un tema encara molt actual: la Globalització (explicada en un folre polar)  A alguns adolescents los pareix un "rollazo"aburridíssim que els parles de los problemes dels món actual; a altres els sembla un "coñazo"que expliquis química ambiental.; a altres...; i no acabariem mai d' explicar les pegues que els ados posen a saber sobre el món actual: que ells ja tenen prous poblemes per adaptar-se..., al món d'ara!

   Però també hi ha qui pot explicar estos problemes i ciències, de manera divertida, amena i prou interessant per a qué agradin als adolescents, com és el cas de Wolfgang Korn, periodista alemàn que va estudiar Ciències i Història a l'ensems que Periodisme; W.K. va acabar d'escriure al 2008, un llibre que va obtenir, anys després. lo Premi al Millor Llibre Juvenil de Divulgció Científica a Alemanya; al 2013 lo va publicar la editorial Siruela, dins les col·leccions "las Tres Edades" i "Nos Gusta Saber".

   Com s'ho fa, el periodista Korn, per a construir i teixir el relat i fer-lo atractiu pels adolescents? doncs és molt senzill, lo llibre en questió explica les aventures d' una armilla roja en folre polar des dels orígens de les matèries primes per a la seva fabricació, passant per la seva vida útil, fins a la seva destrucció final, formant un molt amé relat de Ciències Socials en temes de Geografia, Història Eco(nòmica), Eco(lògica) i Social, Química, Física, Industria, Tecnologies i altres més, a partir de los viatges que fa l'esmentatda peça d'indumentària per les rutes més concorregudes de l'actual globalització, i per aixó lo llibre es titula: "La vuelta al mundo de un forro polar rojo" i per sotstitol: "pequeña història de la gran globalizacion".

 
Va començar la narració per una noticia a la tv del dia 3D2007, quan veu el folre polar roig que duia posat un inmigrant arribat a les illes Canaries en un cayuco; la mateixa noricia que tanca lo relat de los viatges de l'armilla i lo folre polar, que comencen al maig del 2005 quan, els directius d'uns grans magatzems alemanys, encarreguen a una industria textil de Bangladesh una partida d'armilles de  folre polar. Tanmateix comença  però, aclarint breument que es aixó de la Globalització. Explica pués que, va adquirir una armilla amb folre polar, de color roig que ningú volia, molt rebaixada de preu en uns supermagatzems de la seva ciutat a  Alemanya, perqué estava escrivint un llibre i agafava fred; el texte no avançava prou, però desde que es va posar l'armilla roja, com si es tractés d'un talismà, va començar a progressar; i així va ser com lo seu editor va quedar content, i li va encarregar un altre llibre sobre "la globalització", este tema tant punyent avui. Va estar donant voltes a la idea, i no veia clar com enfocar-ho, pro al veure lo folre polar al respatller de la seua cadira, va decidir que podria explicar la globalització desde la fabricació i comercialització del folre en questió, decartant atres candidats a ser protas de lo relat com, el seu favorit, lo seu ordinador, perqué era d'una marca americana, el processador havia estat manufacturat a Munich, Alemanya, i el seu muntatge havia sigut fet a Taiwan. Però li va caure una copa de vi sobre l'armilla i després de llimpiar-la, la taca no s'en anava, per lo que la companaya de Korn, va dipositar l'armilla polar en un contenidor de roba usada; i a partir d'aquí comença la segona part del relat de los viatges de la interfecta, fins l'anteriorment esmentada escena del cayuco i lo probable final del folre polar.

   A banda que lo texte està en castellà,  cal dir que les ilustracions són de la coneguda Birgit Jansen, i que a cada capitol hi ha recuadres que expliquen a part, los conceptes que es narren, p.e. sobre: com reconèixer la globalització; la procedencia de lo creixement econòmicdels emirats arabs; los superpetroliers; la problematica vida social a Bangladesh; les condicions laborals de les treballadores de la industria textil a Bangladesh; los contenidors per a transport TEU; els grans vaixells portacontenidors; la logística en temps de globalització; la finalització de l'acord internacional sobre Multifibres; i així una llarga  llista d'esclaridores notes "a part" acompanyant lo texte del relat de les aventures de lo folre polar roig...

   Fet-i fet, el relat l'acaba Korn en una crida a la conciència contrària a la salvatge globalització actual de les grans potències per a qué els païssos juguen net en la industrialitzacio i lo comerç mundialitzats i per a que els païssos pobres no acabin pagant lo que disfruten los ciutadans dels rics.


Val-a-dir que, lo llibre no només està adreçat als jovenets, sinó que també el poden llegir fàcilment els adults que, (des)vivint en una societat apressada, no tenen prou temps per a informar-se; àdhuc pot ser interessant per la gent gran que no volen entrar en textes massa cientìfics o especialitzats.Tal com resa  l'enunciat de la Col·lecció "Las Tres Edades", es un llibre pels que ens agrade saber!


                                                                                                  

                                                                                                          Jos Dri Nir-Jep ll.Ro Ma.

                                                                                                         Vall-de-Roures. febrer 2018

 comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.