prop quines eren les dificultats d’aquests alumnat estranger, què podíem fer per ajudar-lo, i de l’altra, com ens apropàvem els docents a aquesta nova realitat de les aules.


Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.