@JordiNopca entrevista a Octavi Serret - @diariara #llegim

 

ARA.CAT      

 

JORDI NOPCA

16/06/2017

Foto: José Carlos León Ercilla
jcleon@me.com
www.josecarlosleon.wordpress.com

 

OCTAVI SERRET

“Soc el llibreter més agosarat que conec”

Des de la petita però atapeïda llibreria Serret, instal·lada des de l’any 1982 al poble de Vall-de-roures –a la comarca aragonesa del Matarranya–, el seu fundador i propietari treballa incansablement per difondre la cultura escrita: venent llibres i organitzant presentacions, trobades i premis literaris. Acaba de rebre la Creu de Sant Jordi

 

Vall-de-roures és un poble menys tranquil des que Octavi Serret va començar a atreure visitants -de municipis propers i no tan propers- a les presentacions de llibres i trobades que organitza a la llibreria que porta el seu cognom i que va aixecar la persiana per primera vegada el 1982, quan només tenia 16 anys. Són tres quarts de nou d’un dimecres i Serret acaba d’abaixar la persiana.

Ja ha acabat tota la feina del dia?

La feina no s’acaba mai. Plegar a aquesta hora és normal, però hi ha dies que acabo més tard. Pràcticament visc a la llibreria. Quan acabo pujo les escales i entro a casa. La tinc al pis de dalt.

Suposo que també està plena de llibres.

No tant com podria. En tenim molts a les golfes. Sempre que pujo un llibre a casa la dona em diu: “Quan l’acabis el tornes a baix!” Des de fa un temps, a casa només s’hi queden els títols imprescindibles.

Amb 51 anys ja ha rebut el Premi Nacional de Cultura (2009) i ara una Creu de Sant Jordi. Són dos reconeixements molt importants.

Quan vaig rebre el Premi Nacional els veïns no sabien gaire què era i va passar una mica desapercebut. Amb la Creu de Sant Jordi he quedat parat de veure que la reacció ha estat tan positiva: hi ha gent que m’ha agraït la feina que he fet des de la llibreria, i d’altres que tot i no compartir gaire o gens les meves idees se m’han acostat i m’han felicitat.

LLEGIR + http://llegim.ara.cat/opinio/llibreter-mes-agosarat-que-conec_0_1816018427.html

Article complet

Temps de Franja-Maig2017: "Octavi Serret libreter i Creu de Sant Jordi 2017" Entrevista de Lluís Rajadell

Article complet

Temps de Franja-Maig2017: "La Llibreria Serret, Creu de Sant Jordi 2017" Per Carles Sancho

Article complet

elpreriodico.com: La Fundació Privada Espai Guinovart y la Llibreria Serret son dos de las instituciones reconocidas con la Creu de Sant Jordi.

 

elperiÓdico.com
 

Creu de Sant Jordi para Josep Maria Pou y el Festival de Sitges

Otras diez personalidades y dos entidades relacionadas con la cultura reciben también la máxima distinción de la Generalitat

> El actor y director Josep Maria Pou.> Foto Ricard Fadrique

EL PERIÓDICO / BARCELONA

 

MARTES, 11 DE ABRIL DEL 2017 - 18:16 CEST


Once personalidades y tres identidades relacionadas con la cultura han sido distinguidas con la Creu de Sant Jordi, el máximo reconocimiento que otorga la Generalitat, entre ellas, el actor y director Josep Maria Pou, colaborador habitual de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, que lo recibe en reconocimiento a su "largacarrera artística, desarrollada en el teatro, el cine y la televisión". Por su parte el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (Festival de Sitges), una de las instituciones galardonas, destaca por ser "el primer festival de cine fantástico del mundo”, así como porque "es el de más prestigio internacional y repercusión mediática de los que se celebran en Catalunya".


La Fundació Privada Espai Guinovart y la Llibreria Serret son dos de las instituciones reconocidas con la Creu de Sant Jordi. La primera por "el impulso dado al difusión y estudio de la obra" del artista que da nombre a la fundación, y la segunda, un establecimiento de referencia en la zona del Matarranya y las Terres de l’Ebre, por su "esfuerzo constante para preservar y difundir los valores de la cultura y la lengua catalana".
Article complet

diari MésDigital: Octavi Serret, propietari de l'emblemàtica #LlibreriaSerret de Vall-de-roures reb la #CreudeSantJordi de la Generalitat de Catalunya !!

diari MésDigital - Terres de l’Ebre

Octavi Serret, llibreter del Matarranya: «Quan un client entra per primer cop, ja sé quin llibre li interessarà segur»

El propietari de l'emblemàtica Llibreria Serret de Vall-de-roures acaba de rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya


_H3201164_2ac9c109.jpg


Pla mig d'Octavi Serret, enmig dels llibres del seu establiment de Vall-de-roures, fullejant un exemplar del 'Camí de Sirga' de Jesús Moncada. Imatge del 21 d'abril de 2017 (horitzontal)

ACN http://www.diarimes.com/noticies/terres_l_ebre/2017/04/21/octavi_serret_llibreter_del_matarranya_quan_client_entra_per_primer_cop_se_quin_llibre_interessara_segur_18084_3024.html


Actualitzada 21/04/2017 a les 10:59

Hi ha una imatge icònica que després de 35 anys s'ha anat marcant a foc a l'ideari de molta gent agermanada del Matarranya (Aragó) i de la Terra Alta, al sud de la Franja de Ponent. És la imatge del petit fortí de llibres on es resguarda Octavi Serret, el taulellet des d'on un dels activistes culturals més importants del territori converteix «possibles clients en deixebles» i transforma la seva llibreria en el mostrari on la cultura ebrenca i aragonesa es donen la mà entre grans noms de la literatura, novetats editorials, material escolar, premsa o revistes. La Llibreria Serret de Vall-de-roures acaba de ser distingida amb la Creu de Sant Jordi del Govern de la Generalitat de Catalunya i el seu propietari encara paeix, dies després de l'anunci, l'agraïment i l'emoció de rebre un dels reconeixements més importants que es lliuren a l'altra banda de la seva frontera administrativa. La Creu de Sant Jordi pot servir, potser, per posar el focus de les institucions aragoneses en la feina d'un picapedrer de les lletres i la cultura que ha resistit a la vora del riu Matarranya

Mentre continua atenent els seus clients, organitzant jornades literàries, signatures de llibres i premis de literatura rural, mentre proposa ressenyes i crítiques al seu blog i la seva web i gestiona el Club de Lectors que va idear per «salvar» la llibreria, Octavi Serret no pot amagar l'entusiasme i l'emoció per l'última de les distincions que ha rebut, la Creu de Sant Jordi del Govern de la Generalitat de Catalunya. «És 'lo' màxim. Impressionant. Fortíssim», ha exclamat el llibreter

Mai s'havia plantejat rebre tanta gratificació per una feina que va començar, amb absoluta vocació, l'any 1983. Quan va obrir la Llibreria Serret, «només pensava en fer les coses de la millor manera». «És el que encara faig. Sóc bastant tossut amb tot i vaig a la meva. El meu plantejament sempre ha estat donar a conèixer la nostra cultura a l'Aragó», ha explicat Serret.

 

Article complet

1
2
3
4
5>