Laura Pinyol presenta el 16 de març a Prat de Compte: “A ‘El risc més gran’ volia parlar d’allò que duríem a terme si no tinguéssim por de fer les coses”http://www.arallibres.cat/ca/cataleg/1/1172/el-risc-mes-gran


Judit Monclús:

23/02/2018


La periodista terrassenca ambienta a Prat de Comte i a la Terra Alta la seva primera novel·la 'El risc més gran’.

 

https://surtdecasa.cat/


   

  El risc més gran

   

El risc més gran

  

Laura Pinyol

«I sí, a vegades, la por és el risc més gran.» Maria Antònia Oliver

 

Foto:

Cedida

Laura Pinyol

                               

               

-Agafar el cotxe i deixar-ho tot enrere per començar una nova vida en un poble lluny de tot el que t’ha envoltat fins ara. És una decisió que no sembla fàcil però que porta la Júlia fins a Prat de Comte amb la intenció de renéixer i prendre les regnes de la seva vida. ‘El risc més gran’, la novel·la de debut de la periodista Laura Pinyol (Terrassa, 1979), explica aquest viatge de fugida mentre retrata unes pors i unes vicissituds vitals en les quals gairebé tots ens hi podem sentir reflectits.

       

"Crec que la por i la seva antítesi, que és la llibertat, estan tota l’estona confrontades en les decisions i en les històries que van vivint tots els personatges"- La temàtica de 'El risc més gran' creus que la converteix en una novel·la generacional?

Al començament, com que els primers a llegir el llibre eren amics meus, em deien "m'hi sento molt identificat perquè les coses que passen a la protagonista són les coses que jo em plantejo, em plantejaria o em podrien passar a mi", però després aquest focus s'ha anat ampliant. Ara em trobo gent que potser té l'edat dels meus pares que també em diu que se sent molt identificada amb alguns dels aspectes que hi apareixen. Llavors, ja no em sembla tan generacional. A 'El risc més gran' hi passen coses que a tothom li poden passar en un moment o altre de la vida. Això que comentava de la por i de la responsabilitat al final és molt transversal perquè cada etapa et guarda la capacitat de decisió o d'actuació. Jo, per exemple, ara amb 38 anys, miro què podia fer als 18, que era tot, però, en canvi, en aquell moment també tenia por i reserves i pensava que no podia fer-ho tot tal com voldria. A cada època tens lligams. Ara m'imagino d'aquí a 20 anys i pensaré, vaja, amb 38 ho tenia tot per a fer i hagués fet el que hagués volgut i, en canvi, ara, penso que ja tinc la meva vida, els meus fills, la meva casa, la meva feina... Tinc la sensació que aquests temes són molt generals i no cal que tinguis l'edat de la protagonista per trobar-t'hi.
LLEGIR + surtdecasa.cat/ebre/llibres/entrevista-laura-pinyol-el-risc-mes-gran

El risc més gran  

Laura Pinyol

«I sí, a vegades, la por és el risc més gran.» Maria Antònia Oliver


El risc més gran és una novel·la de fugida i afirmació, en la qual l’abisme de la incomunicació està sempre a un pam del camí que recorren els protagonistes. Laura Pinyol ens proposa, mitjançant la mirada serena i rebel de la Júlia, un viatge a les profunditats de les relacions sentimentals.


«Perquè tothom ho sap que la memòria s’ha de treballar, com la terra, amb paciència i persistència, perquè hi creixin fruits i collites, i el Sebastià ho sabia i volia que la Júlia, fos quin fos el temps que vindria, quan mirés enrere es propulsés en aquelles vinyetes optimistes, ridícules, a vegades, però plenes de felicitat.»


La Júlia, una dona de trenta-quatre anys i mare de dos fills, es trasllada a viure a Prat de Comte, a la Terra Alta. Ho fa després d’una trencadissa emocional i amb la sensació d’haver quedat atrapada en una teranyina que els altres han teixit per a ella. Lluny de ciutat, la Júlia ha d’aprendre a conjugar la seva vida amb els buits que han deixat les persones que s’estima —la mare carismàtica, el marit distanciat, l’amant esquívol, la seva amiga Tona—, endreçar els records i sobreposar-se a les incerteses.

   

Què n'han dit?

   

«El risc seria no llegir-la.» Empar Moliner


«Feréstega, torbadora i punyent. Un debut excepcional.» Xavi Coral       

Laura Pinyol

           

Laura Pinyol Puig (Terrassa, 1979) és periodista i aquesta és la seva novel·la de debut. Especialitzada en comunicació, també col·labora en diversos mitjans escrits, com el diari Ara (especialment en el suplement Ara Criatures), Nació Digital i Descobrir, a més de dirigir una agència de comunicació.


@laurapinyol


Fotografia: © Marc Castellet


http://www.arallibres.cat/ca/cataleg/1/1172/el-risc-mes-gran


Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.