Montse Espallargas, dissabte 10 de març, firmarà "El Clan de Sa Ràpita", XXVIè Premi Ferran Canyameres de Novel·la, 2017


       

                                               

El Clan de Sa Ràpita

XXVIè Premi Ferran Canyameres de Novel·la, 2017

ISBN: 978-84-9975-936-4

144 pàgines

Tapa rústica amb solapes

150 x 240 mm

Col·lecció: Lo Marraco Negre Nº 2

Data de publicació: Gener 2018


Veure primeres pàgines


Al campus de la Universitat de les Illes Balears, tres vicerectors troben el cadàver del seu rector; fa olor de peix com si hagués estat potinejat per pegellides o tellerines o cavallets de mar. El cos, esquarterat, eixancat de dalt a baix, el localitzen els tres homes entre unes mates del campus, és un esquelet més camacurt que l’originari, amb els cabells més rinxolats que l’originari. El rector, en Colau Grimalt, era un intel·lectual sòlid, un físic reconvertit en informàtic per les exigències del temps, un home de gran vitalitat acadèmica, que rendia culte a la veritat i als principis de l’objectivitat. Una consigna de la revolució del maig francès del 68, l’ennui est contrerévolutionnaire, sembla que va tenir poc o molt a veure en la seva mort. Del que va passar o no va passar en aquesta desaparició en parla la història d'El Clan de Sa Ràpita.


  • Un relat que sorgeix a partir del darrer conte del seu llibre Vides de filferro (Pagès editors, 2017).

  • Una història contextualitzada en una universitat de les Illes Balears i que no segueix els cànons de novel·la negra tradicional. Està escrita amb mallorquí literari i a través de 5 veus narratives.

  • Montserrat Espallargas: "tinc un doble compromís, primer, amb un intent de trobar noves veus narratives dins l’àmbit literari, i, segon, amb la recuperació de les diferents varietats lingüístiques del territori de parla catalana. Aquest llibre n’és un clar exemple."Montserrat Espallargas i Barceló (Barcelona, 1964), llicenciada en periodisme per la UAB. Alterna la seva labor docent en llengua catalana, habilitats comunicatives i tècniques narratives, amb una consulta privada per a nens i adults amb problemes d’assetjament escolar o de mobbing laboral. D’entre la seva producció destaquen Vides de filferro, (LII Premi Recvll de Narració “Joaquim Ruyra”), i també Tot ho dono per perdut, (Premi Joan Marquès Arbona de Narrativa Vall de Sóller). Al llarg de la seva carrera ha rebut diversos premis literaris com el Terra de Fang, l’Elsa García, el Vila Santa Bàrbara o el Premi Englantina de la Vall d’Uixó, entre altres.


  • LLIBRES:

Vides de filferro

LII Premi Recvll de Narració "Joaquim Ruyra"2016
Autor: Espallargas Barceló, Montserrat
ISBN: 978-84-9975-819-0
120 pàgines
Tapa rústica amb solapes
135 x 210 mm
Col·lecció: Lo Marraco Nº 313
Data de publicació: Febrer 2017

http://www.pageseditors.cat/ca/vides-de-filferro.html

Article complet

Jordi Ferré de Cossetania Edicions, nou president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

EL BLOG DE JORDI CERVERA

Jordi FerréL’editor de Cossetània Edicions, el vallenc Jordi Ferré Blasco, és des d’ahir el nou president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.
Ferré ja n’era vicepresident i ara assumeix la direcció de l’òrgan després de la dimissió del que ho era fins ara, el també editor Ernest Folch, nomenat director d’Edicions B.

Jordi Ferré

Ferré té davant seu un repte important, amb temes com la crisi, els salt a l’univers digital, el mercat català, les conseqüències de la fallida d’Arc de Berà, la cohesió d’un sector que sovint no va gaire a una, la sempre inquietant Setmana del Llibre en català i, sobretot, la consolidació de la lectura en català en tots els àmbits.
A favor seu té dues coses molt importants i valuoses. D’una banda el seu entusiasme i la seva habilitat, demostrada en la consolidació del seu negoci, Cossetània Edicions, fundada l’any 1996 i que des de Valls ha obert un forat important en el mercat de llibres en català i de l’altra, aquesta visió perifèrica i gens centralista que té del mercat editorial.

Logo d l'Associació d'Editors en Llengua catalana

Preocupat pels temes que afecten al sector i bon consumidor i usuari de noves tecnologies, no tinc cap dubte que serà un magnífic president i que serà capaç de fer trempar els seus col•legues i de recuperar aquesta il•lusió que li fa falta a l’edició en català.

Felicitats, Jordi. I molta, molta sort!
Article complet

Avui+Notícia: “Sant Jordi és sagrat”

 

Avui + Notícia

“Sant Jordi és sagrat”

Els editors, reunits ahir a Barcelona per discutir del Sant Jordi del 2011. Foto: ROBERT RAMOS.
 
Els editors mantenen la diada el 23 d'abril, tot i caure en plena Setmana Santa
 

“Sant Jordi és sagrat i no el mourem de dates”. El Gremi d'Editors de Catalunya ha cedit davant la negativa del Gremi de Llibreters de canviar de data la diada, que enguany cau en plena Setmana Santa –dissabte sant–, tal com havien proposat fa unes setmanes els editors. Així ho va anunciar el nou president del gremi, Xavier Mallafré, després d'una reunió celebrada ahir al vespre a la seu del gremi.

“Teníem clar que Sant Jordi és inamovible i que qualsevol intent de canviar-lo de dia no aniria bé”. Per Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, avançar el dia del llibre i de la rosa i fer-lo extensible a tota la setmana prèvia, tal com havien plantejat els editors, “no soluciona res”. “L'any que va caure en diumenge i es va allargar al cap de setmana no es va vendre el doble, i quan a mitjan dels vuitanta es va posposar al 27 d'abril perquè també s'esqueia en males dates no va funcionar”. El president al·lega que les vendes d'aquests dies afegits no compensen l'“esforç” que suposa muntar les parades tants dies al carrer.

En un punt estan d'acord llibreters i editors: enguany les vendes es concentraran fora de les grans ciutats per desplaçar-se a les localitats d'estiueig. Al mateix temps, Mallafré assenyala que centres turístics com ara Barcelona veuran compensat l'èxode de la seva població per les visites de forans: “És incert quin pes tindrà aquest flux de gent de fora de la ciutat”. En tot cas, té clar que enguany caldrà “anticipar les novetats” i organitzar-se per garantir la distribució a les comarques on es concentrarà el volum de vendes. A més, continuarà “estudiant” les propostes de municipis i llibreries per ampliar les activitats al voltant de Sant Jordi: “Donarem suport a totes les accions que serveixin per impulsar la festa”.

L'èxit: la collita literària

El dia de Sant Jordi representa entre el 5 i el 7% de la facturació anual per als llibreters. Això vol dir l'equivalent a les vendes d'un mes concentrat en un dia. Si bé enguany, en plena crisi, les previsions de vendes van a la baixa, Daura considera que el que marca l'èxit o no de la diada és la collita literària. Una collita literària sovint alinea els “productes” específics de Sant Jordi que cada vegada més editors treuen al mercat amb vista al 23 d'abril. Si més no, aquesta és l'opinió de Daura, llibreter de Llibre Parcir, de Manresa.

El parer dels llibreters

L'opinió dels llibreters està dividida i varia segons la zona on estan situats. Els del Maresme, per exemple, veuen amb bons ulls que Sant Jordi caigui en Setmana Santa. Xavier Vilert, president de la Cooperativa Robafaves de Mataró entén que la realitat fora de la ciutat de Barcelona és diferent. “Mataró allarga el Sant Jordi durant tota una setmana sota el paraigua de la Festa del Llibre i amb una campanya de vendes de les més importants de l'any”, indica, i afegeix que l'afluència de visitants a la ciutat per Pasqua pot fins i tot afavorir el calaix de les llibreries. D'altra banda, a la llibreria La Llopa, la més significativa del nord de la comarca, es considera que la coincidència de dates “és perfecta”. “La nostra condició de ciutat turística i de segona residència ens beneficia, perquè hi haurà més públic i clients potencials passejant per les parades”, considera un dels propietaris, Xavier Gamell.

Quim Jubert, de L'Odissea de Vilafranca del Penedès, en canvi, veu perillar el volum de vendes en un dia que per als llibreters és una “creu” en certs aspectes: “Perdrem una part important de la nostra clientela, i ja es poden fer tots els invents que vulguis que el resultat serà inevitablement insatisfactori per no dir desastrós per a un sector que també està patint la crisi, ja que les vendes han caigut de mitjana un 10%”. Com a màxim, Jubert avançaria un dia la instal·lació de parades al carrer per tal de mantenir la celebració dins de l'activitat ordinària de la gent i sobretot de les escoles, que podrien participar de la festa.

 

LA XIFRA

20
milions d' euros de facturació
del mercat editorial català es concentren en la diada de Sant Jordi
Article complet

El Periodico de Catalunya: BCNegra 2010: Les editorials aprofiten el ganxo de BCNegra per treure novetatsLes editorials aprofiten el ganxo de BCNegra per treure novetats

  1. • La cita amb la literatura policíaca organitza fins dissabte que ve xerrades i trobades amb autors
  2. • Paco Camarasa, comissari del festival, anuncia que al gener s’han publicat 70 títols del gènere
Novetats de gènere negre exposades dissabte a la llibreria Negra y Criminal de Barcelona. Foto: GUILLERMO MOLINER
Novetats de gènere negre exposades dissabte a la llibreria Negra y Criminal de Barcelona. Foto: GUILLERMO MOLINER
ANNA ABELLA
BARCELONA

Clàssics, candidats a suplir la demanda nòrdica que ha deixat Stieg Larsson, renovades temàtiques lligades al narcotràfic, detectius nous i enigmàtics, autors consagrats... Tota mena de novetats del gènere negre es concentren aquests dies a les llibreries de Barcelona confirmant que el festival BCNegra, que des d’avui fins dissabte que ve desplegarà les seves activitats a la capital catalana, s’ha convertit en una cita ineludible per a les editorials, que cada vegada tenen més en compte aquestes dates del calendari per llançar les seves apostes més criminals. Unes arriben acompanyades dels seus autors, d’altres no, però totes es nodreixen de la seva repercussió.
«Nosaltres fem una reserva de títols tenint en compte BCNegra perquè veiem que s’ha consolidat i que rep molta atenció dels mitjans, i no té sentit no aprofitar-ho. Les llibreries, que també veuen que s’ha establert una tendència, munten taules i espais temàtics», explica Berta Noi, editora de Planeta. Entre les novetats d’aquesta editorial hi ha Un paso en falso, del noruec K. O. Dahl; La oscura inmensidad de la muerte, de l’italià Massimo Carlotto; l’assaig La ciencia de Sherlock Holmes, d’E. J. Wagner, sobre secrets forenses de casos històrics, i el volum Besaré tu cadáver, amb dues novel·les oblidades de Terenci Moix.

ELLROY I CORNWELL / «Diuen que hi ha crisi i que les editorials redueixen els títols però sembla que n’hi ha molts més que altres anys», opina Paco Camarasa, comissari de BCNegra des dels seus inicis, ara fa cinc anys, i llibreter de la Negra y Criminal. Segons els seus càlculs, des de començament de gener s’han publicat «unes 70 novetats i encara en queden algunes d’importants per arribar la segona setmana de febrer», en referència a la novel·la de l’autor de L. A. Confidential, James Ellroy (Sangre vagabunda), i a Scarpetta, el nou cas de la forense creada per Patricia Cornwell, totes dues a Ediciones B. De moment, aquesta editorial ja ha publicat Spade & Archer, un seriós homenatge de Joe Gores a El falcó maltès. «Fem una programació ad hoc per aprofitar el festival perquè és una cita que ja s’ha fet un nom», admet Verónica Fajardo, editora d’Ediciones B. Una impressió que casa amb la de Camarasa, que veu el festival «com una plataforma que fa més visibles obres i autors, i això fa que s’editi i es vengui més».
En la mateixa línia, l’editora de RBA Anik Lapointe assegura que «cada any BCNegra guanya en repercussió» i, en el seu cas, a més a més de la visita d’Arnaldur Indridason, amb La veu sota el braç, veurà dijous Ian Rankin, amb Puertas abiertas, recollir el premi Carvalho. Més pesos pesants: Dennis Lehane, autor de Mystic River, amb Cualquier otro día (RBA), i el temible John Connolly, amb Els amants (Bromera / Tusquets).
Mentre que una danesa, Dominique Manotti, publica Conexión Lorena a Alba, dues dames sueques recullen amb els seus best-sellers el testimoni del creador de Millennium: Camilla Läckberg, de qui Maeva ja porta en castellà tres entregues de la sèrie de l’escriptora Erica, i que ara s’estrena en català amb La princesa de gel (Amsterdam); i Åsa Larsson, amb Sang vessada (Columna / Seix Barral). Entre les novetats destaca una sorprenent sèrie protagonitzada per un enigmàtic Hermes Diaktoros i creada per una britànica enamorada de Grècia, Anne Zouroudi. El títol, El pecado de Midas (Duomo). La poderosa Mondadori dispara tres efectives bales: una novel·lassa de Don Winslow sobre narcotràfic, El poder del perro; Delitos a largo plazo, de Jake Arnott, i El expediente Archer –per primer cop tots els contes del detectiu creat per Ross MacDonald–. A Libros del Asteroide, un altre clàssic, en aquest cas francès, Calle de la estación, 120, de Léo Malet.

LA GALLINA ASSASSINA / Entre l’oferta de casa, Teresa Solana entrega sangnants relats a Set casos de sang i fetge i una història d’amor (Edicions 62) i el canari José Luis Correa publica un altre cas del detectiu Ricardo Blanco, Un rastro de sirenas (Alba). Els que vulguin experiències virtuals poden entrar a www.twitter.com/bcnegra per seguir la pista d’una presumpta gallina assassina en una novel·la de Jordi Cervera.


Article complet