Descobrim els Camins dels Càtars, amb "Pere Mauri", divendres 1 de novembre a partir de les 17:30 a #llibreriaSerret

PERE MAURI, L'ÚLTIM PASTOR CÀTAR

Un viatge extraordinari des d’Occitània al sud dels Pirineus. Terres de Llaida, l’Ebre i Els Ports-Maestrat. Resseguint els Camins dels Càtars.


Torna a reeditar-se l’historia d'en Pere Mauri, un pastor trashumant, ànima de la última comunitat dels càtars, segons l'autor d' "El càtar imperfecte", Victor Amela, "uns dels homes més fascinants de la nostra edat mitjana".


Al preàmbul l'autor ens recorda que entre d'altres fons ha realitzat la seua biografia a partir de les actes del procès inquisitorial del bisbe Fournier, futur Papa Benet XII, actes deposades a la biblioteca del Vaticà.


Així, i tenint com a centre d'interés la vida de Pere Mauri,l'autor ens introdueix breument al catarisme, víctima  d'una  croada que provocà un veritable genocidi a Occitània per part de la Inquisició a principis del segle XIII. Vida transhumant de Pere Mauri que li serveix per realitzar un reportatge fotogràfic des de Montelhó, cor de l'Occitània, poble on va nèixer el 1262, Cubieres, poble natal de Guillem Belibaste, darrer Perfecte càtar, Montsegur, símbol dels càtars, fins  les Terres de l'Ebre i els Ports.


Transhumància que tindrà el poble de Flix un protagonisme especial al costat de pobles amb connotacions càtars com Bagà, Tuixent, Castellbó, Morella, Sant Mateu, Horta de Sant Joan... A Flix hi va viure el 1314 acollit a la casa de Moferrret, un pastor morisc, i on es retrobaria el seu amic Guillem Belibaste, i on nou anys més tard, el maig de l'any 1323, seria pres per càtar heretge pels soldats del batlle , conduit a les masmorres del castell i després a Barcelona camí del castell de Carcassona, on seria interrogat el 25 de juny pel Tribunal de la Inquisició.


Publicat per Servitur dels Ports, Gramnexo editores Sl, col·lecció Camins dels Càtars, 122 pàgines, amb pròleg de Víctor Amela,  ens ofereix unes excel·lents illustracions i un reportatge fotogràfic de les petjades de Pere Mauri en el seu periple per aquest territoris.


Article complet

Xavier Garcia presenta pel 31 de març dissabte de #setmanasanta a Horta de Sant Joan “El Sud de nou revisitat” (Cossetania) II Premi Serret Terra de Cruïlla

   • El Sud de nou revisitat II Premi Serret Terra de Cruïlla


descarga (1).jpg


Autor: Xavier Garcia Col·lecció:

El Tinter Nombre de pàgines: 200

Nombre d'il·lustracions:

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Novembre del 2017

Mida: 15,5 x 23,3 cm

Preu: 16.50

ISBN: 978-84-9034-665-5


Sinopsi: En aquesta obra memorialística amb grans pinzellades literàries l'autor viatja pels seus paisatges de preferència, els pobles i les terres de l'Ebre, a la recerca del que ha quedat després d'allò que considera la devastació ecològica, econòmica, social i política dels darrers cinquanta anys. En la solitud de la Terra Alta, sent la força d'aquesta terra, al compàs de tots els combats, locals i globals, per un món millor.. i també la grandesa d'unes biografies anònimes de dones i homes que han dignificat la memòria d'aquest país petit del sud i, de retruc, de tot Catalunya. “Es pot dir, doncs, que he conegut els interiors de moltes cases pageses, pescadores, pastores i artesanes, d'un ruralisme ja modernitzat, però en tots els casos amb aquell grau d'antiga saviesa camperola, que sempre m'ha emocionat.” Biografia: Xavier Garcia i Pujades (Vilanova i la Geltrú, 1950) ha exercit el periodisme, l'assaig ecològic, la crònica territorial (amb les tensions camp-ciutat), la biografia cultural i política de diverses personalitats catalanes (Esteve Fàbregas, Esteve Albert, Teodor Garriga, Artur Bladé, Joan Guinjoan, Josep M. Murià, etc.) i els retrats literaris, reunits en les sèries dels Homenots del Sud i, darrerament, en el volum Heterodoxos europeus. 25 biografies de la consciència ecològica del segle XX. Va participar en la fundació del diari Avui, del qual va ser redactor entre els anys 1976 i 1992, i del Col·lectiu de Periodistes Ecologistes de Catalunya, editors de la revista Userda (1977). També ha participat en les campanyes de Nacionalistes d'Esquerra (1979-1983), per vincular-se després a Els Verds-Alternativa Verda, amb els col·legues Santiago Vilanova i Xavier i Enric Borràs, entre molts d'altres. Ha escrit llargament per a diaris i revistes, i ha publicat més d'una trentena de llibres. El ...

Article complet

Prsentats divendres 26 de gener los dos llibres guanyadors dels “Premis Serret, Terra de Cruïlla” al Museu de la Vida Rural

http://www.museuvidarural.cat/  

Premis Serret Terra de Cruïlla. Presentació dels guanyadors

 
 
  • PRESENTACIÓ
     
    Divendres 26 de gener, a les 19 h
 

El proper divendres 26 de gener, a les set de la tarda, es presentaran al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí els llibres Patrimoni existencial de la Catalunya rural, de Francesc Roma; i El Sud de nou revisitat, de Xavier Garcia; guanyadors, respectivament, de les dues primeres edicions del Premi Serret Terra de Cruïlla. Al costat dels autors, presentaran l’acte l’editor de Cossetània, Jordi Ferré; el promotor cultural Octavi Serret; i el director adjunt de la Fundació Carulla, Jordi Quer.

El Premi Serret Terra de Cruïlla, convocat per la Llibreria Serret i el projecte Terra de Cruïlla, i atorgat per la Fundació Carulla, tenia com a objectiu promoure la creació literària relacionada amb el territori i el món rural. El guanyador de la primera edició, Francesc Roma, ho fou per Patrimoni existencial de la Catalunya rural (Cossetània Edicions), una aproximació al passat del país a través dels elements patrimonials que han quedat en desús i abandonats al territori. Forns, molins, cabanes, orris, pletes, etc., vestigis d’un passat proper, ens ajuden a entendre com era la vida rural fins no fa massa.
El Sud de nou revisitat (Cossetània Edicions), guanyador de la segona edició del premi, forma part d’un gènere híbrid, a cavall entre les memòries i la semblança literària. Xavier Garcia, veterà narrador, torna als seus paisatges predilectes, els pobles i les terres de l’Ebre, per fer un retrat cru del canvi que han experimentat en els darrers cinquanta anys, fruit del que ell considera “devastació ecològica, econòmica, social i política”.

+INFO:
www.museuvidarural.cat/caagenda_int/premisstc
www.serretllibres.com/autorsebrencs/articles/f-roma-i-casanovas-patrimoni-existencial-de-la-catalunya-rural-1er-premi-serret-terra-de-c
www.serretllibres.com/autorsebrencs/articles/el-sud-de-nou-revisitat-de-x.garcia

LO LLIBRE: www.serretllibres.com/cataleg/138155/el-sud-de-nou-revisitat
www.serretllibres.com/cataleg/138156/patrimoni-existencial-de-la-catalunya-rural

Article complet

El Sud de nou revisitat de Xavier Garcia - 2º Premi Serret Terra de Cruïlla

 
 

La Llibreria Serret de Vall-de-roures, aquest petit empori cultural en mig d'una zona bastant desabastida, fins no fa tant, pel que feia a llibres i cultura àmpliament, per medi de l'Octavi, el seu propietari i factotum, gestor i director, va decidir organitzar un premi de literatura relacionada en lo territori i la  ruralia, i s'en va sortir -com en tantes altres empreses, que ha endegat i tutelat- recolzat pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla; així ens trobem que, ara, fa ben poc, han sortit publicats, calentons encara, els dos libres corresponents als dos primers premiats en el I i II Premi Serret Terra de Cruïlla, al 2015 i al 2016. Pel que fa al segon, el dictamen del jurat, va ser per a una persona molt activa culturalment i ecològicament en les Terres de l'Ebre: Xavier Garcia, amb la seva obra: “el sud de nou revisitat”, editat i publicat per Cossetània edicions, ara, al 2017.


Sobre este llibre cal dir que no és una novel·la, sinó una mena d'assaig transversal que es basa en els records i les relacions de l'autor -i també les interrelacions- en múltiples persones de les comarques que estàn al “Sud” de Catalunya, ja siguin les que llinden amb l'Ebre, com la Ribera o les que són, com diu ell, de “secà”, com la Terra Alta, a banda de tota una bona colla de referents a variades contrades, comarques, entorns, i a personatges i personalitats més destacades de la Geografia, la Ecologia, la Història, la Política, El Sindicalisme, els Moviments Socials de base, la Literatura i altres Arts, en definitiva de la intel·lectualitat lligada al medi rural i a la terra dels territoris abans esmentats de manera localista i específica, però també de Catalunya, àmpliament, d'una manera generalista...

Article complet

F. Roma i Casanovas: “Patrimoni existencial de la Catalunya rural”, 1er Premi Serret-Terra de Cruïlla

 

Sobre lo 1er Premi Serret - Terra de Cruïlla

Patrimoni existencial de la Catalunya rural

de Francesc Roma i Casanovas

Lo texte: “Patrimoni existencial de la Catalunya rural”, va ser, al 2014, lo primer Premi Serret-Terra de Cruïlla, per a treballs de base literària sobre la ruralia, dotat pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. Lo llibre, en 168 pàgines, ha sigut editat i publicat, en el número 143 de la col·lecció El Tinter, per Cossetània edicions, recentment, ara al 2017.

L'autor premiat, Francesc Roma i Casanovas, en molt bon criteri, ha resolt lo tractament del tema de l'estudi que fonamenta lo llibre de manera satisfactòria per a qualsevol lector; no ha pretés fer un texte complexe i ultracientífic, ans, sense deixar de banda lo tema de base científica, ha escrit de manera amena en un munt de detalls narratius, de referencies documentals i anècdotes, que fan un texte de caire gairebé divulgador...

Article complet

1
2
3
4
5
...7>