L’escriptora Rosa Regàs participa de l’aniversari de Comunicacions dels Ports!!!

L’escriptora Rosa Regàs és la propera convidada per al cicle de xerrades organitzades per Comununicacions dels Ports en motiu del 25 aniversari de Els Ports Ràdio, les dues dècades del setmanari Notícies o que la televisió comarcal fa 30 
comarquesnord.cat/20-25-30/2013/11/19/lescriptora-rosa-regas-participa-de-laniversari-de-comunicacions-dels-ports/anys que emet a Morella.

 

L’escriptora parlarà de “Periodisme, política i literatura”, tres camps que Regàs domina, donada la seua trajectòria. Des de que en 1991 publicara la seua primera novel·la, ha estat una reconeguda autora amb guardons com el Premi Nadal al 1994 per Azul o el Premi Planeta el 2001 per La Canción de Dotorea. El 2004 va ser nomenada Directora General de la Biblioteca Nacional, càrrec del que va dimitir tres anys després per diferències profundes amb el poder. Malgrat això, Rosa Regàs se sent molt orgullosa de l’ímprobe treball de modernització que juntament amb el seu equip va realitzar a la Biblioteca Nacional d’Espanya en aquests tres anys.

Des de principi dels noranta col·labora regularment en en premsa escrita, treball al que cal sumar la vesant com a conferenciant i la d’activista en moviments solidaris i reivindicatius dels drets humans.

Regàs és també l’autora de la novel·la Diario de una abuela de verano que va ser portada a la televisió en una serie protagonitzada per Rosa Mª Sardà.

La xerrada, que s’emmarca dins del cicle Cita a Morella, té lloc aquest dissabte 23 de novembre a les 20h a les Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Morella.
Article complet

Comarquesnord: El Matarranya celebra Sant Antoni amb diables, foc, fogueres i olor a xoriços!!!

 

El Matarranya celebra Sant Antoni amb diables, foc, fogueres i olor a xoriços

20130116 Tradicions FestaSantAntoni (1)
 

La Festa del Foc ja està aquí. El dia 17 de gener està marcat en color roig als calendaris del Matarranya, ja que Sant Antoni està considerada la festa més important de l’hivern. Els pobles de la comarca ja ho tenen tot a punt per a reviure aquesta festa ancestral. I ho faran en un denominador comú: el foc. Les fogueres no poden faltar, i aquesta mateixa nit, els municipis de Beseit, La Freixneda, la Vall del Tormo, Queretes i Vall-de-roures (a la capital del Matarranya Sant Antoni és la Festa Patronal) encendran les fogueres.

Precisament, avui dimecres es farà encesa de foguera i rostida de xoriços a pobles com Beseit, mentre que a La Freixneda avui ja podrem veure els diables entre el foc de la foguera de Sant Antoni. A Vall-de-roures, avui s’encendrà la foguera, per a demà a les set del matí fer un esmorzar amb casqueta i aiguardent a la vora de les brases. També hi haurà sopar a la Vall del Tormo, mentre que demà tindrem oferta a Queretes i els Tres Tombs a Massalió, on els animals donen la volta a Sant Antoni.

La resta de municipis del Matarranya (a excepció de Fórnols que no celebra Sant Antoni sinó Sant Blai) celebraran la Festa del Foc el divendres, dissabte i diumenge. La majoria d’ells amb ofertes, sopars populars, matança del ‘gorrino’ i fogueres. És el cas de Mont-roig, Pena-roja, Fontdespatla, La Portellada, Valljunquera, Arenys, Lledó, Calaceit i Ràfels. A la Torre del Compte també tindrem diables, mentre que a Torredarques ja el diumenge tindrem l’esquellada, on els xiquets són els grans protagonistes.

. Una festa ancestral

L’origen de la festa es remunta a l’antiguitat, segons Antonio Beltrán en la seua obra ‘Les temptacions de Sant Antoni Abat de La Portellada’, podria estar relacionada amb l’adaptació d’unes festes paganes, les ‘consualia’ romana, a la tradició cristiana. Segons Carles Sancho podem documentar la celebraciód’aquesta festivitat ja al segle XIV a Els Ports de Beseit, a Pena-roja al segle XVI, o en Calaceit al XVII. La festa de Sant Antoni és una festa eminentment agrícola, i és entesa com la celebració de la transició del fred hivernal al temps primaveral.

En aquests moments comença a allargar-se el dia tal com ens demostra el refrany “Per
Sant Antoni, un pas de Dimoni”, per això que un dels components essencials d’aquesta festa sigui la foguera, relacionada amb el foc que purifica i fertilitza. Un altre tret que es pot reconèixer en la festa és la inversió de l’ordre social quotidià: els animals participen en accions pròpies dels humans, els diables campen al seu aire, els xiquets fan col•lectes…

A més, en la recitació dels dits es recull la crítica social. Aquest costum, que actualment es conserva únicament a Valderrobres i Ràfels, se solia fer en el moment de la benedicció.

“Sant Antoni, Sant Antoni,
una cosa et vull dir:
els pobres planten la vinya
i els rics es beuen el vi”

 
Potser també t'interesse:
 1. El foc, la matança i les tradicions tornen per Sant Antoni
 2. La festa de Sant Antoni s’estén este cap de setmana per 14 pobles del Matarranya
 3. El Matarranya viu la festa de Sant Antoni
 4. El Matarranya ja està preparat per viure una Setmana Santa d’infart
 5. L’esquellada de Torredarques tanca les festes de Sant Antoni del Matarranya
Article complet

Lo Finestró del Gràcia: Sant Antoni al Matarranya!!!


Lo Finestró del Gràcia

Sant Antoni al Matarranya

Sant Antoni a la Freixneda

Una de les dates més significatives de la Comarca del Matarranya és la festivitat de SANT ANTONI, declarada festa d’interès turístic a l’Aragó. Adjuntem la programació de les activitats organitzades amb motiu d’aquestes celebracions que es van iniciar ahir, 16 de gener, a Beseit, Queretes, La Freixneda, Massalió, Vall del Tormo, i Vall-de-roures.  Continuaran al llarg del cap de setmana a Arenys de Lledó, Fondespala, La Portellada , Lledó, Mont-roig, Pena-roja de Tastavins, Torredarques, Torre del Comte, Ràfels i Valljunquera, i finalitzaran el cap de setmana del 26 al 27 de gener a Calaceit.

Programa de celebracions 2013 de la Comarca

Article complet

Comarquesnord: Joaquín Carbonell: “Labordeta em va ensenyar una cosa que es diu decència!!

 

Joaquín Carbonell: “Labordeta em va ensenyar una cosa que es diu decència”

20121003 Literatura JoaquínCarbonell_660x
comarquesnord.cat Vall-de-roures . dissabte, 29 de setembre de 2012

El dissabte 29 de setembre, Vall-de-roures va tindre un convidat de luxe. Per la Llibreria Serret i el forn Casalduc de la capital del Matarranya s’hi va passar l’escriptor, periodista i cantautor natural d’Alloza Joaquín Carbonell. Una visita especial i que va constar de la presentació de la biografia ‘Querido Labordeta’ (Ediciones B) sobre la figura del polifacètic aragonès que fa ara dos anys ens va deixar, així com també d’un posterior concert que es va fer a Casalduc. Una tarda amena i carregada d’emocions que va marcar els Sant Miquels al nostre territori.

Segons va explicar Joaquín Carbonell en una entrevista concedida a Ràdio Matarranya, aquest ‘Querido Labordeta’ “ha servir per a recordar passatges que jo vaig gaudir amb ell. Però també ha estat un llibre amb un component de sofriment, perquè de sobte et paraves a pensar i et venia a la ment que José Antonio Labordeta no estava allí”. Una obra i biografia dedicada a una persona molt pròxima. “La persona que més he conegut de prop era Labordeta. Va ser el meu professor a Terol, i d’allí va nàixer una aventura de no separar-nos mai fins que ens va deixar”.

. Aragó i Labordeta

Joaquín Carbonell va recordar que “he estat testimoni de moltíssimes etapes importants en la vida de Labordeta i d’Aragó”, defensant que “la vida d’Aragó dels últims 50 anys no es pot entendre sense ell”. De fet, el cantautor i periodista natural d’Alloza va afegir que “jo estic convençut que els aragonesos necessitem una mica més de temps per a adonar-nos del que hem perdut”. Destacava per la seua “ètica, aquella honradesa que ara tan escasseja i que necessitem. Labordeta ho tenia, això. Ell no era polític professional. Ell era un ‘amateur’, un aficionat de tot en general, i això és important per a créixer”.

L’autor de la biografia titulada ‘Querido Labordeta’ va reconèixer que el gran problema que s’ha trobat era que “tenia molta informació. Hi ha molts llibres, moltes entrevistes, i he recorregut a 40 testimonis que el van conèixer”. Tot això “suposava un llibre gran”, i Carbonell va afegir que l’objectiu del llibre “era donar a conèixer un Labordeta que tots coneixen a Aragó, però no coneixen a fons. A Aragó coneixem sobretot el personatge, però no tant la persona. Aquella persona que baixava de l’escenari, pujava a la furgoneta i venia a sopar amb nosaltres”.

. Un gran sentit de l’humor

L’escriptor i cantautor va fer referència a algunes anècdotes, i va explicar que al llarg de la presentació del llibre a l’Aljaferia de Saragossa “vaig dir que si hagués d’escollir un personatge de l’humor aragonès, per a mi seria José Antonio Labordeta”. Ell sempre “em deia que jo pateixo un ‘San Benito’ que és que la gent creu que sóc molt seriós, i jo sóc un home molt graciós. El que passa és que tinc una cara que no m’acompanya”, va recordar Carbonell. A la vegada, l’autor de ‘Querido Labordeta’ va dir que “tot i que no són bons temps per a vendre llibres, amb el temps tot aragonès tindrà el llibre a casa”.

Finalment, Joaquín Carbonell va destacar que una vegada “em van preguntar què cosa m’havia ensenyat Labordeta. Labordeta em va ensenyar una cosa que es diu decència”. I per al cantautor i escriptor natural d’Alloza “decència és estar on s’ha d’estar, donar la cara pels que s’ha de donar i no mentir”. I tot això ho tenia José Antonio Labordeta. La biografia ‘Querido Labordeta’ està disponible a la Llibreria Serret de Valderrobres i està considerat un dels llibres més interessants d’aquest any 2012. Dintre de l’obra trobarem imatges que recorren tota la trajectòria professional i humana del cantautor aragonès.

 
Potser també t'interesse:
 1. Carbonell i Miranda: “Si ens riem de natres mateixos, estem legitimats a riure-mos de tot un poc”
 2. Morella recorda a José Antonio Labordeta
 3. Morella recordarà a Labordeta pel segon aniversari de la seua mort
 4. Morella crea “El jardí dels poetes”, que naix amb un homenatge a Labordeta
 5. LA FALSA: “Un any sense Labordeta”
Article complet

Comarquesnord: 2 i 3 de juny Consolació de Mont-roig acull un curs d’escriptura creativa amb Elena Moya

 

Consolació de Mont-roig acollirà un curs d’escriptura creativa amb Elena MoyaLes instal·lacions de l’Hotel Consolación de Mont-roig oferiran aquest cap de setmana un curs d’escriptura creativa amb la prestigiosa escriptora Elena Moya.

En concret, el curs serà de dos dies, del dissabte 2 de juny a les onze i mitja del matí al diumenge 3 a les cinc de la tarde, on l’autora de ‘Les oliveres de Belxite’ ajudarà els participants en estructurar trames, desenvolupar personatges, construir diàlegs i donarà tècniques per millorar el llenguatge.

 
Potser també t'interesse:
 1. La Fira d’Aliments i Artesania de Mont-roig arriba a la seua vintena edició
 2. ÀUDIO: Elena Moya, “m’he sorprès de la repercusió de ‘Les oliveres de Belchite”
 3. Elena Moya publica ‘Les oliveres de Belchite’ en castellà i català
Article complet

1
2
3>