La Vanguardia- Terres de l'Ebre: El Matarranya impulsa la celebració de la diada de Sant Jordi introduint la venda de roses al carrer!!

 www.lavanguardia.com/local/terres-de-lebre/

El Matarranya impulsa la celebració de la diada de Sant Jordi introduint la venda de roses al carrer


ACN - Diversos pobles de la comarca de la Franja organitzen actes literaris i culturals més enllà de les celebració del dia del patró d'Aragó

Terres de l'Ebre | 23/04/2013 - 16:38h

ACNLeer más: http://www.lavanguardia.com/local/terres-de-lebre/20130423/54372742835/el-matarranya-impulsa-la-celebracio-de-la-diada-de-sant-jordi-introduint-la-venda-de-roses-al-carrer.html#ixzz2RZ0bJcYm 
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia


Just a l'altra vorera enfront de la llibreria Serret de Vall-de-roures, un dels nuclis de difusió cultural més importants de la comarca del Matarranya, un grup de mitja dotzena d'estudiants de secundària ha situat en una petita taula la seva parada amb un centenar de roses per vendre. Una imatge del tot corrent a tots els pobles de Catalunya durant la diada de Sant Jordi, però insòlita, fins aquest dimarts al matí, en aquesta zona. 

"Es venien roses en punts concrets com llibreries i botigues de venda de menjar", explica Álvaro Cruz, estudiant i venedor. El grup va decidir posar en pràctica la idea que els van suggerir des de l'antena informativa de la comarca del Matarranya, adoptant la tradició catalana de treure al carrer les flors per vendre. "Fem un intercanvi amb Àustria a l'estiu i hem aprofitat Sant Jordi per vendre roses i que ens surti el viatge més barat", reconeix.

Atesa la manca de tradició a la comarca, els estudiants han celebrat l'experiència i els seus resultats: abans de les dues del migdia ja havien exhaurit les existències, anunciaven que no hi hauria torn de venda de tarda i descartaven, amb satisfacció, el desplaçament a altres pobles per acabar venent totes les flors. "Encara que no vulguis, per a l'home, la dona, la mare, la núvia, sempre fa gràcia comprar", conclou Cruz.

La venda de roses al carrer és una de les novetats que la celebració de la diada de Sant Jordi ha vist néixer aquest dimarts a la comarca del Matarranya, a la Franja. Una proposta "nova", una "altra forma de sentir el Sant Jordi", raona Rocío Zapater, veïna de Vall-de-roures, que ha acudit puntual a la cita del llibre i la flor. "Aquí a l'Aragó és festa però per proximitat a Catalunya ho estem inculcant com altres novetats", reconeix. "És una bona idea", afegeix.

Una diada "diferent"

Envoltat de piles de novetats literàries a l'interior de la seva llibreria, Octavi Serret es mostra encantat amb la idea de treure les roses al carrer. Malgrat que, enguany, la diada hagi estat aprofitada com a pont festiu a l'Aragó, un fet que la converteix en "diferent". Però des de fa uns quants anys, ell és l'animador de la diada a la comarca, organitzant actes de Sant Jordi a diferents pobles i enviant-hi llibres per vendre. La seva voluntat és que la celebració arreli a la zona més enllà del seu reconeixement internacional com a dia del llibre. 

Amb la implicació de col·lectius de dones i associacions culturals, enguany les poblacions de Lledó, Arenys de Lledó, Queretes, Pena-roja de Tastavins, Calaceit i Mont-roig han programat activitats culturals per aquesta diada, més enllà del caràcter institucional del dia festiu en l'àmbit autonòmic. S'instal·len parades de llibres, roses, es fan lectures i activitats infantils. "Cada vegada més, la cultura del llibre i la rosa lligada a Sant Jordi per part catalana s'està instaurant a tot arreu. Aquest dimarts, la venda de roses és espectacular, ara està agafant força", constata com la gran novetat de la diada.

A l'interior del seu establiment, un refugi de llibres i literatura catalana però, especialment, autòctona de la comarca, les vendes de llibres s'acceleren amb l'arribada del migdia. "Intento que el llibre en català sigui el més venut. Tenim molta literatura de la zona: tot el que publiquem és en català", explica. Si bé, al llarg de l'any, les vendes en de llibres en català suposen un 40%, durant els volts de Sant Jordi -sol aplicar els descomptes durant deu dies abans i després d'aquesta data- s'eleva la proporció al 80%.

En aquesta ocasió, repassa mentalment Serret, 'Licantropia', de Carles Terès, una novel·la de gran ressò ambientada a la mateixa comarca; 'El càtar imperfecte', de Víctor Amela; 'Matarranya, crònica d'un viatge', de Joaquim Monclús; i 'El Manuscrit', de Silvestre Hernández, es mantenen com els títols capdavanters en el rànquing de vendes a la llibreria.

Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/terres-de-lebre/20130423/54372742835/el-matarranya-impulsa-la-celebracio-de-la-diada-de-sant-jordi-introduint-la-venda-de-roses-al-carrer.html#ixzz2RYzhmqzU 
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

 
Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.