Diumenge 24N Trobada en @mariabohigassal a #llibreriaSerret per presentar les #Novetats de #ClubEditor al #Matarranya

 

Maria Bohigas Sales

 

 

Maria Bohigas Sales (París, 1969) és una traductora i editora franco-catalana. Des del 2005 dirigeix el Club Editor, l'editorial que el seu avi Joan Sales i Vallès va crear el 1959.[1]

Des de París va traduir al català Els miserables de Victor Hugo, Il·lusions perdudes i El vell Goriot de Balzac, El foc follet de Drieu La Rochelle, Les partícules elementals de Michel Houellebecq o Moderato cantabile de Marguerite Duras. També va traduir La caiguda d'Albert Camus, però no en reconeix com a propi el text imprès per Empúries de tant que hi va intervenir un corrector sense saber-ho ella. Des de Santiago de Xile va traduir al francès Incerta glòria (Gloire incertaine) de Joan Sales a quatre mans amb Bernard Lesfargues: la primera part de la novel·la feta d'ell, la segona i tercera, així com El vent de la nit, fetes d'ella. També des de Xile va traduir Els vençuts (Les Vaincus) de Xavier Benguerel.

Bohigas va viure a París i a Santiago de Xile fins al 2008, any en què es va establir a Barcelona per dirigir l'editorial Club Editor, que havia comprat el 2005 al grup Planeta. Entre el 2005 i el 2013 va ocupar-se'n juntament amb l'editor Josep Cots. D'ençà d'aleshores l'editorial torna a tenir la seu a la Muntanya Pelada de Barcelona i s'hi ha incorporat Alejandro Dardik.[2][3]

L'any 2019 li fou atorgat el Premi Nacional de Cultura.[4]

Referències

 

Club EditorClub Editor és una editorial catalana fundada el 1959 per Xavier Benguerel i Joan Sales, qui assumirà la direcció del projecte fins a la seva mort, el 1983. Des de 2005, l'editorial és gestionada per la neta de Sales, Maria Bohigas Sales.[1] Publica novel·la catalana i traduccions al català de clàssics de la literatura. Destaca especialment la col·lecció El Club dels Novel·listes. iniciada uns anys abans sota el paraigües de l'Editorial Aymà.[2] L'objectiu inicial del projecte era promoure la novel·la com a gènere central d'una literatura moderna.[2] La intenció de Sales era donar sistemàticament bones novel·les, llegívoles, intel·ligents. Entre les obres més destacades dels inicis de l'editorial cal mencionar les novel·les de Mercè Rodoreda i Incerta glòria, del mateix Sales. Amb els anys, l'editorial va anar ampliant la seva oferta amb títols com Bearn, de Llorenç Villalonga; K.L. Reich, de Joaquim Amat-Piniella, i El testament, de Xavier Benguerel, a banda de l'edició definitiva d'Incerta glòria. Amb el temps, Benguerel es va desvincular del projecte, continuat per Sales en solitari.[3]
Article complet

El Pais.com: Josep Maria Castellet gana el Premio Nacional de las Letras

 

Josep Maria Castellet gana el Premio Nacional de las Letras

El crítico y ensayista barcelonés es el padre del llamado "realismo histórico"

EL PAÍS - Madrid - 18/11/2010Josep Maria Castellet ha sido galardonado hoy con el Premio Nacional de las Letras Españolas 2010. El Premio lo concede el Ministerio de Cultura para distinguir el conjunto de la labor literaria de un autor español cuya obra esté considerada como parte integrante del conjunto de la literatura española actual escrita en cualquiera de las lenguas españolas. Está dotado con 40.000 euros, informa el Ministerio de Cultura en una nota de prensa. "No podía aspirar a llegar más alto", ha declarado esta tarde el autor a EL PAÍS.

"Sospecho que me han dado el galardón por toda una serie de actividades que he desarrollado en mi vida y por el interés enorme por hacer contactos entre las lenguas", declara este autor, a quien se le considera uno de los críticos más influyentes en la renovación técnica y estética que supuso la generación de los 70. Asimismo, recuerda, en declaraciones a Europa Press, que en sus últimos libros de memorias habla de una "voluntad de concordia" entre las lenguas españolas y las culturas e insiste que esta defensa se inicio ya en la época franquista.

Josep Maria Castellet (Barcelona, 1926), es escritor, crítico literario y editor. Estudió en la Universidad de Barcelona, donde se graduó en Derecho. Fue el primer presidente de la Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (1978-1983). Ha sido miembro de numerosas entidades culturales. Su trabajo editorial lo ha desarrollado como director literario de Ediciones 62 y Ediciones Península, así como Consejero y Presidente (2002) de Grup 62. Desde el año 2006 es Decano de la Institució de les Lletres Catalanes.

Crítico literario y ensayista. Fue el principal teórico y defensor en Cataluña del "realismo histórico". La antología Poesia catalana del segle XX (1963), coescrita con el crítico Joaquim Molas, se considera el "manifiesto" de dicha tendencia. A partir de 1968, la intención crítica de Castellet evolucionó hacia el estructuralismo. Desde esa perspectiva escribió los ensayos, Iniciación a la poesía de Salvador Espriu (1971) y Josep Pla o la raó narrativa (1978).

Castellet fue uno de los críticos más influyentes en la renovación técnica y estética que supuso la generación de los 70. De entre sus libros se pueden mencionar también L'hora del lector (1957) y Nueve novísimos poetas españoles (1970), así como sus memorias después de tantos años en el mundo de la edición: Memòries poc formals d'un director literari (1987), o las más personales de Els escenaris de la memòria (1988).

Ha sido también impulsor de actividades literarias, editoriales, académicas y asociativas. En 1983 fue distinguido con la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Fundador y primer presidente de la Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, actualmente es miembro de su Junta Consultiva. El año 2002 recibió la Medalla d'Or de la Generalitat por su labor como editor y ensayista y en el 2009 el Premio Nacional del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de la Generalitat de Catalunya por su trayectoria profesional y artística.

El jurado

El Jurado ha estado compuesto por, Xosé Ramón Barreiro, designado por la Real Academia Gallega; Joseba Lakarra, por la Real Academia de la Lengua Vasca; Carles Miralles i Solá, por el Instituto de Estudios Catalanes; Evangelina Rodríguez Cuadros, por la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE); Antonio Hernández Ramírez, por la Asociación Colegial de Escritores (ACE); Javier Goñi, por la Asociación Española de Críticos Literarios; María Luisa Ciriza, por la Federación de Asociaciones de Periodistas de España (FAPE); Ana María Moix, por la Ministra de Cultura. Ha actuado como presidente el director general de Libro, Archivos y Bibliotecas, Rogelio Blanco, y como vicepresidenta la subdirectora general adjunta de Promoción del Libro, la Lectura y las Letras Españolas, Mónica Fernández.Article complet

"Marburg" de Guillem Clua. Epidèmies en un món global...la revel.lació del TNC

Marburg

Guillem Clua 


Epidèmies en un món global

Guillem Clua és una de les veus més innovadores del teatre català contemporani. Ha estrenat obres com Gust de cendra i La pell en flames, representades amb èxit als Estats Units, i ara ens presenta el seu últim treball.

Marburg és una peça ambiciosa i compacta, que ens fa viatjar per tot el planeta mentre ens planteja dilemes ètics sobre el poder, la malaltia, l’instint de supervivència, l’atracció de la mort. Una mirada atractiva i intel·ligent sobre algunes de les llums i de les ombres del segle passat i les pors i les esperances de l’entrada en el nou mil·lenni.

L’agost de 1967 un virus desconegut per la humanitat es va desfermar a la pintoresca localitat alemanya de Marburg, i va causar la mort de 23 persones de manera fulminant. Des de llavors, el nom d’aquesta població ha quedat associat per sempre als seus terribles símptomes. Aquest fet històric és el rerefons d’una de les quatre històries que, en el transcurs de 40 anys, ocorren a quatre llocs del món anomenats Marburg (Alemanya 1967, Pensilvània 1981, Sud-àfrica 1999 i Austràlia 2007). El concepte de la malaltia, present en tots aquests llocs, impregna els temes que tracta l’obra més ambiciosa de Guillem Clua fins al moment. El pes de la història, el valor de la fe, el poder de la política, l’afany de supervivència i la definició de la pròpia identitat marquen l’existència de nou personatges, entrellaçats a través de l’espai i del temps, que creuen que el món que coneixen –la vida, les creences, el país– pot deixar d'existir en qualsevol moment.

Quatre punts geogràfics, quatre moments de la història recent, i una sola veu que es pregunta qui som quan estem a punt de desaparèixer del planeta.

Anticipa't i descobreix què passa al primer acte d'aquesta obra trepidant: el tens publicat AQUÍ

 

 


Article complet

LA COMARCA.NET: El empresario matarrañense Octavio Serret, lleva veintisiete años dedicado al mundo de la literatura:

El empresario matarrañense Octavio Serret, lleva veintisiete años dedicado al mundo de la literatura:

Octavio Serret se ha convertido en el librero más veterano de la capital de la Comarca del Matarraña, tras veintisiete años trabajando en el mundo de la literatura.

En un primer momento compaginó la venta de libros infantiles con una papelería, hasta que a los 15 años envió una serie de cartas comerciales a numerosas editoriales. Siempre de la mano de nuevas tendencias, el empresario promueve constantemente actividades relacionadas con el mundo de la cultura.

Actualmente se confiesa como bibliófilo, coleccionista y concienciado en potenciar el bilingüismo en la comarca. Se ha especializado en temas de la Guerra Civil, concretamente en la batalla del Ebro; obras en catalán y en castellano y en los autores del Bajo Aragón histórico y de las comarcas de las Tierras del Ebro.

Por su trayectoria profesional y especialmente por la apuesta de los nuevos escritores en lengua catalana en la zona del bajo Aragón Histórico, mañana sábado, recibirá en Lérida el Premio Nacional de la Proyección a la lengua catalana. Para Serret este premio supone un punto y seguido a su carrera profesional y un incentivo para seguir con nuevos proyectos que ya tiene en mente. Se siente muy orgulloso de recibir este galardón y de haber conseguido potenciar la lengua catalana en la zona del bajo Aragón y en el Matarraña.

Cristina Gancedo
Article complet

HERALDO DE ARAGON: lunes 03/08: La Generalitat premia a un librero de Valderrobres

Heraldo de Aragón l Lunes 3 de agosto de 2009


La Generalitat
premia a un librero
de Valderrobres
La labor de promoción de los
autores catalanoparlantes de
Teruel y Tarragona desarrollada
durante años por Octavio
Serret, librero de Valderrobres,
ha sido reconocida
por la Generalitat de Cataluña
con la reciente concesión
del Premio Nacional de Proyección
Social de la Lengua
Catalana. La entrega del galardón
tendrá lugar el 3 de octubre
en un acto que se celebrará
en la capital ilerdense. El
Gobierno catalán reconoce
así el escuerzo de Serret en la
promoción del catalán en otra
comunidad.
Article complet

1
2
3>