Veu la llum “Un riu de crims”, la primera compilació de relats de gènere negre ambientada al nostre territori

 


Veu la llum “Un riu de crims”, la primera compilació de relats de gènere negre ambientada al nostre territori

 comarquesnord.cat, Vall-de-roures
» dilluns, 14 de febrer de 2011

La Llibreria Serret de Valderrobres va acollir lo passat dissabte 12 de febrer la presentació de “Un riu de crims”, lo primer recopilatori de relats de gènere negre ambientats a les nostres comarques. L’obra, convocada pel Serret Bloc i compilada pels escriptors Jordi Pijoan-Pérez i Fede Cortés, és un recull de 24 relats breus creats per 24 autors diferents molt arrelats a les nostre comarques i que tenen el gènere negre i els crims com a teló de fons.

Jordi Pijoan, compilador de l’obra, va destacar que “al voltant de la Llibreria Serret s’han fet algunes recopilacions, però mai s’havia fet un llibre sota la directiva d’un gènere concret”. Per a dur a terme esta recopilació es va fer una convocatòria oberta per als autors, que segons va concretar Pijoan “s’han cenyit molt al tema i han creat uns relats molt originals. Alguns autors inclús han tingut la gràcia de posar les nostres varietats lingüístiques” als diàlegs o a la narració dels seus relats.

Lo resultat, un llibre de més de 400 pàgines editat per March Editors de gènere negre i ambientat a les nostres terres. De fet, los relats tenen fins i tot “aquell morbo” per al lector d’identificar els entorns on se produeixen los crims. I és que “la major part d’ells estan centrats als nostre territoris”, va concretar el seu compilador. Lògicament, narren crims ficticis, i este recopilatori de relats aporte un element diferenciador que fins ara no s’havia tocat a la nostra zona.

A més, Jordi Pijoan va explicar que “normalment, los reculls que s’han fet al voltant de la Llibreria Serret sempre han estat molt oberts”. En canvi, “lo gènere negre té un seguit de pautes que no te pots saltar. Ha d’haver un crim, ha d’haver una investigació, i ha d’haver un ambient misteriós”. Lo compilador de “Un riu de crims” també va avalar la qualitat dels 24 relats i va destacar que estes iniciatives són un bon punt de partida per a animar als autors del nostre territori a submergir-se al món del gènere negre.

La presentació de “Un riu de crims” a Valderrobres (recordem que prèviament se va presentar a la BCNegra de Barcelona) va coincidir també amb la II Trobada de Gènere Negre del Matarranya. Esta trobada va comptar amb un dinar amb menú negre al bar Lo Trull de les Raboses i una posterior taula rodona on se va tractar el gènere negre. A més, i per l’ocasió, se va etiquetar vi del Priorat amb esta trobada.

Article complet

Un riu de crims a llibreria Serret per Jordi Peñarroya

 

Jordi Peñarroya 
Un riu de crims a Vall-de-roures

18 febrer 2011

La II Trobada de Gènere Negre del Matarranya ha estat el marc de la presentació del recull Un riu de crims, un volum de 416 pàgines que aplega la col·laboració de 24 autors que aporten relats del gènere negre, a més d’altres textos complementaris.

Octavi Serret oferint Un riu de crims (Foto: Jordi Peñarroja)

Octavi Serret, reconegut terrorista cultural, ha instigat aquesta criminal conxorxa literària i editorial. Per a perpretar el delicte, una desfermada successió de sexe, droga i… violència, ha aconseguit imposar una banda (the gang) d’assassins (the killers) obsesos pel sexe oral (usuaris de la llengua pròpia).

Vall-de-roures, capital ebrenca del gènere negre. (Foto: Jordi Peñarroja)

Un bona peça important de la banda és en Jordi Pijoan-López. Aquest angelet de la terra és coautor de la novel·la negra Tu no m’estimes, on el crim desfermat i finalment castigat (o no) combina amb el sexe arrauxat que acaba en relació estable. En resum, novel·la negre i rosa, cosa que no ha de sorprendre ningú: clàssics de tots els gèneres com ara Tirant lo Blanc, Els tres mosqueters, Guerra i pau o, sense anar més lluny, Per l’amor d’Imabelle, són també històries d’amor. Però no, és millor que calli ara, no vull influir precipitadament en la vostra lectura.Cas de voler reincidir en la lectura d’aquest pinxo de les lletres, tingueu en compte que Pijoan-López és coautor també de Sang culé, en certa manera continuació de l’obra anterior i que ha estat escrita igualment en col·laboració amb el malauradament desaparegut Manel Barrera. Tot i que Catalunya és més que un club, Sang culé és ben negra (comptan fins amb representació del braç eclesiàstic al seu repartiment de personatges) i criminal des de l’arrencada de la història. I culé, ben culé. Per tot plegat i per suggeriment del gran Serret, a qui tan bé escau el nom imperial d’Octavi, l’escriptor Jordi Pijoan ha oficiat de Magnus Compilator per ser fill de Tortosa (la ciutat, no l’actriu) a més d’insistent autor del gènere.

Jordi Pijoan-López davant de la llibreria Serret de Vall-de-roures(Foto: Jordi Peñarroja)

Les condicions bàsiques per a participar en aquesta rierada criminal ebrenca han estat ben simples. La història ha de ser classificable dins dels amples marges del gènere negre i l’autor ha de ser natural de, o resident a, les comarques de l’Ebre. Això de la condició ebrenca abasta un territori força ample, coincident aproximadament amb els límits històrics de la diòcesi de Tortosa. I als moderns, progres i guais desinformats i desconeixedors del nostre territori lingüístic i les seves característiques que, per ser tan guapos  i/o per mala fe, vulguin posar objeccions a aquesta referència territorial els recordarem ara que les sotanes pertanyen al capítol de la sastreria levítica, sí, però negra. I també que la llegenda urbana de El llibreter assassí de Barcelona està protagonitzada per un monjo exclaustrat i secularitzat arran de la desamortització de Mendizabal i ha inspirat un clàssic del gènere negre en llengua catalana: La Bíblia valenciana (1955), de Rafael Tasis. Cal afegir també que la convocatòria no ha exclòs autors pel fet de no tenir lligams de naixença o residència amb les comarques ebrenques, sempre que als seus relats l’acció es desenvolupés del tot o en part a les terres de l’Ebre.

La banda responsable de les morts i malifetes d’Un riu de crims. (Foto: Maria Miró

Octavius Imperator i el seu Magnus Compilator han comptat amb la col·laboració de Fede Cortés, Insignis Animator, per a l’organització de la trobada d’autors ebrencs negres i criminals, ensems que també com a redactor de fitxes dels sàdics, eficients i criminals complices d’aquest desbordat riu de crims. Cisco Sànchez, il Don, i Òscar Esquerda, il sottocapoponentí, han estat els responsables del segell March editor, que ha apadrinat el projecte.

Jordi Pijoan i Jordi Peñarroja signant llibres a la llibreria Serret de Vall-de-roures. (Foto: Maria Miró)

Com autor coneixedor de les terres ebrenques (vid. la pàgina 454 d’Edificis viatgers de Barcelona), tot i ser-ne foraster, el Magnus Compilator em convidà a participar en el projecte. La col·laboració, Aquella pell tan bruna, és una història plàcida i estiuenca de mandra, xafogor i displicència criminal, on pot detectar-se la presència de tres importants i reconegudes influències extraliteràries: Billy Wilder (Sunset Boulevard, 1950), Alfred Hitchcock (Rear window, 1954) i Picasso (La bassa d’Horta, 1909).

I si més voleu saber, llegiu-vos el llibre.

Article complet

Ja es pot comprar el recull de relats de gènere negre "un riu de crims"!!!Un riu de crims

 

Ja es pot comprar el recull de relats de gènere negre que aplega un total de 24 autors de les comarques centrals dels països catalans i que fou presentat en el marc de la 2ª Trobada de Gènere Negre del Matarranya.


És una proposta de llibreria Serret que ha editat March Editors i que ha comptat amb la bona traça criminal de Jordi Pijoan-López(compilador) i Fede Cortés.


Participen d'aquest projecte el "Centre Quim Soler, la literatura i el vi", "Agrícola Falset-Marçà" i "Lo trull de les raboses". El pròleg és d'Àlex Martin


El programa de presentacions és ampli (s'anirà informant) i per tant es podrà trobar arreu del territori però podeu encomanar-lo ja mateix a SerretLlibres.comP.D.

Jota - Però naltros sortim o no sortim?

JF - Si home, amb aquell cas del "Diumenge Negre", te'n recordes que van matar una noia i ho feien pagar a la veïna? Va ser un estiu de moltes mosques...

Jota - Ah! Si home, "El senyor de les mosques".

JF - Això mateix.
Article complet

Haikús negres del Jesús Mª Tibau per la 2ª Trobada del gènere negre al MatarranyaHaikús negres

 
Durant la II Tobada de gènere negre al Matarranya, i la presentació del llibre col·lectiu Un riu de crims, vam fer diverses activitats, com ara la lectura d'haikús negres escrits per a l'ocasió. Us mostro els dos meus, que tenen com a protagonistes a dos dels principals personatges del gèner negre: l'assassí i l'inspector:
.
De sang tenyeixo
els límits del que és lícit.
Freda venjança.
.
El mal empaito.
Perfil fred, guix al terra.
Dolor no oblido

Article complet

Un riu de crims, cròniques d'una trobada negra per Jesús Mª TibauUn riu de crims, cròniques d'una trobada negra

 

Dissabte passat va tenir lloc la anteriorment, durant la II Trobada de gènere negre al Matarranya, durant la qual es va presentar el recull col·lectiu Un riu de crims, publicat per March Editor, amb aquests 24 participants. Jo no hi vaig poder anar, perquè obligacions paterno-filials i certa incapacitat per a la omnipresència m'ho van impedir.

Em queda el consol (o el desconsol) de veure les cròniques de qui hi va assistir. Això sí, m'han fet arribar els exemplars que em toquen i el corresponent vi, negre, evidentmentment, i del Montsant, com un servidor.

Crònica de Jordi Pijoan.
Crònica de Fede Cortés.
Article complet

<1
2
3
4
5
...11>