Xavier Garcia guanyador del II Premi Serret Terra de Cruïlla 

 
 
 • ENTREGA DE PREMI
   
  Divendres 29 de juliol a les 18.30 h
   
  •  

   L’escriptor i periodista Xavier Garcia, amb l’obra El sud de nou revisitat, ha estat proclamat guanyador de la segona edició del premi Serret Terra de Cruïlla que convoca la Llibreria Serret amb la col·laboració del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla amb l'objectiu de promoure la creació literària relacionada amb el món rural. El lliurament del premi tindrà lloc divendres 29 de juliol a dos quarts de set de la tarda al Museu de la Vida Rural. Se n’encarregaran Octavi Serret, impulsor dels premis i del projecte Terra de Cruïlla, i l’escriptor Jordi Llavina, secretari del jurat del premi.

   El sud de nou revisitat, de Xavier Garcia, és un llibre que forma part d’un gènere híbrid, a cavall entre el memorialisme i la semblança literària que es proposa, conscientment , no jubilar la memòria. L’autor, veterà periodista i escriptor reconegut, ja ens havia donat, en els últims anys, uns quants treballs molt valuosos en aquest sentit. A El sud de nou revisitat, que es publicarà en la col·lecció Museu Vida Rural d’Editorial Barcino, reprèn el fil de la memòria personal, que és, també, el de la memòria col·lectiva, perquè s’hi va trenant subtilment, d’ençà que, essent un jovenet nascut a la ciutat marinera de Vilanova i la Geltrú, a la primeria dels anys setanta, Xavier Garcia va descobrir els pobles i les terres de l’Ebre, se’n va enamorar i ja no se’n va distanciar mai més.

   En un moment en què es començaven a instal·lar centrals nuclears al nostre país, Garcia formà part de la consciència ecologista que clamava per preservar el que avui en diríem el territori. Pobles com Ascó o Vandellós eren, eminentment, rurals, i corrien el perill de quedar desvirtuats. Aquest és el punt de partida d’El sud de nou revisitat, obra que fa un recorregut pels llocs i per les figures d’aquesta part de Catalunya de quaranta anys ençà. “Es pot dir, doncs, que he conegut els interiors de moltes cases pageses, pescadores, pastores i artesanes, d’un ruralisme ja modernitzat, però en tots els casos amb aquell grau d’antiga saviesa camperola, que sempre m’ha emocionat”, explica en un fragment d’aquesta obra tan suggeridora, que és un prolix registre de la memòria d’homes i dones que, amb la seva contribució, tan sovint anònima, han dignificat la memòria del país petit a una riba i l’altra de l’Ebre, però també del país que s’expressa en llengua catalana. 

   El jurat de la segona edició del premi Serret Terra de Cruïlla ha estat integrat per Carme Martí, Maria Carme Jiménez, Joan Pinyol, Josep Francesc Moragrega i Emigdi Subirats. www.museuvidarural.cat/caagenda_int/2premiserret

 
Documents adjunts


Articles relacionats


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.