L'Octavi Serret, Premi Nacional de Culturaal bloc del Emigdi Subirats

emigdi | literari | dissabte, 18 de juliol de 2009 | 09:41h

Les lletres ebrenques estan de veritable enhorabona pel fet que el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts  va concedir el Premi Nacional de Projecció Social de la Llengua Catalana de 2009 a l'amic Octavi Serret, «per la tasca com a llibreter a Vall-de-roures, al Matarranya, a la Llibreria Serret, des d'on promou escriptors catalans, i fomenta l'edició i difusió de la literatura ebrenca i dels autors vinculats a les Terres de l'Ebre i a les comarques catalanòfones baix administració aragonesa».
Aquest guardó és ben merescut i ens satisfà plenament a tots aquells que col·laborem al costat d'un amic de la literatura. L'Octavi Serret no és un llibreter qualsevol, és una màquina de potenciar el món del llibre i un entusiasta de la literatura escrita a casa nostra. A molts autors amateurs ebrencs ens té captivats, perquè sabem que amb ell tenim un company fidel i un servidor ferm de les lletres. Els companys que el coneixen saben que no exagero. La seua és una llibreria menuda que té de tot, mai millor dit. Demàna-li un llibre i remourà cel i terra per a aconseguir-lo. Veure'l vendre és un autèntic plaer, per la passió que li posa.
L'Octavi Serret fa molts anys que va creure en Internet com a mitjà de potenciació del seu negoci. Ha fet diverses apostes on line, però ens referirem a la darrera per la importància que té. Ens ha creat un blog  literari per a ús dels escriptors. A més, ha aprofundit en la seua tasca editora amb col·laboració amb les editorials Cossetània, de Valls (Alt Camp), i Aeditors, de El Perelló (Baix Ebre), per tal de publicar reculls de contes que havien estat anteriorment publicats al Serret blog: L'Altre Nadal, Estius a l'Ebre, El riu que parla, EbreBlook. Mentre que acabem de presentar l'antologia poètica Lletres de casa, editada per  March editors de El Vendrell (Baix Penedès), de la qual he estat coordinador. Em vaig assabentar d'aquest premi tan especial just minuts abans de començar la presentació d'aquest llibre a la Casa Amatller de Barcelona, i em vaig posar de carn de gallina ja que és un premi-homenatge a un dels grans agents de la literatura catalana actual.
Recordo encara quan el vaig convidar al programa radiofònic Lletres Ebrenques, d'Antena Caro Roquetes (96.0 fm), per a parlar de la literatura del Matarranya. Es va mostrar més entusiasta que ningú altre amb la gran quantitat d'autors matarranyencs que estan sortint darrerament. Va parlar de Silvestre Hernández, Lluís Rajadell, Susanna Antolín, etc. També es va mostrar partidari de l'aprovació definitiva de la Llei de llengües d'Aragó, que dignificaria la llengua parlada a la Franja, el català, i al mateix temps donaria una empenta al fenomen literari en la llengua nativa. Segur!
l llibre és la seua vida. Octavi Serret el company ideal de tot escriptor. Va per tu, Octavi, agent literari:

I la ploma ens fa agafar empenta/ una nova venda, un nou lector./ Sí, escrivim per crear món/ per endinsar-nos en la història somniada/ per fer del somni la realitat sincera./ I ens nodrim d'amics amb anhels comuns,/ amb força fugissera i plena,/ amb recança d'una cultura de primera./ I ens donem les mans plegats/ per un futur de tots, ebrenc/ i d'eixa terra que banya el Guadalop/ vora un port que parla amb accent nostre.Articles relacionats


comentaris
1 - Glòria Fandos
24 de juliol de 2009, 15.17 h
Completament d'acord, Emigdi, amb tot el que dius d'Octavi Serret, del seu Premi, mai millor expressat, m'ha donat molta alegria veure i llegir el teu article publicat avui al Més Ebre.

Ens veiem.

Salut.


Glòria5 |10 |20 |Tots
1


comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.