ALS XOPS:

  ALS XOPS: Laura Mur: relat per la Trobada d'autors del 1 d'agost al Matarranya

 

            Havia viscut aquella aventura tants cops a través dels altres que quan em vaig trobar ajupida avançant amb dificultat enmig d’aquell garbuig de branques punxegudes i mosquits i altres insectes i teranyines enganxoses i humitats i  llums de emboirades i pudors, em vaig adonar que una cosa era escoltar i un altra molt diferent, arribar-hi.

            Als Xops anaven moltes parelles i colles a la recerca de l’aventura. Hi havia moltes històries. Uns havien fet espiritisme i havien tingut un ensurt en trobar-se amb una dona d’aspecte estrany, bruta, amb les robes esparracades, i amb un caminar lent i esquerp. Van pensar que era un esperit i van fugir esporuguits, més tard es van assabentar que hi havia una dona bastant excèntrica que vivia sola prop d’allí, però que ningú no havia vist des de feia anys.

            Semblava que aquell túnel només pogués dur a l’infern. Sentia les fiblades de les branques que travessaven la roba. Jo mirava d’esmunyir-me entre el brancatge, la mare de seguida s’adonaria que hi havia anat si em veia plena d’esgarrinxades i aleshores no veuria la llum del carrer en molts dies. I no li podria culpar ningú perquè havia estat jo la que hi volia anar des de feia temps i la que havia engrescat la Marta i el Dario. Si no valia la pena, segur que ells també em matarien, pensava mentre apartava branques i branques i branques.

            Avançàvem en silenci, tot i que ja sabíem que no era un camí fàcil; el recorregut es va fer llarg, però com totes les aventures, tenia el gust intens de la xocolata. Quan finalment es va acabar aquell passadís infernal, el vam oblidar en el precís moment que ens vam incorporar: alçàrem la vista alhora per contemplar davant nostre la nau central d’una catedral única. Columnes de marbre infinites il·luminada pels brillants que queien lentament del sostre de branques i fulles. Malgrat ser al mes d’agost, s’hi estava fresc i ens hi vam trobar molt bé .

            —Ja som Als Xops! –Vaig dir xiuxiuejant com si realment em trobés dins d’un recinte sagrat.

            Xops? —va preguntar el Dario—.Quins xops?

            El Dario ens va aclarir que aquells arbres eren aubes, arbres de ribera molt comuns que acostumaven a viure al costat del xops, tot i que no ho eren. L’afició del Dario per la botànica el feia animar quan sorgia la més mínima ocasió i quan ens en vam adonar vam canviar de tema.

            Us heu fixat que hi ha noms als troncs?vaig exclamar mirant de llegir-ne un que estava mig esborrat.

            Parelles i colles anaven als Xops cercant la intimitat d’aquell lloc de tan difícil accés, i molts gravaven les seves inicials a les soques dels arbres.

            Què besties! va exclamar el Dario indignat mentre resseguia les marques d’un arbre amb els dits. Se’l podrien gravar a un lloc que jo em sé, el nom.

            La Marta i jo coneixíem bé el Dario, sabíem com li afectaven aquests temes i el respectàvem, però no ens van poder estar de llegir algunes inicials i de fer una mica de broma. Mira aquí hi ha un cor amb una M i una D. Marta estima en Dario. Doncs aquí hi ha una A i una F, va dir la Marta, que potser vol dir el que tu ja saps. Mireu! Diu el dia més feliç de la meva  vida, també hi posa la data, u de maig del... no es pot llegir bé. I si hi posem el nostre nom i la data?

            —Ni de conya! va saltar en Dario.

            No caldrà el va interrompre la Marta. Mireu que han escrit  aquí.

            Ens vam acostar tots a la soca d’un arbre molt alt, el tronc era més gran que els altres, la inscripció també era més llarga i es podia llegir tan bé que ens va semblar que devia fer molt poc que l’havien fet. Hi deia AMICS PER SEMPRE, el títol d’una cançó que ens encantava, i tots tres vam estar d’acord que aquella bé podia haver estat la nostra frase.

            Sembla que allí surt un camí. Deu ser el que porta fins al galatxo.

            Seguint aquell camí estret, espès, però molt més net que l’anterior, vam arribar al paradís. No ens havien enganyat, no, allò era el més semblant al paradís que cap dels tres no havia vist mai. Els arbres s’havien arrenglerat al voltant d’una llengua del riu, un galatxo. Un rossinyol ens va fer un cant de benvinguda i l’aigua maragda intens ens va convidar a fer un bany. No ens ho vam pensar dos cops i vam tornar a jugar com quan érem petits.

            De vegades, i de la forma més inesperada recupero les nostres rialles, la cremor dels peus descalços saltant sobre els codols calents, el ritme amuntegat del meu cor, l’olor de l’aigua del riu al tard, la música de l’aire escolant-se entre els tamarius o el brunzit de les libel·lules, o tot plegat. En aquests moments un somriure es dibuixa en el meu rostre, va ser un dels dies més feliços de la meva vida. 

Laura Mur Cervelló

 

 

Article complet

Demà dissabte 26 de juny, Marta Monblant, al racó d’Octavi Serret...per Ramon Mur

Marta Monblant, al racó d’Octavi Serret

Amics, amigues,
ens complau comunicar-vos que demà, dissabte dia 26, a les 12:30, l’escriptora guanyadora del Premi Guillem Micolau, Marta Montblanc, 2009 amb el llibre “La Venta de l’Hereva”, estarà la Llibreria Serret de Vall-de-roures signant exemplars de l’esmentat llibre.
Us convidem a assistir-hi.
Molt cordialment,

ASSOCIACIÓ CULTURAL DEL MATARRANYA
Declarada Entidad de Utilidad Pública O.M. 12/09/2006
C/ Major, 4
44610 CALACEIT
Tel. i Fax: 978851521
C/E: associacioculturalmatarranya

 
Article complet

Entre páginas-Blog personal de Ramón Mur-Encuentro de dos rebeldes currantes

 

Entre páginas

Blog personal de Ramón Mur

Encuentro de dos rebeldes currantesRamón Mur


El sábado pasado fui testigo en Valderrobres del encuentro entre dos rebeldes currantes: el librero Octavio Serret y el escritor Jason Webster. Los dos son dos rebeldes contra el sistema y el poder por lo trabajadores, lo currelas, que son. Octavio vive de vender libros en un pueblo de menos de dos mil habitantes. Algo tan insólito que muchos no lo creen hasta que lo ven con sus ojos.

Octavio es trabajador rebelde contra ese conformismo congénito de nuestra tierra. Contra la supuesta racionalidad de muchos supuestos sensatos habitantes de esta tierra que siempre que escuchan hablar de algún proyecto ilusionante de desarrollo, contestan lo mismo:"Desengáñate, eso aquí no prosperará". Esa forma de pensar es desintegradora de cualquiera ilusión, gafe y desmoralizadora. En definitiva, es la excusa de los vagos. Ni más ni menos. Ahora que estoy jubilado y tengo la oportunidad de pasar tantas horas sin clavar un clavo, lo he podido comprobar. La mayor revolución del hombre es el trabajo con un objetivo determinado a conseguir y la más grande rebeldía contra el conformismo y la sumisión es trabajar. Contra esa rebeldía no hay sistema ni poder político que pueda.

Y con ese rebelde currante, Octavio Serret, se econtró otro rebelde trabajador de 39 años, Jason Webster. Alto, fornido, purísimo anglosajón, no lo puede negar, llevó a Valderrobres el último libro suyo puesto a la venta por Octavio Serret: "La montaña sagrada". Resulta que Jason, con su compañera Salud, una valenciana que es bailaora de flamenco, se ha apartado a vivir en una masía, al pie de Penyagolosa, en Castellón. Ha raconstruído con sus manos el medioderruido mas, desbrozado los bancales yermos, cultiva almendros, produce miel de abejas y ha replantado varias parcelas de su finca de encinas truferas.

Llevo leídas las cien primeras páginas de "La montaña sagrada" y no puedo dejar de pensar que ya, a la altura de mis 65 años, he perdido la fe y la esperanza que anidan en el alma de Jason Webster. Pero admiro y aplaudo su espíritu emprendedor, su rebeldía de trabajador, el mismo inconformismo currante de Octavio Serret. Los dos demuestran que eso de que "aquí no prospera cualquier proyecto" es una burda mentira.


Article complet

EL ARTE DEL RENACIMIENTO EN LA MONARQUÍA HISPÁNICA: ALCAÑIZ 1-3 de septiembre

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

CURSOS DE VERANO 2009 UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA

 

 

 

ALCAÑIZ 1-3 de septiembre

 

 

 

EL ARTE DEL RENACIMIENTO EN LA MONARQUÍA HISPÁNICA

 

DIRIGIDO POR DRA. CARMEN MORTE GARCÍA

CATEDRÁTICA DE HISTORIA DEL ARTE,  UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA

 

 

SECRETARIA DEL CURSO: TERESA THOMSON LLISTERRI

 

 

 

ALCAÑIZ 1-3 de septiembre

 

La importancia histórica de Alcañiz como ciudad del antiguo reino de Aragón, con representación en Cortes aragonesas por el cuarto brazo de universidades, y su relevancia económica proveniente de la Edad Media, conforman un marco adecuado para impartir este curso sobre “El arte del Renacimiento en la Monarquía Hispánica”. En la actualidad la ciudad es la sede del recién creado Centro de Arte del Renacimiento (CEAR), impulsado por la Fundación Quílez Llisterri, que copatrocina con la Universidad de Zaragoza el desarrollo de este curso.

 

Parece oportuno recordar que en Alcañiz  nacieron los más ilustres humanistas aragoneses, entre los que se puede citar al poeta Juan Sobrarias Segundo, autor de un Panegírico dedicado a  Fernando el Católico (1511). Asimismo aquí se detuvo el  emperador  Carlos V el 26 de mayo de 1528, alojándose en casa  del infanzón Juan del Vespín,  habiendo oído misa en la colegiata gótica de  Santa  María por  invitación del Comendador Lanuza (M. FORONDA y AGUILERA, 1914). Precisamente, Vespín y Lanuza costearon dos proyectos artísticos renacentistas, que se encargaron a Damián Forment, uno de los mayores genios de la escultura española del Renacimiento, cuya familia paterna era oriunda del Bajo Aragón turolense. Se conserva, mutilado, el monumento funerario de Lanuza en el Castillo de los Calatravos de Alcañiz, obra hecha en alabastro y una de las últimas creaciones de Forment. A este proyecto pertenece  la Virtud de la Fortaleza, imagen que ilustra la portada con el resumen de los textos del Curso.

 

Las lecciones del Curso las imparten destacados profesores de diferentes Universidades, especialistas en los temas que tratan y reconocidos investigadores:

 

  • Carmen Morte García (Universidad de Zaragoza)
  • Riccardo Naldi (Università degli Studi di Napoli “L´Orientale”)
  • Ernesto Arce Oliva (Universidad de Zaragoza)
  • Gonzalo M. Borrás Gualis (Universidad de Zaragoza, Instituto de Estudios Islámicos y de Oriente Próximo)
  • Joaquim Garriga (Universidad de Girona)
  • Ximo Company (Universidad de Lleida)
  • Mercè Gambús (Universidad de las Islas Baleares)
  • Agustín Bustamante García (Universidad Autónoma de Madrid)

 

 

LECCIONES Y PROFESORES DEL CURSO

 

El alabastro en el Renacimiento español

Carmen Morte García. Universidad de Zaragoza

 

Magnificencia del mármol. Relieves esculpidos en Nápoles entre

el Quattrocento y el Cinquecento

Riccardo Naldi. Università degli Studi di Napoli “L´Orientale”

 

Patrimonio renacentista desaparecido en el Bajo Aragón

Ernesto Arce García. Universidad de Zaragoza

 

Los lenguajes artísticos del siglo XVI: El Mudéjar, una opción entre

el Gótico y el Renacimiento

Gonzalo M. Borrás Gualis. Universidad de Zaragoza, Instituto de Estudios          Islámicos y de Oriente Próximo

 

La representación del espacio en la pintura renacentista

Joaquim Garriga. Universidad de Girona

 

Presencia del código italiano en la pintura española del Renacimiento.

Música y pintura de los ángeles de la catedral de Valencia

Ximo Company. Universidad de Lleida

 

El ascendiente de los Forment en el arte renacentista mallorquín y su

recepción crítica en la obra restauradora de Gaudí en la catedral de Mallorca

Mercè Gambús. Universidad de las Islas Baleares

 

Encargos del rey: La Real Biblioteca de El Escorial

Agustín Bustamante García. Universidad Autónoma de Madrid

 

 

LA CONFERENCIA IMPARTIDA POR EL DOCTOR GONZALO BORRÁS GUALIS, “LOS LENGUAJES ARTÍSTICOS DEL SIGLO XVI: EL MUDÉJAR, UNA OPCIÓN ENTRE EL GÓTICO Y EL RENACIMIENTO”, PROGRAMADA EL MARTES 1 DE SEPTIEMBRE A LAS 20:00 h. ESTÁ ABIERTA AL PÚBLICO EN GENERAL.


Article complet

La Asociación Cultural Amigos del Mezquín presenta este sábado el libro de Alberto Bayod Camarero “La fotografía y su reflejo social. Belmonte 1860-1940”

Ramón Mur
Alberto Bayod Camarero presentará el 11 de julio el libro "La fotografía y su reflejo social. Belmonte 1860-1940". Se trata de una obra de historiografía local en la que la fotografía no es un complemento de ilustración al texto sino que se aporta como una más entre las fuentes documentales de la que emana la investigación histórica sobre Belmonte/Bellmunt realizada por Albarto Bayod Camarero.
Con poco más de siglo y medio de existencia, la fotografía apenas ha podido ser utilizada como fuente documental de la investigación histórica. Por eso el esperado libro de Bayod adquiere una importancia especial. Lo que quizá alguien en algún momento pudo interpretar como el proyecto de Bayod de publicar un nuevo libro-album comentado de fotografías antiguas de un pueblo, Belmonte en este caso, es un extenso ensayo de investigación histórica realizada sobre el sedimento de una doble y nueva fuente hermenéutica: el documento escrito y, además, el fotográfico.
La obra de Bayod abarca, por tanto, un periodo (1860-1940) sobre el que existe ya una abundante y rica documentación fotográfica, que, además, con un apasionante periodo de nuestra reciente historia por muy variados motivos.
El libro, ya en máquinas, que todavía no he podido contemplar y consultar, consta de 217 documentaciones gráficas de las que 202 son fotografías de época. La portada está compuesta con una imagen del andamiaje que antiguamente se montaba en la Plaza Mayor de Bellmunt para el encierro de los toros que se hacía durante las fiestas patronales. La instatánea tiene mucha vida por cuanto la plaza está completamente abarrotada de público. La contraportada del libro ofrece una vista panorámica de Bellmunt de hacia 1913-1914, tomada desde el sur de la población.
En realidad, el que Bayod presentará el próximo 11 de julio es el primero de los dos volúmenes de que consta su obra sobre Bellmunt.

Article complet

<1
2