Artur Quintana presenta “Espills trencats”, de Mario Sasot, diumenge 29 de juliol per la Trobada d'autors a Arenys de Lledo 2018

Trobada d’autors a Arenys de Lledo - diumenge 29 de juliol de 2018


19:00 Artur Quintana presenta “Espills trencats”, de Mario Sasot, guanyador del Premi Guillem Nicolau 2017 publicat pel Govern d’Aragó, a càrrec de Artur Quintana i Font

http://www.garadedizions.com/index.php?mod=libros&mem=detalle&id=94


-Màrio Sasot Escuer (Saidí, 1951), guanyador del Premi Guillem Nicolau 2017, ex professor, periodista i membre del duo Recapte, va ser director de la revista Temps de Franja en los seus primers onze anys de vida. En “Espills trencats” mos presenta una novel·la biogràfica on l’autor tracta qüestions més íntimes i personals i ajusta comptes amb el seu passat sense acritud, d’una manera nostàlgica, irònica i, de vegades, divertida.

-Artur Quintana i Font, es “Creu de Sant Jordi 2016”; és un filòleg català, membre de la Secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, del Consello Asesor de l'Aragonés, membre d'honor de l'Academia de l'Aragonés i president d'Iniciativa Cultural de la Franja https://g.co/kgs/DvYs2s
Article complet

Lo Matarranyenc Artur Quintana i Font i l'Ebrenc Joan Salvador Beltran i Cavaller, i 26 Personalitats Més, Premiades Amb La Creu de Sant Jordi !!!

 

El Govern distingeix amb la Creu de Sant Jordi 27 personalitats i 13 entitats

El Govern ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i 13 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

 
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.


Artur Quintana i Font
Filòleg i traductor. Pel conjunt dels seus mèrits lingüístics. Ha treballat des d’Alemanya com a bibliotecari a Espira (Palatinat) i com a professor de llengua i literatura catalanes a la Universitat de Heidelberg. I també per la dedicació preferencial a la llengua i la literatura catalanes de la Franja de Ponent, amb treballs com ara El català de la Codonyera (Terol, Aragó), reedició i ampliació, el 2012, de la seva tesi doctoral. Ha traduït destacats autors alemanys a la nostra llengua. 

Joan Salvador Beltran i Cavaller
Professor i estudiós del català. Singularment, per la seva aportació a la riquesa dialectal de la llengua i a la consciència d’unitat lingüística. És autor de diversos estudis sobre el català que es parla a les Terres de l’Ebre i a les anomenades terres de cruïlla, conjunt de les anteriors i de les comarques valencianes pròximes. N’és exponent destacat el seuVocabulari de cruïlla. Els mots de les Terres de l’Ebre i del Maestrat en el context del català formal (2010). premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/292074/ca/govern-distingeix-creu-sant-jordi-27-personalitats-13-entitats.do
Article complet

Artur Quintana premiat | Viles i Gents

 Origen: Artur Quintana premiat | Viles i Gents

Artur Quintana premiat
(Publicada a La Comarca el 20 de novembre del 2015)


Un dels millors filòlegs especialistes sobre les llengües minoritàries de l’Aragó és el professor i amic barceloní Artur Quintana. Membre de l’Academia de l’Aragonés, membre honorari del Consello d’a Fabla Aragonesa, president d’Iniciativa Cultural de la Franja i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans entre altres entitats de les que forma part.

Va arribar des de Barcelona a les nostres terres cap al 1965 per fer la tesi doctoral sobre l’estat del català a la Codonyera, just a la frontera de la llengua. Esta intensa experiència investigadora el vinculà per sempre al Mesquí i a la Franja. Fins a tal punt que comprà una casa a la Codonyera i, des de la seua jubilació el 2003, Quintana té la residència al Baix Aragó que comparteix amb llargues estades hivernals a Alemanya, a Espira, on va viure la major part de la seua activitat professional com a professor universitari i bibliotecari. Quintana té un currículum molt ampli i diversificat: traduccions, publicacions, investigacions, columnista, editor, conferenciant, activisme cultural… Com a reconeixement a tota esta extraordinària tasca intel•lectual que ha protagonitzat, este mes de novembre li seran atorgats dos guardons ben merescuts. El primer el 24 a Barcelona rebrà el Premi d’Actuació Cívica 2015 de la Fundació Lluís Carulla que es concedeix a les persones que han fet una tasca important per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana. El segon el Premi “Lo Grifonet” és un guardó que atorga l’Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre i que li serà lliurat el 28 de novembre a Arnes –Terra Alta– com a reconeixement per ser una persona d’una gran trajectòria cultural i científica i per la importància i exemplaritat de la seua tasca intel•lectual, social i humana. Enhorabona Artur!

Carles Sancho Meix
Article complet

Detalls del lliurament del Premi Lo Grifonet a Artur Quintana aquest dissabte a Arnes

 

Lliurament del premi Lo Grifonet a Artur Quintana

Lliurament del premi que atorga Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre a una persona que per la seua trajectòria cultural o científica i per la importància i exemplaritat de la seua tasca intel·lectual, social o humana, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural, social o científica de les Terres de l’Ebre, i no hagi rebut fins a l’actualitat el merescut reconeixement. Enguany rep el guardó el Sr. Artur Quintana.

Organitzador: OCTE

Col·laborador: Associació Cultural del Matarranya

+ info
- See more at: https://www.omnium.cat/activitats/lliurament-del-premi-lo-grifonet-artur-quintana#sthash.PRChhOwb.dpuf
Article complet

Artur Quintana rep un Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Carulla per l'estudi de l'aragonès i del català de l'Aragó !!

 

image003

 

 

El lliurament dels guardons serà el 24 de novembre al Disseny HUB Barcelona

 

La Fundació Carulla distingeix Artur Quintana amb un Premi d’Actuació Cívica per l’estudi i la divulgació del català de l’Aragó i de l’aragonès

 

r Aquests guardons, dotats amb 5.000 euros, es destinen a persones que actuen al servei del país

 

El professor Artur Quintana i Font ha estat guardonat amb un Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla per la seva tasca d’estudi i promoció de l’aragonès i del català de l’Aragó.

 

Nascut a Barcelona l’any 1936, va formar-se en filologia germànica i romànica a Barcelona i a Colònia i ha estat bibliotecari a la ciutat alemanya d’Espira i professor de llengua i cultura catalanes a la Universitat de Heidelberg. Des de la seva tesi doctoral, dedicada al català de La Codonyera, ha centrat la seva àrea d’estudi preferentment en l’aragonès i el català de l’Aragó, als quals ha dedicat nombrosos articles i publicacions, i ha participat en diverses iniciatives per a la seva promoció. Traductor de l’alemany al català, és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, del Consello Asesor de l’Aragonés, membre d’honor de l’Academia de l’Aragonés i president d’Iniciativa Cultural de la Franja.

 

Els Premis d'Actuació Cívica, creats per la Fundació Carulla l'any 1983, són sis guardons, dotats amb 5.000 euros cadascun, destinats a fer conèixer i distingir la tasca –generalment poc coneguda, sovint anònima, però exemplar– de persones que han actuat i actuen al servei de la identitat nacional en els diversos àmbits de la vida i de la relació humana, com ara l'ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l'art, la cultura popular, la música, el teatre, l'economia, el dret, l'acció social i cívica.

 

Els altres guardonats en aquesta XXXIII edició són Montserrat Cadevall, presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC); Miquel Costa, responsable de l’Editorial Mediterrània-Eivissa; Mireia Montané, pedagoga i directora del Projecte COMconèixer; Vicent Olmos, editor d’Afers i de Publicacions de la Universitat de València; i Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu.

 

El lliurament dels guardons serà el dimarts 24 de novembre, a les set de la tarda, al Disseny HUB Barcelona (Plaça de les Glòries Catalanes, 37, Barcelona).

 

En el mateix acte també es lliurarà el Premi Lluís Carulla, dotat amb 100.000 euros, que ha estat adjudicat al projecte Terra-nova.cat.

 

El jurat que ha determinat el veredicte dels Premis d'Actuació Cívica ha estat format per Antoni Bassas, Jordi Carulla-Ruiz, Carles Duarte, Vicent Partal i Damià Pons.

 

Barcelona, 9 de novembre de 2015

 

 

RECORDEU:
Lliurament dels Premis d'Actuació Cívica

Dia: dimarts, 24 de novembre

Hora: 19 h.

Lloc: Disseny HUB Barcelona (Plaça de les Glòries Catalanes, 37, Barcelona)

 

Article complet

1
2
3>