Premios Serret de Literatura Rural: El Tranvía Verde y la creación literaria relacionada con el territorio

 

Una semana más viajamos en tranvía por la literatura y esta vez lo haremos por la creación literaria relacionada con el territorio. Y lo podemos hacer gracias a un certamen narrativo muy peculiar dedicado precisamente a esto, a las obras que contribuyan a difundir la cultura o al patrimonio. Organiza este concurso la Librería Serret, de Valderrobres.

A continuación, las bases de los dos certamenes organizados por Librería Serret  para este 2014:

 
 

Article complet

Comarquesnord: Pena-roja declara 2014 com ‘Any Desideri Lombarte’ !!

 

Pena-roja declara 2014 com ‘Any Desideri Lombarte’

comarquesnord.cat Pena-roja . divendres, 7 de febrer de 2014 . Deixa un comentari
Etiquetes: 

Pena-roja ha declarat 2014 ‘Any Desideri Lombarte‘. Coincidint amb el 25è aniversari de la defunció de l’emblemàtic escriptor i investigador pena-rogí, el seu municipi natal ha volgut retre homenatge a la seua figura i laseua obra literària. Avui precisament, es commemoren 77 anys del naixement d’en Desideri Lombarte i es done per inaugurat este ‘Any Desideri Lombarte’. Tot un programa cultural que comence el dissabte 15 de febrer a les sis de la tarde amb la declaració de l’Any Desideri a l’ermita de dalt de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja. Es faran els corresponents parlaments i hi haurà l’exposició ‘Quan érem emigrants‘ del fotògraf de Queretes Tomàs Riva, amb escrits d’en Desideri. L’acte cultural es tancarà amb l’actuació de Temps al Temps, formació a banda i banda de riu Algars que ha musicalitzat diversos poemes de Desideri Lombarte.

‘Any Desideri Lombarte’ (1989-2014) té previst allargar-se durant els pròxims 9 mesos, i portarà activitats culturals i d’oci a Pena-roja fins el 3 d’octubre, data que coincideix amb els 25 anys de la seua desaparició. Durant este temps, l’Associació de Jóvens de Pena-roja, l’Associació Cultural del Matarranya i l’Ajuntament de Pena-roja, en col·laboració amb altres institucions i associacions culturals portaran diverses propostes que recordaran la figura de l’escriptor en llengua catalana més rellevant i prolífic que ha vist nàixer el Matarranya. Al llarg del 2014 hi ha previstesmarxes literàries, edicions desamarretes, concerts, teatre, presentacions literàries, exposicions, conferències, així com el recital poètic ‘Quedaran les paraules‘ que des de fa 3 anys organitze Comarca del Matarranya el Dia de Sant Jordi. S’esperen moltes sorpreses més.

25 anys d’ASCUMA

Enguany també es commemoraran 25 anys del naixement de l’Associació Cultural del Matarranya. I ASCUMA celebrarà este quart de segle de vida i treball cultural a la vila de Pena-roja, coincidint també amb este ‘Any Desideri Lombarte’. Tot i que encara no s’ha tancat la programació i la data, l’associació té interès en celebrar els seus25 anys a finals de primavera – principis d’estiu, com acostuma a fer tots els anys. Durant este dia especial, l’Associació Cultural del Matarranya portarà un grapat d’activitats culturals al municipi. Estes activitats es complementaran amb aquelles que tenen previst organitzar les associacions de Pena-roja, que pretenen fer rutes literàries per l’entorn poètic d’en Desideri Lombarte, recitals, concerts i algunes activitats més. Tota la informació d’este ‘Any Desideri Lombarte’ es pot seguir ahttp://anydesiderilombarte.wordpress.com

Article complet

EL SET: La trobada d’associacions de l’antiga Diòcesi de Tortosa trencarà barreres per parlar sobre la Cultura
El poble de Beseit, acollirà aquest dissabte 30 de novembre, la X Trobada d'Entitats i Associacions Culturals de l'antiga Diòcesi de Tortosa que porta per títol “Cultura i frontera”. Organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació Cultural del Matarranya, el Museu de les Terres de l’Ebre i la URV i compta amb el suport de l’Ajuntament de Beseit, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, el Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona, la Fundació Josep Irla i la Fundació Nous Horitzons, la trobada, oberta a tota la ciutadania, pretén aprofundir en la idea que “la cultura no té fronteres”. 


L’activitat s’estructura en dues parts: una centrada en la presentació d’estudis que tracten el tema des de diferents perspectives: històrica, sociolingüística, geogràfica i una altra en què es donaran a conèixer projectes que tenen el conjunt dels antics territoris de la diòcesi de Tortosa  (Terres de L’Ebre, Priorat, Franja, Maestrat i Ports) com a àmbit general d’incidència i que venen a demostrar com la cultura està per sobre de les fronteres administratives.

En el transcurs de la jornada hi haurà quatre intervencions que aprofundiran sobre el tema central a càrrec dels investigadors Raimon Collet, Carles Ripollès, Natxo Sorolla  i Josep M. Baró. Posteriorment, es presentaran les actes del III Congrés Cultura i territori a les comarques de la Diòcesi de Tortosa que va tenir lloc l’any 2011 i  finalment, s’exposarà el balanç d’actuació de la Comissió Cívica de Patrimoni de les Terres de l’Ebre, a càrrec de la historiadora de l’Art Victòria Almuni, es presentarà el Festival Músiques en Terres de Cruïlla, a càrrec d’una de les impulsores del projecte, Mercè Gisbert, i el nou Certamen Literari Vila Vall-de-roures impulsat per la Llibreria Serret i que serà un important esdeveniment cultural anual. La jornada es clourà, després del dinar, amb una visita a la població amfitriona.

 

 
 
Article complet

324.cat Oci i Cultura: La llibreria Serret de Vall-de-Roures commemora els 30 anys organitzant dissabte que ve la trobada literària 'Agost Negre al Matarranya'!!!

 

Matarranya

La novel·la negra se cita a la Franja en el 30è aniversari de la llibreria Serret

Redacció - 19/08/2013 - 12.32h.

La llibreria Serret de Vall-de-Roures commemora els 30 anysorganitzant dissabte que ve la trobada literària 'Agost Negre al Matarranya'. La cita reunirà autors catalans, aragonesos i mallorquins al voltant de la novel·la negra, escrita en català i castellà.

La iniciativa entronca amb la tradició d'aquesta llibreria, caracteritzada per actuar "sempre com un pont de cultura a banda i banda de la Franja" -indica Serret-, i en aquest, cas vol donar l'oportunitat als lectors de conversar i conèixer millor l'obra d'un conjunt d'escriptors contemporanis de novel·la negra.

Hi assistiran autors participants de l'antologia 'Aragón Negro', d'Alrevés Editorial i la barcelonina Llibres del Delicte.

La llibreria, propietat d'Octavi Serret, ha donat cabuda al llarg de la seva trajectòria tant autors en llengua castellana com catalana. Serret ha promocionat sobretot els nous valors literaris, els projectes editorials independents de qualitat i els autors locals.

Article complet

directe.cat: La novel·la negra se cita a la Franja en el 30è aniversari de la llibreria Serret!!

 

La novel·la negra se cita a la Franja en el 30è aniversari de la llibreria Serret

Barcelona (ACN).- La llibreria Serret de Vall-de-Roures celebra els 30 anys organitzant dissabte vinent la trobada literària 'Agost Negre al Matarranya'. La cita reunirà autors catalans, aragonesos i mallorquins al voltant de la novel·la negra, escrita en català i castellà. La iniciativa entronca amb la tradició d'aquesta llibreria, caracteritzada per actuar "sempre com un pont de cultura a banda i banda de la Franja" -indica Serret-, i en aquest, cas vol donar l'oportunitat als lectors de conversar i conèixer millor l'obra d'un conjunt d'escriptors contemporanis de novel·la negra. Hi assistiran autors participants de l'antologia 'Aragón Negro', d'Alrevés Editorial i la barcelonina Llibres del Delicte.

Article complet

<1...2
3
4
5
6
...22>