Ramon García Mateos avui divendres a "Lletres Ebrenques" de ràdio Caro.

emigdi | literari | dimarts, 4 de maig de 2010 | 08:08h

Divendres 7 de maig s'emetrà el 24è programa de la nova temporada del programa radiofònic Lletres Ebrenques, que dirigeixo a Antena Caro Roquetes (96.0 fm). La novetat d'enguany és que incloem unes notes bibliogràfiques d'autors històrics de les comarques centrals dels Països Catalans a l'apartat notícies literàries. Mantindrem la resta de seccions, que creiem són del gust dels nostres oients i seguidors. En el programa d'aquesta setmana comptarem amb la presència de l'escriptor cambrilenc Ramon García Mateos.

Ramón García Mateos (Salamanca 1960) és poeta i professor de literatura castellana a un institut de Cambrils (Baix Camp). Va impartir classe de literatura espanyola a la URV. Va ser fundador i codirector de la revista La Poesía, señor hidalgo.
Quant a creació literària, és autor dels llibres de poemes:  De una eterna voz (1986), conjuntament amb Leopoldo de Luis; Triste es el territorio de la ausencia (1998), que va obtenir el premi de poesia Blas de Otero; Como el faro sin luz de la tristeza (2000), guanyador del premi González de Lama; Lo traigo andado (2000); De ronda y madrugada (2001), accèssit al premi internacional de poesia Ciutat de Torrevella; i Morfina en el corazón (2003), que va obtenir el premi Rafael Morales. Tanmateix els seus versos han vist la llum en distintes revistes literàries,  i en antologies: Un siglo de sonetos en español (2000), Las palabras de paso (2001), Al aire nuevo. Antología de poesía española actual (2001), Entonces, ahora (2003) y 11-M: poemas contra el olvido (2004).
Ha publicat nombrosos treballs d'investigació, centrats especialment en l'anàlisi de la relació literatura-folclore. Fruit d'una dedicació continuada a aquest àmbit dels estudis literaris és el llibre  Del 98 a García Lorca. Ensayo sobre tradición y literatura (1998). En record i homenatge al poeta José Agustín Goytisolo va coordinar i ediar el volum Tempestades de amor contra los cielos. Homenaje a José Agustín Goytisolo (2000). Tanmateix és  editor de l'antologia Palabras frente al mar (2003).
Ha traduït al castellà la poesia completa del poeta tortosí Gerard Vergés, que ha vist la llum sota el títol  La raíz de la mandrágora (2005). A la primavera de 2006 va aparèixer Memoria [amarga] de mí, un dietari.
Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.