Estrena a TV3. ELS INTERNATS DE LA POR, el nou Sense Ficció de MONTSE ARMENGOU I RICARD BELIS

 http://www.ccma.cat/tv3/

Estrena a TV3. ELS INTERNATS DE LA POR, el nou #senseficció de MONTSE ARMENGOU I RICARD BELIS. 28 abril, 2150h.

Paul Preston: ""Els internats de la por" dóna veu a les víctimes"
 

La pre-estrena del documental "Els internats de la por", que va tenir lloc el dimecres 22 d'abril a la seu de la Societat General d'Autors (SGAE) a Barcelona, va comptar amb la presència de l'historiador Paul Preston, prestigiós hispanista britànic que acaba de fer lliurament de tot el seu llegat a l'Arxiu de Poblet; Joan Salvat, director del programa de TV3 "Sense ficció", que estrenarà el documental el dimarts 28 d'abril; els seus directors, Montse Armengou i Ricard Belis, així com d'una àmplia representació dels protagonistes del treball d'investigació que tanca la trilogia sobre la infantesa com a víctima del franquisme, iniciada amb “Els nens perduts del franquisme” (2002) i “Torneu-me el fill!” (2012).

 

Dimarts 28 d’abril al Sense Ficció.

                  TV3, 21.50 h.  

 
 
 

 

 

 

http://blogs.ccma.cat/senseficcio.php?itemid=55591#

#InternatsPorTV3

Article complet

Dissabte a l'Ecomuseu dels Ports, amb Ricard Belis, passarem 30min. del #senseficció 'Els internats de la por' publicat per @Aralllibres


 ELS INTERNATS DE LA POR, el nou #senseficció de MONTSE ARMENGOU I RICARD BELIS 
Estrena el 22/04/2015 a TV3


 
 
 
 

 El proper dissabte 29 d'abriil a les 19:00 a l'Ecomuseu dels Ports (Horta de Sant Joan) tindrà lloc la presentació-projecció durant 30min. del documental Els internats de la por, de Ricard Belis i Montse Armengou per presentar el llibre del mateix nom publicat per ARA LLIBRES.

El documental Els internats de la por ens parla dels maltractaments, els abusos sexuals, l’explotació laboral i les pràctiques mèdiques dubtoses que van haver de patir les criatures tancades en internats durant el franquisme i el postfranquisme. Belis i Armengou són autors d'altres documentals sobre la infància i la joventut com a víctimes del franquisme: Els nens perduts del franquisme i Torneu-me el fill.

El documental ens parla dels maltractaments, els abusos sexuals, l’explotació laboral i les pràctiques mèdiques dubtoses que van haver de patir les criatures tancades en internats durant el franquisme i el postfranquisme. Ricard Belis és autor d'altres documentals sobre la infància i la joventut com a víctimes del franquisme: Els nens perduts del franquisme i Torneu-me el fill. - See more at: http://bd.ub.edu/noticies/estrena-dun-documental-de-ricard-belis-sobre-els-abusos-que-van-patir-els-nens-tancats-en-internats#sthash.U9DdKIQH.dpuf
El documental ens parla dels maltractaments, els abusos sexuals, l’explotació laboral i les pràctiques mèdiques dubtoses que van haver de patir les criatures tancades en internats durant el franquisme i el postfranquisme. Ricard Belis és autor d'altres documentals sobre la infància i la joventut com a víctimes del franquisme: Els nens perduts del franquisme i Torneu-me el fill. - See more at: http://bd.ub.edu/noticies/estrena-dun-documental-de-ricard-belis-sobre-els-abusos-que-van-patir-els-nens-tancats-en-internats#sthash.U9DdKIQH.dpuf

La sessió és clourà amb un col·loqui amb Ricard Belis en tots los assistens que hi vullguen participar.

 

Article complet

Aquest dissabte 29 d'abril a les 19 h., a l'Ecomuseu dels Ports, presentació del llibre "Els internats de la por" (Ara LLibres)

 

Els internats de la por

Montserrat Armengou i Ricard BelisUna investigació esfereïdora que destapa uns fets ocults i silenciats durant dècades: els abusos sexuals, els maltractaments físics i psíquics, l’explotació laboral i les pràctiques mèdiques dubtoses que van patir milers de nens als internats religiosos i de l’Estat durant el franquisme i fins ben entrada la democràcia.

Un exercici de periodisme de primer ordre, que dóna veu a víctimes i testimonis i denuncia amb noms i cognoms la suposada superioritat moral al servei de les més baixes passions. Montse Armengou i Ricard Belis, amb l’orgull del periodisme compromès com a bandera, volen oferir als damnificats la reparació que no els donen les institucions i facilitar que se sàpiga què va passar en aquells internats, amb aquesta infantesa tan injustament tractada.

Llibre coeditat per Ara Llibres i Televisió de Catalunya.

 
 

«D’allà no me’n vaig emportar res de bo. Només un trauma etern que no me’l treurà ningú, un pòsit negatiu que et queda per sempre.»

«Em costa confiar en la gent que m’aprecia i no sé deixar-me estimar. Suposo que em vaig construir una cuirassa per sobreviure en aquell món. Allà nosaltres no érem res, la morralla de la societat: fills del pecat, pares a la presó, nens abandonats... Ningú responia per nosaltres i els nostres destins els marcava amb impunitat total un sistema feixista tocat per la mà de Déu.»

 

Article complet

Ya a la venta: 'Los De La Mulita Roja', Una historia familiar que gira alrededor de las cartas y postales que Encarnita fue recogiendo durante años...

 
Los De La Mulita Roja

Historia Contemporánea, Medieval y Guerra Civil

Los De La Mulita Roja

Una historia familiar que gira alrededor de las cartas y postales guardadas por Encarnación, la mater familiae de casa Verdura y casa Antolino, cartas que se escribieron hasta bien entrada la posguerra, complementadas con las memorias de algunos de los miembros de la familia y las entrevistas orales que Encarnita fue recogiendo durante años, todas analizadas y contrastadas documentalmente.

La obra es un emotivo reconocimiento a toda una familia que sufrió la Guerra Civil, y por extensión a todas las que, como los Verdura y los Antolino, se convirtieron en víctimas por el simple hecho de haber vivido en España durante los años más dramáticos del siglo XX. Además, también es un homenaje al papel de las mujeres en la retaguardia, y una evocación de la represión de que fueron víctimas durante la posguerra, ejemplificadas en las vicisitudes, aventuras y desventuras de la madre coraje que hay detrás de toda la familia, en nuestro caso Encarnación, una mujer valiente, inteligente y con una cultura innata que supo salir adelante a pesar de todas las adversidades.

La autora es hija de Encarnación Muñoz Llerda y Joaquín Riba Valls, y hermana de Joaquín y de Tomás, protagonistas de esta obra. Nacida en Cretas en 1948, al concluir la escuela obligatoria emigró a Suiza a los 15 años. Allí obtuvo el diploma de maestra y creó una familia propia con Renato Simoni: de su unión nacieron Mara y Valerio.

Con su marido estudió en la Universidad de Ginebra donde se diplomó en Historia y en Lengua y Literatura Española. Hasta su jubilación ha impartido clase en los institutos públicos del Cantón del Tesino (Locarno, Lugano, Mendrisio) y actualmente reside en esa última ciudad.

Las relaciones con Cretas, su pueblo natal, han sido muy intensas durante toda su vida. Encarnita y Renato Simoni publicaron el volumen Queretes. La col.lectivització d’un poble aragonès durant la Guerra Civil (1936-1938), Calaceit, Associació Cultural del Matarranya, 2013.
http://www.bajoaragonesa.org/elagitador/los-la-mulita-roja-encarnita-simoni/

15 €

Cantidad  Agregar a la cesta 

 

Información adicional
Idioma Castellano
Autor Història de la comarca i guerra civil
Autor Encarnita Simoni Riba
Editorial Centro de Estudios Bajoaragoneses
ISBN 978-84-87166-24-2 
Any edició 2016
Article complet

Encarnita Simoni i Riba, presenta 'Los de la mulita roja', el periple d'una família durant la Guerra Civil a través de les seues cartes.

blogdepere.blogspot.com.es/2016/11/los-de-la-mulita-roja.html
BLOG D'EN PERE MVÑOZ

"LOS DE LA MULITA ROJA"
d'Encarnita Simoni Riba, editat pel "Centro de Estudios Bajoaragoneses", es presentà la setmana passada a la ciutat d'Alcanyís. És el periple d'una família durant la Guerra Civil a través de les seues cartes. Un estudi entranyable pel fet de redescobrir les meues arrels paternes com a descendent de ca Verdura de Queretes, una de les famílies protagonistes. Motiu que ha comportat la doble satisfacció d'escriure el pròleg, amb dos paràgrafs que estan reproduïts a la contracoberta.

"Una història familiar que gira al voltant de les cartes i postals guardades per Encarnación, la mater familiae de casa Verdura i casa Antolino, cartes que es van escriure fins ben entrada la postguerra, complementades amb un recull de memòries d'alguns dels membres de la família i les entrevistes orals que Encarnita va anar recollint durant anys, totes analitzades i contrastades documentalment.

L'obra és un emotiu reconeixement a tota una família que va patir la Guerra Civil, i per extensió a totes les que com els Verdura i els Antolino, es convertiren en víctimes pel simple fet de viure a España durant els anys mes dramàtic del segle XX. A més també és un homenatge al paper de les dones a la reraguarda i una evocació de la repressió de la que foren víctimes durant la postguerra, exemplificades amb les vicissituds, aventures i desventures de la mare coratge que hi ha darrere de tota la família, em el nostre cas Encarnación, una dona valenta, intel·ligent i amb una cultura innata que va saber tirar endavant malgrat totes les adversitats."


Encarnita Simoni Riba, l'autora és filla d'Encarnación Muñoz Llerda i Joaquín Riba Valls, i germana de Joaquín i de Tomás, protagonistes d'aqueta obra. Nascuda a Queretes (Matarranya), al finalitzar l'escola obligatòria emigrà a Suïssa amb 15 anys: Estudià magisteri i creà una família amb Renato Simoni, amb dos fills, Mara i Valerio. Amb Renato estudià a la Universitat de Ginebra on es diplomà en Història i en Llengua i Literatura Espanyola. Residents a Mendrisió (cantó de Tesino - Suïssa). El seu darrer treball amb Renato ha estat "Queretes. La col·lectivització d'un poble aragonès durant la Guerra Civil (1936-1938), editat per l'Associació Cultural dl Matarranya", Calaceit, 2013.
blogdepere.blogspot.com.es/2016/11/los-de-la-mulita-roja.html
Article complet

1
2
3
4
5
...6>