Els confins de la llengua (1): El Matarranya

El català a la comarca del Matarranya, a la Franja de Ponent, és una llengua viva però amb escàs suport institucional
Vegeu lo vídeo
 Article complet

L'Octavi Serret, Premi Nacional de Culturaal bloc del Emigdi Subirats

emigdi | literari | dissabte, 18 de juliol de 2009 | 09:41h

Les lletres ebrenques estan de veritable enhorabona pel fet que el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts  va concedir el Premi Nacional de Projecció Social de la Llengua Catalana de 2009 a l'amic Octavi Serret, «per la tasca com a llibreter a Vall-de-roures, al Matarranya, a la Llibreria Serret, des d'on promou escriptors catalans, i fomenta l'edició i difusió de la literatura ebrenca i dels autors vinculats a les Terres de l'Ebre i a les comarques catalanòfones baix administració aragonesa».
Aquest guardó és ben merescut i ens satisfà plenament a tots aquells que col·laborem al costat d'un amic de la literatura. L'Octavi Serret no és un llibreter qualsevol, és una màquina de potenciar el món del llibre i un entusiasta de la literatura escrita a casa nostra. A molts autors amateurs ebrencs ens té captivats, perquè sabem que amb ell tenim un company fidel i un servidor ferm de les lletres. Els companys que el coneixen saben que no exagero. La seua és una llibreria menuda que té de tot, mai millor dit. Demàna-li un llibre i remourà cel i terra per a aconseguir-lo. Veure'l vendre és un autèntic plaer, per la passió que li posa.
L'Octavi Serret fa molts anys que va creure en Internet com a mitjà de potenciació del seu negoci. Ha fet diverses apostes on line, però ens referirem a la darrera per la importància que té. Ens ha creat un blog  literari per a ús dels escriptors. A més, ha aprofundit en la seua tasca editora amb col·laboració amb les editorials Cossetània, de Valls (Alt Camp), i Aeditors, de El Perelló (Baix Ebre), per tal de publicar reculls de contes que havien estat anteriorment publicats al Serret blog: L'Altre Nadal, Estius a l'Ebre, El riu que parla, EbreBlook. Mentre que acabem de presentar l'antologia poètica Lletres de casa, editada per  March editors de El Vendrell (Baix Penedès), de la qual he estat coordinador. Em vaig assabentar d'aquest premi tan especial just minuts abans de començar la presentació d'aquest llibre a la Casa Amatller de Barcelona, i em vaig posar de carn de gallina ja que és un premi-homenatge a un dels grans agents de la literatura catalana actual.
Recordo encara quan el vaig convidar al programa radiofònic Lletres Ebrenques, d'Antena Caro Roquetes (96.0 fm), per a parlar de la literatura del Matarranya. Es va mostrar més entusiasta que ningú altre amb la gran quantitat d'autors matarranyencs que estan sortint darrerament. Va parlar de Silvestre Hernández, Lluís Rajadell, Susanna Antolín, etc. També es va mostrar partidari de l'aprovació definitiva de la Llei de llengües d'Aragó, que dignificaria la llengua parlada a la Franja, el català, i al mateix temps donaria una empenta al fenomen literari en la llengua nativa. Segur!
l llibre és la seua vida. Octavi Serret el company ideal de tot escriptor. Va per tu, Octavi, agent literari:

I la ploma ens fa agafar empenta/ una nova venda, un nou lector./ Sí, escrivim per crear món/ per endinsar-nos en la història somniada/ per fer del somni la realitat sincera./ I ens nodrim d'amics amb anhels comuns,/ amb força fugissera i plena,/ amb recança d'una cultura de primera./ I ens donem les mans plegats/ per un futur de tots, ebrenc/ i d'eixa terra que banya el Guadalop/ vora un port que parla amb accent nostre.

Article complet

Octavi Serret, Premi Nacional de Projecció Social de la Llengua Catalana pel Vicent Sanz

Dimarts d’aquesta setmana vaig conèixer que en l’edició d’aquest any dels Premis Nacionals de Cultura que atorga la Generalitat de Catalunya, el Consell Nacional de la Cultura i les Arts va atorgar el premi en la modalitat de Projecció Social de la Llengua Catalana a Octavi Serret.
Recupero un escrit de 2007 en què ja parlava del llibreter de Vall-de-roures com d’una persona especialment activa en la dinamització cultural que s’expressa en llengua catalana a la Ilercavònia. Avui, aquesta activitat dinamitzadora obté un reconeixement del més alt nivell. Cosa que, per als escriptors ebrencs en especial i per a tothom qui treballa d’una manera o altra per l’extensió i la normalització de la cultura d’expressió catalana, és un motiu únic de satisfacció. I ho és perquè Octavi Serret, des de la seua llibreria ja fa temps que està portant a terme un treball impagable en favor de la difusió cultural d’aquesta terra, amb les complicitats necessàries, entre les quals em compto, per no haver de dependre més que de la visió i la voluntat pròpies. En aquests darrers anys, Octavi Serret ha organitzat trobades dels anomenats escriptors ebrencs, que han contribuït a forjar un corrent literari de plena vigència i sense precedents en el panorama cultural de la Ilercavònia, i podríem dir dels Països Catalns; ha organitzat una activitat continuada de presentació de llibres al seu establiment de Vall-de-roures; ha mantingut una presència creixent a Internet, al caliu de la qual s’ha creat  una comunitat literària que comença a transcendir l’abast comarcal i atrau l’atenció dels mitjans de comunicació especialitzats; ha generat innovacions creatives com ara el llibre Ebre Blook, entre altres iniciatives editorials, com ara El riu que parla, un llibre de relats que aplega bona parts dels escriptors ebrencs, aparegut amb motiu de la trobada del 2008, o bé Els Ports, un llibre de fotografies de Mariano Cebolla amb textos de Silveste Hernàndez aparegut el 2007, que en mig any va assolir la segona edició. I no para: per a la trobada del 2009 està animant la publcació d’un llibre sobre personatges de les comarques de la Ilercavònia i acaba d’aparìxer Lletres de casa, antologia de poetes ebrencs al Serret Blog.

Es evident que, a una capacitat comercial innata, digna de la millor tradició botiguera de casa nostra, Octavi Serret hi suma una aposta decidida per la llengua i la cultura de les nostres comarques: de la que en tracta i de la que s’hi crea. I això sense descuidar punt el vessant castellà de la seua activitat dinamitzadora, com prova l’edició del volum Madera de blog, que també es producte de les aportacions literàries per ell publicades primerament en línia i després materialitzades en paper. Per això, la distinció que li ha estat atorgada té un caràcter especial. Perquè reconeix la voluntat reeixida d’una opció lingüística i cultural de la qual hi ha qui dimiteix quotidianament a canvi de res, una opció que si altres agents del nostre món cultural prenien, un altra cançó cantaríem. Perquè demostra que independentment de les circumstàncies sociolingüístiques, la llengua catalana té empenta per sortir endavant. Perquè es important cridar l’atenció que quan el govern d’Aragó està tramitant una llei de llengües que és en realitat una llei d’extinció de la diversitat lingüística, el català de la Franja continua més viu que mai i amb focus culturals com la llibreria Serret de Vall-de-roures que transcendeixen l’àmbit local. Perquè, en defintiva, es reconeix que a les comarques de la Ilercavònia s’hi està coent alguna cosa significativa al voltant de les relacions entre els diferents territoris administratius d’una mateixa identitat popular, i es tracta d’un llevat que apunta com serà la dinàmica cultural de la Ilercavònia i entre els els diferents països de parla catalana en el futur. Per molt poca gràcia que la cosa faça als mateixos de sempre.

Hi ha indicis per pensar-ho i la llibreria Serret, a dia d’avui, n’és un de sòlid. De la mateixa manera que se sap i està comprovat que la innovació no es produeix en els centres dels sistemes i les organitzacions, sinó en la perifèria. I és en aquesta perifèria, en la perifèria que el mateix Octavi Serret reconeix habitar, on es produeix la innovació. Tan de bo que l’exemple s’estenga allà on més falta fa i la normalitat sociolingüística vaja fent camí més enllà de les displicències i les maquinacions, ignorants o intenconades.

Enhorabona, Octavi.


Article complet

Eudald Carbonell, Bienve Moya, Octavi Serret i la Fundació Vila Casas, premis Nacionals de Cultura

Eudald Carbonell, Bienve Moya, Octavi Serret i la Fundació Vila Casas, premis Nacionals de Cultura

13 de Julio del 2009 20:06:47 Por: zaragozame

Bienve Moya, en la categoria de Cultura popular, la Fundació Vila Casas, en la disciplina de Patrimoni cultural, Eudald Carbonell, en la de Pensament i Cultura científica i Octavi Serret per la Projecció social de la llengua catalana han estat reconeguts avui amb els Premis Nacionals de Cultura. Aquest és el primer any que el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, concedeix els premis, a proposta d’un jurat format per 24 membres. El jurat ha distingit Bienve Moya ‘per la continuada tasca de recerca, difusió i recreació del patrimoni de la cultura immaterial catalana’, a la Fundació Vila Casas per la seva ‘important aposta cultural, social i educativa’, a l’arqueòleg Eudald Carbonell ‘per la seva aportació subtil i reflexiva a la interpretació dels orígens de l’espècie humana’ i a Octavi Serret per la seva ‘tasca com a llibreter’. Eudald Carbonell rep el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica ‘per la seva aportació subtil i reflexiva a la interpretació dels orígens de l’espècie humana, la creació d’un sistema d’anàlisi de la tecnologia prehistòrica i el reconeixement de l’antic poblament de la Península Ibèrica a la Serra d’Atapuerca (Burgos), on ha desenvolupat un programa d’investigació multidisciplinari’. Podeu veure una entrevista de VilaWeb TV a Eudald Carbonell arran de la publicació de ‘La consciència que crema‘ (Ara Llibres). El jurat ha reconegut l’activista cultural Bienve Moya per ‘la continuada tasca de recerca, difusió i recreació del patrimoni de la cultura immaterial catalana, especialment pel que fa a l’anàlisi de les llegendes, el teatre, el circ, la música tradicional i el calendari festiu’. Des del seu càrrec en les àrees de cultura, ha col·laborat en la redefinició de moltes activitats festives al carrer i al teatre de ciutats com ara Granollers, Barcelona i especialment Vilanova i la Geltrú. També se li reconeix haver estat l’autor dels arguments i textos de la Cercavila de l’Imaginari llegendari de la comarca del Garraf, que actualment té vuit comparses. En categoria de Patrimoni cultural, el jurat distingeix la Fundació Vila Casas, per la seva ‘important aposta cultural, social i educativa, que es tradueix en una filosofia de rehabilitació del patrimoni arquitectònic i visual del país’. El jurat destaca la ‘intensa trajectòria’ d’actuacions al territori, com ara Can Mario de Palafrugell, Palau Solterra de Torroella de Montgrí i Espai VolArt de Barcelona. Però també destaca l’esforç que la fundació ha fet per recuperar Can Framis, al 22@ de Barcelona. El jurat considera aquest nou centre d’art un ‘exemple eloqüent i poc freqüent de la societat civil compromesa amb la cultura, que ha sabut respectar el patrimoni industrial convertint-lo en un centre d’art’. Els premis es lliuraran el 3 d’octubre a l’Auditori Enric Granados de Lleida.

Informa: vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3608998&p_edi=mequinens


Article complet

El llibreter de Vall-de-roures, Octavi Serret, Premi Nacional de Cultura

El llibreter de Vall-de-roures, Octavi Serret, Premi Nacional de Cultura
notícies:www.llibresebrencs.org

Vilaweb publica que Bienve Moya, en la categoria de Cultura popular, la Fundació Vila Casas, en la disciplina de Patrimoni cultural, Eudald Carbonell, en la de Pensament i Cultura científica i Octavi Serret per la Projecció social de la llengua catalana han estat reconeguts avui amb els Premis Nacionals de Cultura. Aquest és el primer any que el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts concedeix els premis, a proposta d'un jurat format per 24 membres.El jurat ha distingit a Octavi Serret per la seva 'tasca com a llibreter'.

Els premis es lliuraran el 3 d'octubre a l'Auditori Enric Granados de Lleida. Enguany també han rebut el Premi Nacional de Cultura el crític d'arquitectura Josep Quetglas, l'artista Francesc Torres, el dissenyador Enric Jardí, el músic Jordi Savall, la vídeoartista Núria Font, l'actor Francesc Orella i l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC).

Des de Llibresebrencs.org volem felicitar l'Octavi donant-li l'enhorabona pel premi. Un premi més que merescut per la teua tasca, per la teua manera de ser i per com portes la teua passió pels llibres.

Image


Article complet

<1
2
3>