Víctor Amela dedica su @LaContraLV del lunes 27 a Paco Camarasa !!!

 
La Contra de La Vanguardia
Paco Camarasa,
 exlibrero e impulsor de la novela negrocriminal
Tengo 66 años. Nací en Valencia y soy barcelonés desde 1988. He sido librero. Estoy casado con Montse Clavé, no tenemos hijos. ¿ Política? Soy de izquierdas. No tengo creencias religiosas. Aprendí a leer con tebeos de quiosco. No eres librero a tiempo parcial, eres librero a todas horas

 

Negra y Criminal

En la calle de la Sal de la Barceloneta, Camarasa me abre la puerta de la que fue su librería del 2002 al 2015, Negra y Criminal. La tiene cerrada, pero acude a pasar el rato, escribir... Le han entrado a robar: me enseña una copa en la que los cacos se le han bebido una botella de cava, plagada de huellas digitales... ilegibles, por grasientas: se comieron antes un pastel. Camarasa se aparta del mundodurante un tiempo, por un tratamiento médico. Sangre en los estantes (Destino), su diccionario negrocriminal, está en librerías, y en breve premiaremos sus diez años como comisario del Festival BCNegra con la Medalla d’Or al Mèrit Cultural del Ayuntamiento de Barcelona.

Algún pasaje de novela negra en su biografía...

Corría el año 1971 en Valencia y la policía me arrestó y me condujo a comisaría...

¿Por qué?

Por universitario rojeras, junto a otros compañeros de las Juventudes Comunistas... Estuvimos retenidos 19 días desde el día 23 de abril, y nos torturaron.

El día del Libro.

Mi día como librero, años más tarde, pero el que celebré entonces –y sigo celebrándolo cada año con una paella– es el 11 de mayo.

¿Qué pasó?

Fue el día en que nos trasladaron a la cárcel.

Pues menuda alegría...

¡Lo era! En la cárcel ya no te torturaban.
¿Y cuándo salió de la cárcel?

Un par de meses después, porque algunos eran de buena familia, con contactos...
www.lavanguardia.com/lacontra/20170328/421246620618/montalban-escribio-tatuaje-por-una-apuesta-etilica.html

Article complet

L'illa dels llibres: Entrevista: El comissari Paco Camarasa analitza la BCNegra.


Entrevista: El comissari Paco Camarasa analitza la BCNegra.

El llibreter de Negra y Criminal és el màxim responsable del Festival de Novel·la Negra de Barcelona.

Fins el dia 9 de febrer Barcelona celebra la vuitena edició  de BCNegra que  aplegarà una seixantena d’activitats al voltant de  la novel·la negra amb la participació de destacats escriptors del gènere.
El llibreter Paco Camarasa és el responsable del festival al mateix temps que és propietari de la llibreria especialitzada en gènere negre Negra y Criminal (Carrerr de la Sal 5 de Barcelona).


La BCNEGRA  arriba a la vuitena edició  amb un bon estat de salut..

Si, tot i que tenim menys pressupost hem aconseguit fer més activitats  fent servir la imaginació i la complicitat de la resta de la ciutat amb la col·laboració del Museu Nacional d’Història  de Catalunya,  Omnium Cultural, ola Filmoteca.

Quins són els objectius de la BCNegra?
Sobretot és treure els prejudicis dels lectors.  Si la gent pensa que la novel·la  negra són lladres i serenos, el policia borratxo amb  gavardina tacada i aquestes coses s’equivoca, perquè  això  és de pel·lícules de Bogart dels anys quaranta.

Per una altre banda   el lector vol reconèixer  i donar gràcies a aquell autor que l’ha agradat, però sobretot el lector bé a buscar pistes i descobrir nous autors.
Aquest any tenim autors que venen amb una primera novel·la com poden ser l’alemanya Nele Neuhaus o el croat Ivika Djikic que segurament d’aquí a  deu anys seran molt coneguts.

Tal i com  va succeir en el seu dia amb Camilla Lackberg o Assa Larsson…
O Don Winslow  que quan va venir ala BCNegrade la novel·la Elpoder del perro només havia editat una edició i ara ja en porta dinou.  O l’any passat amb Maurizio de Giovanni i el seu comissari Ricciardi.

Però també coincidint amb BCNegra Alianza i Alfaguara han creat noves col·leccions de novel·la negra  El mes de gener ara es publiquen moltes novetats del gènere gràcies a BCNegra i als editors.

Aquest any l’escriptora Maj Sjowall rebrà el premi Pepe Carvalho.
Ens agrada molt aquest premi perquè significa el naixement de la novel·la negra europea  fora del tipus de novel·la que feien els britànics i els nord-americans.

Al costat de la seva parella Per Walho  va crear el personatge de Martin Beck que al mateix temps és un observador de la realitat, un servidor de la llei però se n’adona que la  llei moltes vegades  no és exactament el mateix  que la justícia.La llei arriba a un punt, però fer justícia és una altre cosa.

Amb una bona trama, atmosfera i personatges  la novel·la negra  és perfecta


Les novel·les de Per Wahloo i Maj Sjowall  han influenciat a escriptors com Assa Larsson Camilla Lackberg, Stieg Larsson, Henning Mankell…
Sense Martin Beck ni Wahlo ni Sjowall  cap d’aquests escriptors no haguessin escrit de la mateixa manera.

 

 

Des de fa més de 10 anys dirigeix la llibreria Negra y Criminal. La situació actual del món del llibre i la crisi econòmica que ha provocat  el tancament de llibreries també es debatrà a la BCNegra. Com afronta el futur?
El futur de les llibreries és complicat perquè la societat és complicada. Anem a una societat on els mercats volen que deixem de ser ciutadans i simplement siguem  consumidors  Per a ser consumidors la societat no necessita llibreters
Si desapareixem els llibreters malament perquè  podem dir que una ciutat sense llibreries  no seria una ciutat, seria una urbanització,
Si decidim viure en una urbanització desapareixerem però si volem  que no es perdi tot el que representa el llibre la figura del llibreter és molt important..

una ciutat sense llibreries no seria una ciutat, seria una urbanització

 

Amb quins ingredients ha de comptar una bona novel·la negra?
Per mi una novel·la negra ha de combinar tres coses.  Primer de tot ha de comptar amb una trama  que quadri com una petita peça de rellotgeria. Una trama que enganxi i que tingui atmosfera més o menys rellevant, suggerent  o seductora

I  per aquesta trama i atmosfera han de figurar  personatges  que si al final  protagonitzen una sèrie millor encara.
M’encanta Petra Delicado, Pepe Carvalho,  Montalbano…. Jo crec que Maj Sjowall és important però el meu amic és Martin Beck . Els protagonistes de les novel·les són d’aquells amics de tota la vida   que no et fallen mai.
Amb una bona trama, atmosfera i personatges  la novel·la negra  és perfecta.

 

 

Escolta l’audio  íntegre  de l’entrevista

Article complet

El Periodico de Catalunya: BCNegra 2010: Les editorials aprofiten el ganxo de BCNegra per treure novetatsLes editorials aprofiten el ganxo de BCNegra per treure novetats

  1. • La cita amb la literatura policíaca organitza fins dissabte que ve xerrades i trobades amb autors
  2. • Paco Camarasa, comissari del festival, anuncia que al gener s’han publicat 70 títols del gènere
Novetats de gènere negre exposades dissabte a la llibreria Negra y Criminal de Barcelona. Foto: GUILLERMO MOLINER
Novetats de gènere negre exposades dissabte a la llibreria Negra y Criminal de Barcelona. Foto: GUILLERMO MOLINER
ANNA ABELLA
BARCELONA

Clàssics, candidats a suplir la demanda nòrdica que ha deixat Stieg Larsson, renovades temàtiques lligades al narcotràfic, detectius nous i enigmàtics, autors consagrats... Tota mena de novetats del gènere negre es concentren aquests dies a les llibreries de Barcelona confirmant que el festival BCNegra, que des d’avui fins dissabte que ve desplegarà les seves activitats a la capital catalana, s’ha convertit en una cita ineludible per a les editorials, que cada vegada tenen més en compte aquestes dates del calendari per llançar les seves apostes més criminals. Unes arriben acompanyades dels seus autors, d’altres no, però totes es nodreixen de la seva repercussió.
«Nosaltres fem una reserva de títols tenint en compte BCNegra perquè veiem que s’ha consolidat i que rep molta atenció dels mitjans, i no té sentit no aprofitar-ho. Les llibreries, que també veuen que s’ha establert una tendència, munten taules i espais temàtics», explica Berta Noi, editora de Planeta. Entre les novetats d’aquesta editorial hi ha Un paso en falso, del noruec K. O. Dahl; La oscura inmensidad de la muerte, de l’italià Massimo Carlotto; l’assaig La ciencia de Sherlock Holmes, d’E. J. Wagner, sobre secrets forenses de casos històrics, i el volum Besaré tu cadáver, amb dues novel·les oblidades de Terenci Moix.

ELLROY I CORNWELL / «Diuen que hi ha crisi i que les editorials redueixen els títols però sembla que n’hi ha molts més que altres anys», opina Paco Camarasa, comissari de BCNegra des dels seus inicis, ara fa cinc anys, i llibreter de la Negra y Criminal. Segons els seus càlculs, des de començament de gener s’han publicat «unes 70 novetats i encara en queden algunes d’importants per arribar la segona setmana de febrer», en referència a la novel·la de l’autor de L. A. Confidential, James Ellroy (Sangre vagabunda), i a Scarpetta, el nou cas de la forense creada per Patricia Cornwell, totes dues a Ediciones B. De moment, aquesta editorial ja ha publicat Spade & Archer, un seriós homenatge de Joe Gores a El falcó maltès. «Fem una programació ad hoc per aprofitar el festival perquè és una cita que ja s’ha fet un nom», admet Verónica Fajardo, editora d’Ediciones B. Una impressió que casa amb la de Camarasa, que veu el festival «com una plataforma que fa més visibles obres i autors, i això fa que s’editi i es vengui més».
En la mateixa línia, l’editora de RBA Anik Lapointe assegura que «cada any BCNegra guanya en repercussió» i, en el seu cas, a més a més de la visita d’Arnaldur Indridason, amb La veu sota el braç, veurà dijous Ian Rankin, amb Puertas abiertas, recollir el premi Carvalho. Més pesos pesants: Dennis Lehane, autor de Mystic River, amb Cualquier otro día (RBA), i el temible John Connolly, amb Els amants (Bromera / Tusquets).
Mentre que una danesa, Dominique Manotti, publica Conexión Lorena a Alba, dues dames sueques recullen amb els seus best-sellers el testimoni del creador de Millennium: Camilla Läckberg, de qui Maeva ja porta en castellà tres entregues de la sèrie de l’escriptora Erica, i que ara s’estrena en català amb La princesa de gel (Amsterdam); i Åsa Larsson, amb Sang vessada (Columna / Seix Barral). Entre les novetats destaca una sorprenent sèrie protagonitzada per un enigmàtic Hermes Diaktoros i creada per una britànica enamorada de Grècia, Anne Zouroudi. El títol, El pecado de Midas (Duomo). La poderosa Mondadori dispara tres efectives bales: una novel·lassa de Don Winslow sobre narcotràfic, El poder del perro; Delitos a largo plazo, de Jake Arnott, i El expediente Archer –per primer cop tots els contes del detectiu creat per Ross MacDonald–. A Libros del Asteroide, un altre clàssic, en aquest cas francès, Calle de la estación, 120, de Léo Malet.

LA GALLINA ASSASSINA / Entre l’oferta de casa, Teresa Solana entrega sangnants relats a Set casos de sang i fetge i una història d’amor (Edicions 62) i el canari José Luis Correa publica un altre cas del detectiu Ricardo Blanco, Un rastro de sirenas (Alba). Els que vulguin experiències virtuals poden entrar a www.twitter.com/bcnegra per seguir la pista d’una presumpta gallina assassina en una novel·la de Jordi Cervera.


Article complet