Una cinquantena d'escriptors enbrencs homenatgen Jesús Moncada en la seva trobada anual al Matarranya

 

5 D'AGOST DE 2012 19:20 H

Una cinquantena d'escriptors enbrencs homenatgen Jesús Moncada en la seva trobada anual al Matarranya

En la trobada s'ha presentat un recull de la creació artística de l'autor de Mequinensa a través d'un llibre i una aplicació per a ipad

Vall-de-roures (ACN).- El món literari de l'Ebre s'ha reunit aquest diumenge a Vall-de-roures, a la comarca del Matarranya, com venen fent des de fa set anys, en un exercici de normalitat al voltant de la llengua que uneix aquestes terres i que agermana la seva literatura. Enguany l'escriptor de Mequinensa Jesús Moncada és el gran homenatjat. L'empresa Turispad, dedicada al lloguer d'ipads, ha preparat una aplicació que fa un repàs a tota la creació artística de Moncada i s'ha presentat el llibre 'Univers Visual de Moncada', publicat per l'editorial aragonesa Prames. La jornada acaba amb un emotiu recés a Arnes on es cantarà i llegirà a l'autor de Mequinensa en presència de la seva germana Maria Rosa Moncada.
Rosa Maria Moncada signa el llibre 'Univers Visual de Moncada' a la llibreria Serret de Vall-de-roures, en la Trobada d'Escriptors Ebrencs al Matarranya.
Rosa Maria Moncada signa el llibre 'Univers Visual de Moncada' a la llibreria Serret de Vall-de-roures, en la Trobada d'Escriptors Ebrencs al Matarranya.
© @ACN

COMPARTEIX
     
 
Com ha explicat l'organitzador de la trobada i propietari de la llibreria Serret de Vall-de-roures, Octavi Serret, aquest 2012 "és l'any Moncada" i calia dedicar la trobada d'escriptors ebrencs que es celebra tots els mesos d'agost a la comarca del Matarranya a l'escriptor de Mequinensa. Si enguany es fa la trobada dedicada a Moncada és també per les germanes Neus i Tere Pallarès d'Arnes, a la Terra Alta, íntimes amigues de l'escriptor que han cedit la seva casa per fer un recés literari on Jesús Maria Tibau ha estat l'encarregat de llegir els textos de l'autor que també han estat musicats per la cantautora ebrenca Montse Castellà.

Per complementar l'homenatge, l'empresa Turispad, dedicada al lloguer d'IPads, ha preparat una aplicació que recull una part de les obres artístiques de l'autor que també s'han recollit en un llibre presentat en la trobada, 'Univers Visual de Moncada', de l'editorial aragonesa Prames. El llibre s'ha fet gràcies que Maria Rosa Moncada, germana de l'escriptor, ha cedit els drets de totes les litografies que estan exposades a l'espai Moncada de Mequinensa.


Article complet

L'EBRE DIGITAL.CAT: El Matarranya a ARNES amb la pel·lícula "El Bosc" una adaptació d’Albert Sánchez Piñol

 

L'EBRE DIGITAL.CAT
Arnes es transporta 70 anys enrere en el temps amb motiu d'un rodatge cinematogràfic

La tranquil·litat del petit poble d'Arnes s'ha vist alterada aquesta setmana, per uns convidats poc habituals a la comarca. La plaça de l'església i els porxos de l'Ajuntament s'han convertit en escenaris de la pel·lícula 'El Bosc'. Durant tota la setmana, l'equip treballa per rodar les últimes escenes d'un film que s'acosta al gènere fantàstic i es desenvolupa durant la Guerra Civil, i que es podria estrenar la pròxima tardor.


Arnes retrocedeix aquesta setmana en el temps més de 70 anys enrere. La plaça de l’església, la porxada de l’ajuntament i diversos carrers d’aquest petit poble s’han convertit en escenaris de la pel·lícula El Bosc, una adaptació del primer llibre de ficció d’Albert Sánchez Piñol Les edats d’or, que se centra en un estrany fenòmen paranormal en una època molt concreta: la Guerra Civil.

Després de sis setmanes de rodatge, el film emprèn la recta final a Arnes. Durant tota la setmana l’equip tècnic i artístic hi ha establit la seu del rodatge, en el qual intervenen, fins i tot, una trentena de figurants veïns de la població. Entre el repartiment, a més, hi ha un nom força conegut a les Terres de l’Ebre: el de l’actor tortosí Pere Ponce.

De fet, la tria d’Arnes juga un paper destacat en la filmació, per les característiques que té el municipi. La presència de la Terra Alta en el film s’ha cuidat fins al mínim detall, i fins i tot la parla s’ha tractat amb cura.

A més dels espais urbans d’Arnes, la filmació a la Terra Alta també s’ha instal·lat en diversos paratges naturals del massís del Port. Un cop finalitzat el rodatge, la voluntat del seu director és fer el muntatge amb la major rapidesa, per tal d’estrenar la pel·lícula l’octubre vinent, possiblement durant el festival de cinema fantàstic de Sitges.

Article complet

27 de maig, 9ª Festa de la Mel d'Arnes: DAVID MARTÍ, amb La Metgessa de Barcelona protagoniste!!!

9ª Festa de la Mel d'Arnes

Aquest any hi haurà una setantena d'estants d'artesans
El diumenge dia 27 de maig es celebra la novena edició de la Festa de  la Mel a Arnes. La inauguració de la Festa anirà a càrrec de l’Il.lm. Sr. Carles Luz i  Muñoz, President del Consell Comarcal de la Terra Alta.

Aquest any hi haurà una setantena d’estants d’artesans que ofereixen els seus productes: parades de mel, parades de candeles de cera verge,  parades de pastes típiques, parades de bijuteria, parades de pells,  etc. Així com les parades de les associacions del poble i la del Parc  Natural dels Ports. També estarà present en aquesta edició de la Festa  de la Mel, l’escriptor DAVID MARTÍ, autor del llibre La Metgessa de  Barcelona, que és la continuació de Les Bruixes d’Arnes.

A més es podrà gaudir de l’actuació d’Andrea Motis i Joan Chamorro, a  les 12 del migdia a l’Església parroquial. Un espectacle de carrer sobre el món de la fantasia: Transmontanus, amb personatges estranys  de l’edat mitjana, i per finalitzar la festa actuació del Cor Aleluia de Tarragona.

A la llotja d’Arnes estaran exposats els cartells que han participat al concurs per promocionar la festa, i s’hi podran realitzar diferents tallers de confecció d’abelletes, que els xiquets es podran endur a casa seva.

El dissabte dia 26 de maig a les 20 hores s’inaugurarà l’exposició: Artistes de la Terra Alta, on hi haurà obres exposades de pintors de diferents poblacions de  la nostra Comarca.

*MARATÓ DE LA POBRESA DE TV3: Just el mateix dia 27, se celebra la  Marató de la Pobresa, podeu participar aportant articles per a vendre’ls en un estan que muntarem aquest mateix dia, per recaptar  fons per a la Marató.
Article complet

JORNADES D’ESTUDI (Del 3 al 11 de desembre de 2011) LA GUERRA CIVIL DE 1936 A QUERETES

JORNADES D’ESTUDI       (Del 3 al 11 de desembre de 2011)

 

LA GUERRA CIVIL DE 1936 A QUERETES


Desfilada pel raval de Sant Joan (actual Plaça Pascual Buendia), 1938.

 

1.- Tres xerrades didàctiques i divulgatives


1a SESSIÓ (dia 3, dissabte a les 19 hores):

- La II República espanyola a la localitat de Queretes (1931-1936)
- La insurrecció militar (del 18 al 25 de juliol de 1936)

2a SESSIÓ (dia 6, dimarts a les 19 hores):

- El període revolucionari (del 26 de juliol al 31 d'agost de 1936)
- El període anarquista durant la guerra (de setembre del 36 a l'agost del 37)
- El període socialista durant la guerra (de setembre del 37 a 1 d'abril del 38)

3a SESSIÓ (dia 8, dijous a les 19 hores):

- El període bèl·lic i la batalla de l'Ebre (de 2 d'abril del 38 a l'1 d'abril del 39)
- El nou règim franquista.
- La postguerra

2.-  Exposicions  i projecció de pel·lícules

 

3.- Col·laboren:

·        Ajuntament de Queretes

·        Taller d’arqueologia i història de l’Associació Medievo de Queretes

·        Associació Ilercavònia de Queretes

·        Associació Gent Jove de Queretes

·        Associació Cultural del Matarranya

·        Llibreria Serret Vall-de-roures

·        Associació cultural La Bresca, Arnes


Article complet

JORNADAS DE ESTUDIO (Del 3 al 11 de diciembre de 2011) LA GUERRA CIVIL DE 1936 EN CRETAS

JORNADAS DE ESTUDIO       (Del 3 al 11 de diciembre de 2011)

 

LA GUERRA CIVIL DE 1936 EN CRETAS / QUERETES


Desfile de tropas italianas por el arrabal de San Juan (actual Plaza Pascual Buendía), 1938.

 

1.- Tres conferencias didácticas y divulgativas


1a SESIÓN (día 3 de diciembre, sábado a les 19 horas):
-
La II República española en la localidad de Cretas (1931-1936)
- La insurrección militar (del 18 al 25 de julio de 1936)


2a SESIÓN (día 6 de diciembre, martes a les 19 horas):
- El período revolucionario     (del 26 de julio al 31 de agosto de 1936)
- El período anarquista           (de septiembre del 36 a agosto del 37)
- El período socialista                         (de septiembre del 37 a 1 de abril del 38)


3a SESIÓN (día 8 de diciembre, jueves a les 19 horas):
-
El período bélico (del 2 de abril del 38 al 31 de octubre del 38)
- El nuevo régimen franquista.
- La posguerra

2.-  Exposiciones  y  Proyección de películas

 

3.- Colaboran:

 

·        Ayuntamiento de Cretas - Queretes

·        Taller de arqueología e historia de la Asociación Medievo de Cretas - Queretes

·        Asociación Ilercavònia de Cretas - Queretes

·        Asociación Gente Joven de Cretas - Queretes

·        Associació Cultural del Matarranya

·        Librería Serret

·        Associació cultural La Bresca, Arnes


Article complet

<1...2
3
4
5
6
...14>