YAHOO! NOTICIAS: Milers de ciutadans acomiaden José Antonio Labordeta

 

SARAGOSSA, 19 (EUROPA PRESS) Milers de ciutadans, entre d'altres la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, han acomiadat el cantautor, professor i polític José Antonio Labordeta, lluitador infatigable per Aragó i la democràcia, qui va morir a Saragossa. Seguir leyendo el arículo

La notícia s'ha fet pública a les 1.30 hores d'aquest diumenge mitjançant un missatge telefònic SMS de Chunta Aragonesista (CHA), que manifestava la seva "profunda tristesa" pel decés de Labordeta, a qui va atrapar un càncer de pròstata anys enrere.

A les 10.00 hores, ha ofert una roda de premsa la presidenta de Chunta Aragonesista (CHA), Neus Ibeas, i la resta de l'Executiva de la formació en la representació del qual l'avui mort va ocupar dos escons a les Corts d'Aragó i el Congrés dels Diputats. Ibeas, emocionada, va dir que Labordeta havia estat el parlamentari "més eficaç" que ningú va poder somiar i va destacar-ne la humanitat.

Els comunicats i telegrames de condols es van anar succeint al llarg del dia, incloent un testimoni del Rei, Joan Carles I, qui es trobava a la Ciutat del Motor d'Alcanyís assistint al Gran Premi Aragó de Moto GP. També des de la capital del baix Aragó van expressar el seu condol el president del Govern d'Aragó, Marcel·lí Iglesias, i el vicepresident, José Ángel Biel.

Precisament, Iglesias imposarà la medalla d'Aragó a Labordeta aquest dilluns a les 11.00 hores a la capella ardent, a títol pòstum. Els cinc Grups Parlamentaris de les Corts d'Aragó i diverses institucions han fet pública la seva tristesa pel dens.

A les 17.00 hores ha arribat la comitiva fúnebre al Palau de La Aljafería, seu del Parlament autònom, on el fèretre ha estat rebut per Iglesias, el president del Parlament regional, Francisco Pina, Neus Ibeas, el portaveu de CHA, Chesús Bernal, i representants dels cinc Grups, així com del personal de la Casa.

Una hora després, a les 18.00 hores s'ha obert la capella ardent, on Labordeta descansava acompanyat per una bandera d'Aragó, un enorme ram de roses vermelles, la seva família i nombroses autoritats. Al llarg de la tarda han arribat 22 corones i rams de personalitats com el cantautor madrileny Joaquín Sabina, ciutadans anònims i el Congrés dels Diputats o la Delegació del Govern a Aragó, entre d'altres institucions.

Davant dels mitjans de comunicació han desfilat nombrosos polítics. Així, la ministra Ángeles González-Sinde ha esmentat l'"energia cívica d'esquerra" de Labordeta, que restarà entre nosaltres, mentre que Marcelino Iglesias ha destacat que Labordeta va ser "un punt de referència" que és "impossible d'oblidar". També s'ha mostrat visiblement emocionat el president de les Corts, Francisco Pina, qui ha al·ludit al fugaç pas de Labordeta per les Corts.

L'alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch, que ha decretat tres dies de dol oficial a la ciutat, des d'aquest diumenge fins a aquest dimarts, ha expressat aquesta tarda que "tots el volem" i la candidata del PSOE a la presidència del Govern autònom, Eva Almunia, ha indicat que Labordeta va estat un gran "defensor" d'Aragó i el portaveu parlamentari del PSOE, Jesús Miguel Franco, va destacar-ne "les ganes de lluitar per Aragó".

La presidenta del PP-Aragó, Luisa Fernanda Rudi, va opinar que Labordeta "va deixar empremta" a la societat per les seves obres artístiques i per la seva tasca en defensa de la democràcia i Aragó, mentre que el portaveu del PAR, Javier Allué, va considerar que "tots hem perdut alguna cosa" i el diputat d'IU, Adolfo Barrena, va recordar les innombrables lluites en comú amb Labordeta. L'activitat parlamentària oficial s'ha suspès per a aquest dilluns i dimarts.

A les 21.00 hores més de 13.000 ciutadans havia passat per la capella ardent i avui es reobrirà a les 9.00 hores. A les 20.30 hores d'aquest diumenge va tenir lloc una cantada popular a la plaça San Felipe de Saragossa per recordar el genial cantautor.


comentaris

No hi ha cap comentari a aquest article

comenta
El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.