Autors ebrencs

Visualitza

LA VANGUARDIA.COM: EL CREADOR (72) JOAN PANISELLO: El hombre que hablaba con los árboles

ORIOL MARGALEF / XAVI JURIO (FOTO)  - 12/09/2011

Ven, acércate. Tócame", le dijo la palmera. Y Joan Panisello, ni corto ni perezoso, la abrazó con una plancha de barro. Desde entonces, hace ya unos años, los rostros de troncos y cortezas han dejado marca en la obra de este ceramista tortosino. "Lo de la palmera fue una de les experiencias más lúcidas de mi vida. Mi madre hablaba con los geranios. Yo he aprendido a dialogar con los árboles. Las plantas tienen sentimientos, pero mueren con ellas. Yo intento darles expresión, continuidad, una segunda vida", afirma el artista. Hace tiempo ya que Panisello, innovador y alejado de los estereotipos, paró el torno de alfarero con el que aprendió a moldear vasos cerámicos y acuñó un estilo mucho más personal y asimétrico. Rodeado de naturaleza, en su apacible casa con jardín y huerto del pueblo de Jesús, este profesor de instituto jubilado ha convertido su obrador en un búnker de experimentación. Sorprende encontrar en su interior una motosierra y multitud de viejos troncos de árboles, algunos recuperados en las playas del delta del Ebro. Todo tiene su porqué. Todo está clasificado. Todo está en riguroso y disciplinado orden. Como las ideas que al artista le sobrevienen durmiendo, y con las que llena una pila de cuadernos bajo su cama. ...


Article complet

"Premis Josep Galan i Franja" divendres 16 de setembre, al Castell de Fraga!!


El finestró de Gràcia
Premis Josep Galan i Franja

El proper divendres 16 de setembre, a les 22:00 hores, al Castell de Fraga, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca organitza la  seua gala anual, punt de trobada de socis i simpatitzants. En el transcurs de la qual s’atorgaran els Premis Josep Galan a la normalització lingüística. Aquest any, en el mateix acte es lliurarà també el Premi Franja, Cultura i Territori, 2010, que atorga Inicitiava Cultural de la Franja, i que en esta ocasió ha recaigut en Emilio Gastón, anterior Justícia d’Aragó. Hi actuarà la cantautora tortosina Montse Castellà per cloure l’acte i en acabar hi haurà un àpat fred a peu dret.


Article complet

Jhonson & Jhonson, de Fede Cortés per Jesús Mª Tibau

Jhonson & Jhonson, de Fede Cortés

 
Jhonson & Jhonson són dos germans amb nom molt prioratí, que viuen a la plaça de la Quartera de Falset, i que es dediquen al sempre difícil món de la investigació privada. Fede Cortés, el seu pare espiritual, els ha embolicat en diversos embolics, sempre carregats d'humor i amb música del Gato Pérez de fons. Històries dotades d'ironia que sovint toquen temes conflictius, on els dos germans, cadascú al seu estil, se'n surten com poden.
Us deixo amb alguns fragments on l'erotisme fa girar la vista dels nostres protagonistes:


"El moviment harmònic de les seves cames sobre les sabates de taló i el balandreig de la minifaldilla al final de l’esquena vestida de groc hipnotitzaven a tothom que s’atrevia a mirar-ho. El soroll de les arracades dringant s’encarregava de cridar l’atenció dels que encara no s’hi havien fixat."

"Quan aixecà la vista, però, a la taula hi havia una noia. No. Una meravella de la natura en el seu estat més primitiu: despentinada, badallant i amb una jaqueta de pijama que devia ser de son padrí que feia tot el possible per a demostrar que els seus pits eren incontenibles."

"La noia s’aixecà desprenent aquella aroma de son i droperia pròpia del diumenge ressaltada per l’absència de les calces que el balanceig de la jaqueta del pijama feia evident.
Però la Cristina ja enfilava, indiferent, el passadís. Tant despentinada com feia una estona i amb la mateixa olor de son i droperia que abans, el balanceig del pijama mantingué hipnotitzats als germans Johnson durant tot el recorregut."
"Ara anava pentinada i vestida. Però el pentinant no treia la impressió que estava despentinada, com si els seus cabells fossin indomables. Els pantalons amples i còmodes, de colors cridaners, i les espardenyes que portava confirmaven aquesta impressió de què s’acabava d’aixecar de dormir. La peça superior ajustada, negra i de tirants, només servia per a refermar que els seus pits eren incontenibles."
Article complet

Viure sense el meu fill, de Josep Gironès per Jesús Mª Tibau


Viure sense el meu fill, de Josep Gironès

 
Fa uns setanta anys, quan les tropes republicanes es retiraven després de la desfeta de l'Ebre, s'instaurava un nou règim dictatorial en els pobles i ciutats catalans acabats de conquerir per l'exèrcit nacional. En un d'aquests pobles, Maria Soler va viure un drama personal la barbaritat del qual fins ara s'ha comentat molt poc, per no dir gens.


Ella, una noia de dinou anys, embarassada per un oficial de l'exèrcit vencedor i repudiada per tothom, haurà de fugir de casa seva i fer front a un món de llops que l'estan esperant per devorar-li l'entranya. Maria començarà una lluita de dècades que mantindrà indefallent fins als nostres dies.

Amb Viure sense el meu fill, Josep Gironès posa en negre sobre blanc un dels fets més vergonyosos propiciats per la Guerra Civil i les seves llargues i profundes ferides.

En transrcic un fragment:
"El dolor per la mort del meu fill em prem el pit, però respiro pausadament per ajudar-me a superar el que de ben segur serà el darrer dia de sofriment de la meva vida, ja que en perdre el meu noi s'ha malbaratat el darrer lligam personal que em quedava en aquest món. Ho vulgui o no, en mi s'ha fet el buit definitiu."
Article complet

SIES TV: Antoni Flores, expert en competitivitat, innovació i gestió de nous models de negoci...“El més important és fer allò que t'agrada”
Antoni Flores, expert en competitivitat, innovació i gestió de nous models de negoci

Antoni Flores és autor de diversos llibres, president i CEO de Loop, una de les empreses més punteres en aspectes de models de negoci i innovació organitzativa. Si una cosa el fa sentir especialment orgullós és no haver treballat mai per compte d'altri.

07/09/11 | 08:57


Article complet

<1...54
55
56
57
58
...224>