Josep Camprubi, presenta, el pròxim dissabte 31 d'agost, l’exposició ”Imitador del foc” de Bartomeu Rosselló-Pòrcel al Celler Les Vinyes del Convent (Horta Sant Joan)

 

Bartomeu Rosselló-Pòrcel

Blog dedicat al poeta mallorquí, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, símbol d'una generació perduda.


 

 

Us invitem a disfrutar de la presentació que en  Josep Camprubi, el comissari de l’exposició ”Imitador del foc” de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i la Residència d’Estudiants de Catalunya (1930-1938) “ http://rosselloporcel.blog.cat/imitador-del-foc/ oferirà el pròxim dissabte, 31 d’agost a les set de la tarda una visita comentada de l’exposició que ni ha muntada al Celler de les Vinyes Convent a Horta de Santjoan 


**La mostra repassa la curta però intensa vida del poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que, tot i viure només 24 anys, deixà una bona quantitat de versos per a la història de la literatura catalana L’exposició fa èmfasi en varis aspectes de la vida de Rosselló, centrant-se sobretot en la seva etapa a la Residència d’Estudiants de Catalunya (1930-1938), en la intensa i polèmica amistat que sorgeix entre ell i Salvador Espriu i en la seva fulminant mort, afectat de tuberculosi.

http://departament-filcat-linguistica.ub.edu/imitador_foc_bartomeu_rosello_porcelImitador del foc

Bartomeu Rosselló-Pòrcel es considerava català de Mallorca, proletari i revolucionari, de la flamarada. L’exposició Imitador del foc mostra, amb un recorregut biogràfic i unes imatges incendiades, la seva vida escapçada, com també ho van ser, per la guerra civil, la generació poètica a què pertany i l’alè de tot el país. La mostra pretén atiar el foc del record d’aquell màgic dominador del llenguatge que ens ha transmès amb força apassionada el foc d’unes “paraules revelades”.

expo BRPL’origen d’aquesta esposició és l’emoció intensa de les versions del poeta cantades per Maria del Mar Bonet, la qual, segons Espriu (1973), “interpreta com ningú el món poètic de Bartomeu Rosselló-Pòrcel perquè l’entén i l’estima i arriba així fins a la seva arrel més profunda, a la seva penetrant cremor, a la seva claror”.

Josep Camprubí, comissari de l’exposició.


Article complet

Marius Serra i Oriol Comas i Coma, presentan "La novel·la de #SantJordi @Arallibres 'Àcida, negra, mordaç i irreverent, un retrat satíric que desvela amb ironia l’engranatge del món literari'

http://www.arallibres.cat/ca/cataleg/


La novel·la de Sant Jordi   
Màrius Serra:

'Àcida, negra, mordaç i irreverent, La novel·la de Sant Jordi és un retrat satíric del món literari que desvela amb ironia i habilitat l’engranatge que mou els fils de la diada'.

http://www.arallibres.cat/ca/cataleg/1/1191/la-novella-de-sant-jordi


Alegre, vibrant, festiu... Així és Sant Jordi per als lectors. En canvi, escriptors i editors viuen una jornada esgotadora de nervis anhelant la glòria. De totes les diades que es fan i es desfan, aquesta serà la més important per a un dels nostres protagonistes: Màrius Serra ha publicat per primer cop amb el prestigiós segell Lorem Ipsum, comandat per l’editor de referència Nil Illa, i aspira a encapçalar les llistes de vendes. Amb una trama plena d’enigmes, situada en la flamant República Catalana, planteja la mort d’una sèrie d’escriptors a mans d’un grupuscle de poetes furiosos guiats per un sinistre joc de rol. Les sensacions de Serra amb la seva primera novel·la negra no poden ser millors. Ni les de la seva agent literària. Ni les del seu editor.


Però, ironies del destí, aquella novel·la esdevé premonitòria i, durant les signatures del matí de Sant Jordi, una sèrie de crims tan execrables com reals tenyeixen de sang les parades de llibres de Barcelona. Els autors més reconeguts van caient com mosques i l’escàndol amenaça d’ensorrar els pilars sobre els quals s’alça la indústria editorial: l’ego, la vanitat, la venjança, l’ambició... El dit acusador de la sospita apunta amb insistència Màrius Serra i el seu amic creador de jocs, Oriol Comas i Coma. Però res no quedarà a l’atzar en aquesta història...     


Fes-ne un tast http://www.arallibres.cat/ca/cataleg/1/1191/la-novella-de-sant-jordi
Article complet

Núria Menasanch i Martí, mos presenta la 'Biografia de Francesc Mestre i Noè', diumenge 30 d'abril a les 18:00 a llibreria Serret !!!

 

 


Biografia de Francesc Mestre i Noè. Cronista de Tortosa

Descobrir

Biografia de Francesc Mestre i Noè. Cronista de Tortosa

Dins d’esta extensa obra trobareu la vida, en carn i ossos, de Francesc Mestre i Noè, farcida amb passatges familiars contats a través dels seus propis llavis o de testimonis vivents, anècdotes divertides i curioses, que romangueren durant dècades dins del clos de la llar, intimitats xiuxiuejades als amics més fidels, giripigues punyents, que a voltes fan saltar les llàgrimes del lector, i moltes coses més, que no espereu potser trobar en una biografia… L’obra és un ampli estudi sobre els inicis del catalanisme polític a les Terres de l’Ebre, des de la penúltima dècada del segle xix fins a l’esdeveniment de la Guerra Civil Espanyola en 1936, i particularment de la reivindicació de l’únic tortosinisme catalanista que ha existit mai, representat en la figura del biografiat. Ara, en el 150è aniversari del seu naixement, esta tasca pionera ajudarà a comprendre millor la idiosincràsia d’esta important regió, amarada de vida per l’Ebre en la seua desembocadura.

20 €

Quantitat  Afegeix a la cistella 

 

Informació addicional
Autor Menasanch i Martí, Núria
Editorial Onada Edicions SL
ISBN 978-84-16505-52-4
Any edició 2017
Article complet

Ricard Belis en un Post-Sant Jordi de luxe!! Els #internatsdelapor @Arallibres el 29 d'abril a llibreria Serret !!!

 

Memòria Històrica

Els internats de la por

Una investigació esfereïdora que destapa uns fets ocults i silenciats durant
dècades: els abusos sexuals, els maltractaments físics i psíquics, l’explotació
laboral i les pràctiques mèdiques dubtoses que van patir milers de nens als
internats religiosos i de l’Estat durant el franquisme i fins ben entrada la
democràcia.

Un exercici de periodisme de primer ordre, que dóna veu a víctimes i
testimonis i denuncia amb noms i cognoms la suposada superioritat moral
al servei de les més baixes passions. Montse Armengou i Ricard Belis, amb
l’orgull del periodisme compromès com a bandera, volen oferir als damnificats
la reparació que no els donen les institucions i facilitar que se sàpiga què va
passar en aquells internats, amb aquesta infantesa tan injustament tractada.


Montserrat Armengou i Ricard Belis

Montse Armengou i Martín (Barcelona, 1963) és
periodista i directora de documentals. Des del 1985
treballa a TV3, on ha format part dels equips de 30
minuts
 i Sense Ficció.

Ricard Belis i Garcia (Barcelona, 1964) és periodista
Des del 1987 és realitzador de televisió, va treballar
al programa 30 minuts de TV3 i forma part del departament de documentals de
la mateixa casa on ha col·laborat en la posada en marxa de Sense ficció.

Article complet

"Quedaran les paraules....": Celebrem #SantJordi 2014 amb Desideri Lombarte!!

 

Quedaran les paraules… III LECTURA CONTINUADA D’OBRES LITERÀRIES DEL MATARRANYA: PARTICIPA en la lectura ininterrumpida de la obra "Les aventures del sastre Roc d’Arça"de Desideri Lombarte i Arrufat.!!! 


Quedaran les paraules 23 d'abril 2014 diada de sant jordi a pena roja any desideri lombarte


Tercera edició, que organitza el Departament de Cultura de la Comarca del Matarranya i que tindrà lloc a Pena-roja el proper dia 23 d'abril, Diada de Sant Jordi; enguany en honor a Desideri Lombarte en el 25è. aniversari de la seva mort.
Teniu més informació en el següent enllaç:
Organiza: Colabora: Associació Cultural del Matarranya, Associació Jóvens de Pena-roja, Ajuntament de Pena-roja, Associació Cultural Tastavins, Associació Musical Peñarbés, Associació La Dona Penarrogina, 

ASSOCIACIÓ CULTURAL DEL MATARRANYA
Declarada Entidad de Utilidad Pública O.M. 12/09/2006
C/ Major, 4
44610 CALACEIT
Tel. i Fax: 978851521


Article complet

1
2
3
4
5
...9>