El genet nu de Joan Giné-Masdeu pel Jesús Mª Tibau

 

El genet nu de Joan Giné-Masdeu


El genet nu, de Joan Giné-Masdeu, és la novel·la guanyadora del Premi Pin i Soler 2009. L'obra narra en primera persona les vicissituds del Paul, un jove brigadista mig català i mig nordamericà de Virgínia, durant la batalla de l'Ebre i l'etapa final de la Guerra Civil. Forma part d'un grup d'èlit de franctiradors de cavalleria, i la seva especial relació envers els cavalls (els presents i els del record) tindran continuïtat durant tot el llibre.
La novel·la explica en tot detall l'ofensiva republicana, les il·lusions, el fracàs. Durant la retirada republicana Paul es queda enrere, en terreny nacional, i l'afany per tornar a casa sà i estalvi el convertirà, irònicament, en heroi del bàndol franquista. Però el llibre ens parla també de la fràgil frontera que separa l'amor i l'odi, la guerra i la passió; perquè l'amor és aliè a les banderes i al carnet d'identitat. També parla de la per`dua de la innocència, com demostren aquests dos fragments, separats per gairebé 200 pàgines:
"No m'acabava d'agradar gaire tirar contra persones d'aspecte tan semblant al meu."
"I m'exaltava la lluita i ja m'havien abandonat, feia temps, els escrúpols quan el gallet feia explotar el cartutx i la bala sortia pel canó del rifle, empesa amb ímpetu descomunal i abatia els meus semblants. M'havia convertit en un mililat de veres?"
.
El llibre té dues connotacions especials per a mi: l'autor fou cap d'estudis de l'Institut Martí i Franqués quan jo hi estudiava BUP i COU (ara n'és director), i un dels personatges, el Llibert, és de Cornudella.
Us deixo amb algunes frases del llibre:
"una batalla junts, mitja vida"
"Aquells cavalls representaven una eina valuosa per a prendre a lluitar i per aprendre a estimar."
 
Article complet

Joan Giné firmarà "El Genet nu" el pròxim dissabte 2 d'octubre a llibreria Serret

 

El genet nu

UN BRIGADISTA A LA BATALLA DE L’EBRE

Autor: Joan Giné-Masdeu
Col·lecció: Clàssica [Núm 839 ]
Núm edició: 1

 

En la cruenta batalla de l’Ebre, el jove brigadista Paul Brians, fill de pare català i mare americana, és el primer a travessar el riu en l’ofensiva republicana i el darrer a repassar-lo nedant en el replegament del seu exèrcit, després de la derrota.

 

Text de contraportada

En la cruenta batalla de l’Ebre, el jove brigadista Paul Brians, fill de pare català i mare americana, és el primer a travessar el riu en l’ofensiva republicana i el darrer a repassar-lo nedant en el replegament del seu exèrcit, després de la derrota. L’ardor i el coratge d’en Paul en el combat, nascuts d’uns ideals incontestables, esdevenen desengany i violència sense sentit en el seu llarg retorn cap a casa. Només la sensualitat desfermada o l’estimació envers els cavalls podran mantenir vives les seves esperances.

Un gran retaule hiperrealista d’un episodi èpic de la guerra civil, que conté personatges secundaris històrics com Líster, Modesto, Tagüeña, Yagüe o Franco

Joan Giné-Masdeu

Joan Giné-Masdeu (Falset, 1950) ha publicat tres reculls poètics i debuta en la novel·la ambEl genet nu, premiada amb el Premi Pin i Soler 2009. Després de participar en el volum col·lectiu Poemes ara amb el recull Poemes setantànics, va publicar els volums de poesia A frec de capitell i Quadern de geografia. Director de l’Institut Martí Franquès, de Tarragona, està especialitzat en la realització de vídeos aplicats a l’ensenyament.

Article complet

GENCAT.CAT: Inauguració a l'Espai Memorial Democràtic "Fosses comunes: un passat no oblidat" a Móra d’Ebre. Del 9 de setembre al 10 d’octubreDesprés del seu pas per Gavà i Batea, la capital de la Ribera d'Ebre acull la mostra itinerant "Fosses comunes: un passat no oblidat", del 9 de setembre al 10 d'octubre. Després, l'exposició viatjarà a Gandesa i Lleida.

Són moltes les fosses comunes que hi ha a Catalunya. Fosses de persones que no tenien res a veure amb la Guerra Civil i que es van convertir en víctimes d’aquesta. Fosses de soldats morts al front o en hospitals militars de la reraguarda. Homes i dones que des d’aleshores romanen sense sepultura, i que les famílies han cercat i cerquen sense descans.

Fotografies, objectius personals, documentació original, entrevistes... serveixen per mostrar el quan, com i on van sorgir les fosses comunes a Catalunya.

S’intenta respondre, també, al per què han continuat fins avui i explicar les diferents opcions d’actuació que existeixen: des de la dignificació fins a l’exhumació i anàlisi de les restes al laboratori.

Però l’exposició, comissariada per la historiadora Queralt Solé i l’antropòloga Assumpció Malgosa és, per damunt de tot, un homenatge a tots aquells que van morir i als seus familiars.


Quan?

  • Del 9 de setembre al 10 d’octubre
  • Inauguració: divendres 10 de setembre,  a les 20 h. 
  • I després... Del 4 al 31 d'octubre a Gandesa, i de l'1 al 14 de novembre a Lleida.

On?

Teatre la Llanterna
Miquel Rojals, 1
Móra d'Ebre

Enllaços relacionats
Tots els detalls sobre l'exposició i la seva inauguració a l'Espai Memorial Democràtic
Article complet

Espais de la Batalla de l'Ebre: Divendres 9 de juliol a les 19h Lloc: Centre d’Interpretació “Les Veus al front” (Pinell de Brai)


Em plau comunicar-li la programaciuó prevista als Espais de la Batalla de l'Ebre per al proper cap de setmana. Agrairem que ens ajudin a fer-ne difusió.


 
Dia: divendres 9 de juliol a les 19h
Lloc: Centre d’Interpretació “Les Veus al front” (Pinell de Brai)
Projecció documental:              


"Ramon Parera: l'home que va salvar Barcelona"
Direcció: Montse Armengou i Ricard Belis
Producció: Televisió de Catalunya. 2006.
Premi Fiat/Ifta que atorga la Federació Internacional d'Arxius de Televisió. Millor treball de l'any en l'aplicació d'imatges d'arxiu a l'hora d'explicar una història.

Dia: diumenge 11 de juliol a les 12 hores
Lloc: Església Vella de Miravet


Acte d'inauguració de l'exposició "Quan plovien bombes" que tindrà lloc a l'Església Vella de Miravet el proper diumenge 11 de juliol a les 12 hores.
L'exposició romandrà a Miravet fins el proper 31 de juliol.
Horari d'obertura: de dimarts a diumenge d'11:30 a 13.30h i divendres i dissabtes de 17h a 19h

+ INFO: www.batallaebre.org/verNoticia.php
Article complet

El proper diumenge, 30 de maig, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre, realitzarà una Jornada de Portes Obertes a tots els centres d'interpretació.


El proper diumenge, 30 de maig, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) realitzarà una Jornada de Portes Obertes a tots els centres d'interpretació.

Amb aquesta iniciativa, el COMEBE vol incrementar les possibilitats de difusió dels espais interpretatius, tant pel què fa al públic del territori, com pel què fa al turisme de proximitat.
La Jornada també suposarà una bona oportunitat per conèixer el centre "Soldats a les trinxeres" de Vilalba dels Arcs, el qual no disposa d'horari d'obertura i tan sols és visitable si s'ha concertat el servei de guiatge. L'horari d'obertura, per aquest diumenge, de tots els centres serà d'11 a 14h.
La programació d'activitats del COMEBE per al 2010 preveu que aquestes Jornades es realitzin l'últim diumenge de cada mes i que, a partir de juny, es complementin amb la possibilitat d'una ruta guiada gratuïta per alguns dels espais més emblemàtics de la Batalla de l'Ebre. 
Per a més informació i reserves contacteu a través de l'adreça info@batallaebre.org, o bé truqueu al número de telèfon 977.421.528.
Article complet

<1
2
3
4>