324.cat: La novel·la negra se cita a la Franja en el 30è aniversari de la llibreria Serret!!

 

324.cat

Matarranya

La novel·la negra se cita a la Franja en el 30è aniversari de la llibreria Serret

Redacció - 19/08/2013 - 12.32h.
La llibreria Serret de Vall-de-Roures commemora els 30 anys
organitzant dissabte que ve la trobada literària 'Agost Negre al Matarranya'. La cita reunirà autors catalans, aragonesos i mallorquins al voltant de la novel·la negra, escrita en català i castellà.

La iniciativa entronca amb la tradició d'aquesta llibreria, caracteritzada per actuar "sempre com un pont de cultura a banda i banda de la Franja" -indica Serret-, i en aquest, cas vol donar l'oportunitat als lectors de conversar i conèixer millor l'obra d'un conjunt d'escriptors contemporanis de novel·la negra.

Hi assistiran autors participants de l'antologia 'Aragón Negro', d'Alrevés Editorial i la barcelonina Llibres del Delicte.

La llibreria, propietat d'Octavi Serret, ha donat cabuda al llarg de la seva trajectòria tant autors en llengua castellana com catalana. Serret ha promocionat sobretot els nous valors literaris, els projectes editorials independents de qualitat i els autors locals.
Article complet

Per no morir. Bouesia al Matarranya 2013!! Per Raquel Estrada!

 

 

Per no morir. Bouesia al Matarranya 2013

 
Carles Andreu, a la dreta, parlant amb veïns de Mont-roig 


Carles Andreu impulsor del primer Bouesia alMatarranya juntament amb l’Octavi de la llibreria Serret, el 20 i el 21 de juliol, comenta a la presentació del llibre La mort del pareimare, de l'Ascuma(Associació Cultural del Matarranya), que el seu progenitor, de  Mont-Roig de Tastavins, quan es va veure malalt va demanar una pistola i va deixar anar “Per no morir, em vull matar”. Carles Andreu, autor també de teatre, sap molt bé com mantenir el públic viu, però si ens quedem tan sols amb la primera part de l’expressió (“per no morir...”), que sí que pot inspirar la nostra vitalitat, i, per tant, també la de tota cultura, connectarem amb l’alè d’aquesta llengua que és la del Matarranya. Una llengua, la catalana, que sembla condemnada a resistir-se a desaparèixer. Un altre dels que van fer possibles els actes d'aquest cap de setmana de juliol, el Joan Arrufat, ens va recordar que perquè mori una llengua abans han de morir les persones que la parlen, i la veritat és que som aquí, encara.
 
Lectura de textos de Desideri Lombarte a Pena-roja
Nou anys després de l’inici delBouesia a La Cava, el festival de poesia s’ha estès per les Terres de l’Ebre fins arribar al Matarranya. El matí de diumenge, Arrufat ens acompanyava a Mont-Roig de Tastavins, on va començar la lectura per part de Carles Andreu, amb un fragment del text La idea d’Europa,de George Steiner, una Europa feta de diferents pobles i de diferents llengües. Miquel Àngel Marín Ribes, un dels impulsors dels primers Bouesia juntament amb Javier Caballero, explicava el tema central d’aquest any, el xiular com a manera de comunicar-se. Amb un clarinet i la seva veu, ens acabava de desvetllar per seguir la ruta literària. L’Ajuntament  de Mont-roig hi posava moscatell i pastissos típics de la zona. Tot seguit, amb la idea de conèixer de prop el poble natal de Desideri Lombarte, un altre autor molt estimat a la zona, i profunditzar en els seus textos, ens n’anàvem a Pena-roja. Allà la Rosalia Gil, la dona del desaparegut escriptor, va ser l’alegre amfitriona que ens va fer copsar la personalitat de l’autor:

Explicava Lombarte a "Lo Romanço d'aquell home que no va saber trobar el castell" (del llibreAtaüllar el món des del molinar, 2000)

Va vindre un home a la vila,
d’eixa gent que va buscant
coses rares i costums
passats de moda o estranys. 
 [...]
L’home havie descobert,
i l’home estave estranyat,
que per terres d’Aragó
parlaven com a Alacant,
com a Maó i com a Lleida
i no com los castellans.
 [...]

I acabava així la conversa una dona que va començar indicant-li com trobar el castell:


–Mig de broma, mig de veres,
jo vull que quedo ben clar,
i vosté no se m’enfado,
que tenim dret a parlar
la llengua que hem parlat sempre,
i això ningú ho pot privar,
que la parlem perquè és nostra
i la volem conservar."

El Parrissal (Beseit, Terol)
Les aventures del Sastre Roc d’Arça, publicat per l'Instituto de Estudios Turolenses a la col·lecció Lo Trinquet, curiosament subvencionat per la Diputación de Teruel, és la publicació més recent de Lombarte i encapçalava la llista de llibres que s'havien de presentar aquell mateix dia després de dinar. 

D'aquesta jornada em vaig poder endur per llegirLes aventures del sastre Roc d'ArçaLa mort del pareimare Plàncton, de Josep Igual, un autor que coneixia per anteriors publicacions, i el llibre de Lola SalmerónLa fábula de la montaña mágica, ambientat a la muntanya de Santa Bàrbara d'Horta de Sant Joan. També em guardo la idea que transporta aquest fragment d'un poema de Lombarte que he trobat fent una senzilla cerca: 
"Qui compre poesia?
Jo en venc a tant el vers.
Tinc trossos d'intimisme,
retalls de pols d'estiu,
estocs passats de moda
de flors de primavera
i blanca neu d'hivern,
i... diables de l'infern.
Venc romanços i versos,
barata llibertat.
Venc paraules al vent
a canvi d'amistat."
(fragment del poema Trist joc, de Desideri Lombarte)

Tot plegat em porta al poema que obre l'Esferes coincidents, aquest llibre que també vaig poder presentar al Matarranya, amb la idea que allò que passa en l'entorn més familiar i íntim sovint traspassa fronteres, agafa un grau d'universalitat quan t'adones que molts dels seus elements troben coincidències arreu. I així, també s'immortalitza:

Voldria pensar  
que els meus   
són marcs 
que sense ser-ho tot 
són part del que falta. 
Que tot allò que m’agrada saber 
ho he après d’infinits 
filtrant llum des de qualsevol punt 
del diamant en brut. 
Que ja ve el foc, 
arrasant arideses 
de terres sense far. 
Així podria creure, 
definitivament, 
que no desapareixerem mai.
 

 
Article complet

El concert de Paco Ibáñez al festival Bouesia, programat per al 28 de juny, s’ajorna al 17 d’agost


El festival Bouesia d'enguany portarà el cantautor Paco Ibáñez a Deltebre

0
Un dels actes més potents de la novena edició del festival Bouesia serà l'actuació d'aquest cantautor valencià el divendres 28 de juny al Casal de l’Esport Lo Salat de Deltebre


 

Paco Ibáñez actuarà al festival Bouesia de Deltebre

El cantautor valencià Paco Ibáñez actuarà el divendres 28 de juny al Casal de l’Esport Lo Salat deDeltebre. El concert serà un dels actes més potents de la novena edició del festival Bouesia. Ja s’han posat a la venda les entrades anticipades, a 18 € (a taquilla costaran 24 €).

L’actuació de Paco Ibáñez s’emmarca dins la gira internacional que el músic està duent a terme per presentar el seu últim disc Paco Ibáñez canta a los poetas latinoamericanos i és un dels pocs concerts que té programats a Catalunya. De fet, és el primer després del que a finals de desembre va oferir al Palau de la Música de Barcelona.

El concert és una mena de viatge musical per la història de la literatura en llengua castellana, on Ibáñez canta als principals poetes espanyols i iberoamericans des del segle XIII fins a l’actualitat. Canta a Pablo Neruda, a Alfonsina Storni, a Rubén Darío, a Garcia Lorca, a Machado o Alberti, per citar només uns exemples. I actuarà acompanyat de Mario Mas a la guitarra.

Com a teloners tindrà el músic i cantant Josep Bordes (Pepet i Marieta), d’Ulldecona, i la cantautora tortosina Montse Castellà. Les actuacions començaran a les 21.45 h.

Les entrades anticipades es poden comprar als punts següents:
Deltebre: Cafeteria Nicanor. C/Major
Amposta: Llibreria Gavina. C. Major, 21 - baixos
Tortosa: Ràdio Tortosa. C. Montcada, 27 baixos
Sant Carles de la Ràpita: Ràdio Ràpita
Tarragona: Shiva Music. C. Cós del Bou 13-15
Reus: Bar Campus. C. Sant Llorenç, 11
Internet: Ticketea.com.

'La vaca que xiula' i paisatge sonor 
El festival Bouesia és un certamen multidisciplinari que va nàixer a Deltebre el 2005 amb l’objectiu de generar una simbiosi indissoluble entre cultura i territori. Organitzat per l’Associació Cultural Rabera de Bouetes amb el suport de l’Ajuntament de Deltebre i la regidoria de Cultura, és un esdeveniment cultural, d’intercanvi entre artistes que té com a escenari principal el paisatge del delta de l’Ebre i que desplega diferents llenguatges artístics: arts visuals, poesia experimental, música, dansa, circ i espectacles inclassificables. Ho fa en diferents formats: accions, recitals, instal·lacions o intervencions en l’espai públic.

Enguany s’ha organitzat sota el lema La vaca que xiula i pretén explorar el paisatge sonor: el xiular de les persones, dels animals i dels coets. És per això que es posarà en bouesia (en valor) un element arquitectònic oblidat de l’urbanisme del Delta: les coeteres. Les edificacions des d’on fa uns quants anys encara es llançaven coets per desfer les tempestes que amenaçaven la collita d’arròs. Així, dins la Bouesia d’enguany s’ha programat una bouromeria des del pont Lo Passador (Deltebre) fins a la de l’ermita de l’Aldea.

Altres actes previstos són el bouhomenatge que es farà el dissabte 29 de juny a Josep Arques del Pas, propietari de la barcassa de la Cava, al qual seguirà un gran recital poètic a la mateixa barcassa fins a la matinada, que es finançarà a través d’una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami, i que inclourà també un dels actes del cicle de Poesia als parcs, organitzat per la Diputació de Barcelona.

Col·laboració amb Deltebre Dansa
Enguany per primera vegada s’ha encetat una col·laboració amb l’altre gran festival del municipi, el Deltebre Dansa de Roberto Olivan. Així, dins la programació del festival de dansa hi haurà l’actuació de bouesia fonètica i sonora, en la qual actuaran els bouetes:
Catalina Girona, Andriy Antonovsky, Carles Hac Mor, Ester Xargay, Eduard Carmona, Javier Caballero i Miquel Àngel Marín. Serà el dimarts 9 de juliol.

Incursions a la Franja i el País Valencià
Seguint la línia dels anys anteriors, la Bouesia manté la col·laboració amb altres territoris fora de lesTerres de l’Ebre. Així enguany s’ha organitzat un correbus a la Franja de Ponent, per invitació del propietari de la llibreria Serret de Vall-de-roures, Octavi Serret, i un altre a Paterna al País Valencià, per invitació del músic Llorenç Barber.

Bouesia a Vandellòs
Enguany la Bouesia compta també amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs. Serà la sèptima edició de la Bouesia en aquest municipi del Baix Camp i s’ha programat, entre altres activitats, un concert de Víctor Bocanegra. Serà el 6 de juliol.

Residència artística
Es manté la col·laboració amb Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, encetada l’any passat. I arran d’això els poetes Ester Xargay i Carles Hac Mor faran una residència artística a la residència deBalada durant el mes d’octubre.

Més informació
Facebook Bouesia

Article complet

Convido a tots els BOUETES a posar en BOUESIA la FRANJA! a la Trobada de la Bouesia al Matarranya-Poesia a la Frontera del 21/07!!

 
Trobada de la Bouesia al Matarranya-
 Poesia a la Frontera


Us convido a tots els BOUETES a posar en BOUESIA la FRANJA PONENT a la Trobada del 21/07 dins de la programació de la BOUESIA 2013 , organitzada per Miquel Àngel Marin  i que per la complicitat de Carles Andreu es fa al MatarranYA, l'excusa per trobar-mos i disfrutar d'un moment literari als nostres territoris ;))


Volem  convidar-vos a participar a tots els poetes de POESIA A LA FRONTERA, un llibre exepcional que Santi Borrell va aconsseguir coordinar i que es una de les nostres identitats com territori, i que volem que pugueu descobrir amb Joan Arrufat la màgia de les raconades d'estes terres, espurnes de sentiments i esència de vida, tot aixó compartit en un entorn envoltat de sentiments versats...
 
Enllaços:
Per descarregar els progames i compartir:

Article complet

El festival Bouesia arrenca aquest cap de setmana a Deltebre amb una romeria a una coetera i un homenatge al barquer Josep Arques

 

El festival Bouesia arrenca aquest cap de setmana a Deltebre amb una romeria a una coetera i un homenatge al barquer Josep Arques

 

 

Un concert de l’ulldeconenc Josep Bordes (Pepet i Marieta), al Cafè Clàssic (Av. Esportiva, 72), encetarà demà divendres 28 de juny, a la 1 de la matinada, els actes del festival Bouesia a Deltebre. Prèviament a la plaça de l’Ajuntament es farà una presentació al poble d’aquest festival multidisciplinari que enguany arriba a la novena edició i que ha portat al cor del Delta artistes tant potents com Carles Santos, Llorenç Barber, Pau Riba, Sol Picó, Pepa Plana, Jaume Sisa o Perejaume tot generant produccions artístiques úniques i fortament lligades als escenaris i paisatges deltaics. Enguany un dels plats forts serà el concert que oferirà el cantautor valencià Paco Ibáñez, el proper 17 d’agost.

Ara bé, la major concentració d’actes tindrà lloc el dissabte, 29 de juny. Al matí hi ha prevista una bouromeria des del pont Lo Passador fins a la coetera de l’Aldea. Sota el lema La Vaca Que Xiula, l’edició d’enguany de la Bouesia vol explorar el paisatge sonor del Delta: el xiular dels ocells, de les persones i dels coets, i posa en valor aquestes edificacions (les coteres) oblidades i en desús que s’utilitzaven per guardar i llançar els coets per desfer les tempestes que amenaçaven la collita d’arròs.

A la tarda és farà ell bouhomenatge a Josep Arques, “Josep del pas de Baló”, el propietari del pas de barca de la Cava, per tota una vida dedicada a la barcassa. Les actuacions es faran a la barcassa de la Cava, actualment en desús també, o al seu entorn i hi haurà  des de recitals poètics, dins el cicle Poesia als parcs de la Diputació de Barcelona, fins a actuacions musicals i conferències poètiques a càrrec d’artistes com Carles Hac Mor i Ester Xargay (poesia), el cantautor Daniel Saez Grup, Montserrat Palacios (veu i teteres), Martí Guillem (performance i electrònica), Joan Rioné (teatre d’objectes), o Proyecto 23 (acció musical i veu). El finançament d’aquestes actuacions ha estat possible gràcies a un projecte de micromecentatge a través de la plataforma Verkami. S’han aconseguit els 1.500 euros que es demanaven.

Després de Deltebre, la Bouesia es traslladarà fins a Vandellòs on el dia 6 de juliol se celebrarà la ja setena edició de la Bouesia a Vandellòs amb actuacions com les d’Oriol Roca i Anna Rubirola (bateria i dansa) o un concert de Víctor Bocanegra. També s’han programat activitats a la Franja de Ponent per al mes de juliol.

El festival Bouesia és un certamen multidisciplinari que va nàixer a Deltebre el 2005 amb l’objectiu de generar una simbiosi indissoluble entre cultura i territori. Organitzat per l’Associació Cultural Rabera de Bouetes amb el suport de l’Ajuntament de Deltebre i la regidoria de Cultura, és un esdeveniment cultural, d’intercanvi entre artistes que té com a escenari principal el paisatge del delta de l’Ebre i que desplega diferents llenguatges artístics: arts visuals, poesia experimental, música, dansa, circ i espectacles inclassificables. Ho fa en diferents formats: accions, recitals, instal·lacions o intervencions en l’espai públic.

 

 

Roser Royo

Tel. 686 676 421

rroyo@sirgacomunicacio.com

info@sirgacomunicacio.com

 

Article complet

<1...3
4
5
6
7
...22>