Descobrim els Camins dels Càtars, amb "Pere Mauri", divendres 1 de novembre a partir de les 17:30 a #llibreriaSerret

PERE MAURI, L'ÚLTIM PASTOR CÀTAR

Un viatge extraordinari des d’Occitània al sud dels Pirineus. Terres de Llaida, l’Ebre i Els Ports-Maestrat. Resseguint els Camins dels Càtars.


Torna a reeditar-se l’historia d'en Pere Mauri, un pastor trashumant, ànima de la última comunitat dels càtars, segons l'autor d' "El càtar imperfecte", Victor Amela, "uns dels homes més fascinants de la nostra edat mitjana".


Al preàmbul l'autor ens recorda que entre d'altres fons ha realitzat la seua biografia a partir de les actes del procès inquisitorial del bisbe Fournier, futur Papa Benet XII, actes deposades a la biblioteca del Vaticà.


Així, i tenint com a centre d'interés la vida de Pere Mauri,l'autor ens introdueix breument al catarisme, víctima  d'una  croada que provocà un veritable genocidi a Occitània per part de la Inquisició a principis del segle XIII. Vida transhumant de Pere Mauri que li serveix per realitzar un reportatge fotogràfic des de Montelhó, cor de l'Occitània, poble on va nèixer el 1262, Cubieres, poble natal de Guillem Belibaste, darrer Perfecte càtar, Montsegur, símbol dels càtars, fins  les Terres de l'Ebre i els Ports.


Transhumància que tindrà el poble de Flix un protagonisme especial al costat de pobles amb connotacions càtars com Bagà, Tuixent, Castellbó, Morella, Sant Mateu, Horta de Sant Joan... A Flix hi va viure el 1314 acollit a la casa de Moferrret, un pastor morisc, i on es retrobaria el seu amic Guillem Belibaste, i on nou anys més tard, el maig de l'any 1323, seria pres per càtar heretge pels soldats del batlle , conduit a les masmorres del castell i després a Barcelona camí del castell de Carcassona, on seria interrogat el 25 de juny pel Tribunal de la Inquisició.


Publicat per Servitur dels Ports, Gramnexo editores Sl, col·lecció Camins dels Càtars, 122 pàgines, amb pròleg de Víctor Amela,  ens ofereix unes excel·lents illustracions i un reportatge fotogràfic de les petjades de Pere Mauri en el seu periple per aquest territoris.


Article complet

Eiiii !!!! Teniu de temps fins el 15 d'octubre pre presentar-vos Es convoquen als Premis “Món Rural” pe promoure el #Territori #literatura #periodisme a #Terradecruïlla !!!

Febrer 2016

Agost 2016

Es convoquen els Premis “Món Rural” per promoure la presència del territori a la literatura i el periodisme

  • Els premis estan organitzats i convocats per la Fundació del Món Rural, que també va convocar i organitzar la primera edició
  • Agrobank vinculada al grup CaixaBank, la Universitat de Lleida (UdL) i Argal han patrocinat aquests premis literaris i periodístics
  • Els premis tenen una dotació de 1.500 euros en narrativa, assaig i recerca i 750 en periodisme, totes tres categories en llengua catalana
  • La recepció de candidatures es tancarà el 15 d'octubre de 2016 i el veredicte es farà públic el 15 de febrer de 2017 al rectorat de la UdL


La Fundació del Món Rural (FMR) convoca i organitza els II Premis Món Rural de narrativa, assaig i recerca i periodisme. El guardons pretenen promoure la visibilitat del món rural en els mitjans de comunicació i la creació cultural i intel·lectual. El director de la FMR, Marc Riera, assenyala que “malgrat els avanços creiem que el territori encara està infrarepresentat tant en literatura com en el periodisme” per això tornem a promoure aquestes premis. Es tracta d'uns premis amb una dotació de 1.500 euros en narrativa, assaig i recerca i 750 en periodisme, totes tres categories en llengua catalana. El món rural haurà de ser el marc en el qual es desenvolupi la narració o l’assaig o recerca, o l’article periodístic. Les candidatures es poden presentar fins el 15 d'octubre de 2016 i el veredicte es farà públic el 15 de febrer de 2017 a la seu del rectorat de la Universitat de Lleida (UdL). Agrobank vinculada al grup CaixaBank, la Universitat de Lleida (UdL) i Argal han patrocinat aquests premis literaris i periodístics

Primera edició premis “Món rural”
La Fundació del Món Rural va entregar els I Premis de narrativa, assaig i periodisme “Món rural” el 30 de juny de 2010 a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. En la categoria d’assaig va guanyar Apicultura tradicional. Abellaires, melers i cerers. Arquitectura rural i patrimoni. (L’exemple a la Conca de Barberà) de Manel Martínez Garcia de Montblanc (Conca de Barberà). En narrativa, l’obra Les tombes buides de Marc Masdeu Escuder, de Soses (Segrià). Finalment, en periodisme Santiago Valldepérez Cruañes, d’Amposta (Montsià) va ser guardonat pel reportatge Cinc dies al ras, transhumància entre el Montsià i el Maestrat publicat a la revista “Descobrir” a l’octubre de 2009.

Més informació
Nota de premsa de convocatòria dels II Premis Món Rural
Bases dels II Premis Món Rural de Narrativa,Assaig i recerca i Periodisme.
Nota de premsa de l'entrega dels I Premis Món Rural
Article complet

Divendres 16 de setembre presentem a la llibreria Parcir de Manresa, el llibre de Wilfried Beck, 'Pere Mauri l’últim pastor càtar' amb pròleg de Víctor Amela !!!

 PERE MAURI, L'ÚLTIM PASTOR CÀTAR.
 
PERE MAURI, L'ÚLTIM PASTOR CÀTAR
Viatgeu d'Occitània a les Terres de l'Ebre i els Ports. 

Ha estat una de les novetats de la Fira del Llibre Ebrenc realitzada aquest darrer cap de setmana a Móra d'Ebre. "Pere Mauri, l'últim pastor càtar" de Wilfried Beck. Un viatge d'Occitània a les Terres de l'Ebre i els Ports per part d'un pastor trashumant, ànima de la última comunitat dels càtars, segons l'autor d' "El càtar imperfecte", Victor Amela, "uns dels homes més fascinants de la nostra edat mitjana".

Al preàmbul l'autor ens recorda que entre d'altres fons ha realitzat la seua biografia a partir de les actes del procès inquisitorial del bisbe Fournier, futur Papa Benet XII, actes deposades a la biblioteca del Vaticà.

Així, i tenint com a centre d'interés la vida de Pere Mauri,l'autor ens introdueix breument al catarisme, víctima  d'una  croada que provocà un veritable genocidi a Occitània per part de la Inquisició a principis del segle XIII. Vida transhumant de Pere Mauri que li serveix per realitzar un reportatge fotogràfic des de Montelhó, cor de l'Occitània, poble on va nèixer el 1262, Cubieres, poble natal de Guillem Belibaste, darrer Perfecte càtar, Montsegur, símbol dels càtars, fins  les Terres de l'Ebre i els Ports.

Transhumància que tindrà el poble de Flix un protagonisme especial al costat de pobles amb connotacions càtars com Bagà, Tuixent, Castellbó, Morella, Sant Mateu, Horta de Sant Joan... A Flix hi va viure el 1314 acollit a la casa de Moferrret, un pastor morisc, i on es retrobaria el seu amic Guillem Belibaste, i on nou anys més tard, el maig de l'any 1323, seria pres per càtar heretge pels soldats del batlle , conduit a les masmorres del castell i després a Barcelona camí del castell de Carcassona, on seria interrogat el 25 de juny pel Tribunal de la Inquisició.

Publicat per Servitur dels Ports, Gramnexo editores Sl, col·lecció Terra de Cruïlla, 122 pàgines, amb pròleg de Víctor Amela,  ens ofereix unes excel·lents illustracions i un reportatge fotogràfic de les petjades de Pere Mauri, amb la curiositat que en il·lustrar el castell de Flix on fou pres en Pere Mauri ho fa amb una fotografia del restaurat castell carlí.

 
Article complet

Recordeu! 26 de maig, últim dia per presentar-te al II Premi Serret Terra de Cruïlla 2016 !!!

 

                                                                                                                                                                 
BASES PREMI SERRET TERRA DE CRUÏLLA

El Premi Serret Terra de Cruïlla, convocat per la Llibreria Serret i Terra de Cruïlla amb la col·laboració de la Fundació Carulla Museu de la Vida Rural, tenen com a objectiu promoure la creació literària relacionada amb el territori i el món rural.

Poden optar-hi obres originals i inèdites escrites en català.

S’acceptaran:

  • Narrativa: novel·la, narracions, contes, literatura del jo.

  • Assaig: històric, etnològic, científic, filològic, filosòfic, polític, periodístic.

Les obres s’han de centrar en el món rural d’avui, en el seu territori, en el seu paisatge, en la seva gent. Es valorarà especialment que incideixin en la manera en què el món agrari conviu amb els reptes que les societats contemporànies es plantegen per al nou mil·lenni.

Els originals han de tenir una extensió mínima de 150 fulls (2.100 caràcters per pàgina aproximadament).

El guardó està dotat amb 1.500 euros, aportats per la Fundació Carulla Museu de la Vida Rural, en concepte d’avançament de drets d’autor per a la primera edició del llibre.

Editorial Barcino publicarà l’obra guanyadora dins de la seva col·lecció Museu de la Vida Rural i signarà un acord de publicació amb l’autor amb les condicions establertes a la col·lecció.

El jurat està format per Emigdi Subirats, Silvestre Hernández, Albert Pujol, Carme Martí, Maria Carme Jiménez i Jordi Llavina, que actuarà de secretari del jurat.

El termini d’admissió de les obres començarà el 26 de gener de 2016 i finalitzarà el 26 de maig de 2016. El veredicte es farà públic durant el mes d’agost de 2016.

L'enviament dels originals s’ha de fer per correu electrònic, mitjançant un arxiu PDF, a l'adreça electrònica info@serretllibres.com. L'autor ha d'indicar que es tracta d’una OBRA PER PARTICIPAR AL PREMI SERRET TERRA DE CRUÏLLA. En un document adjunt cal que hi faci constar les seves referències (nom, cognoms, adreça, codi postal, localitat, telèfon i NIF).

Els autors dels originals presentats es comprometen a no retirar-los abans de fer-se públic el veredicte del premi.

El jurat pot declarar desert el premi.

Els organitzadors del certamen es reserven l’opció preferent per publicar en el termini d’un any obres presentades al premi que no hagin estat guardonades.

La presentació dels originals pressuposa l’acceptació íntegra d’aquestes bases.

Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu contactar a info@serretllibres.com i al telèfon 978890077 i per descarregar a l'enllaç: http://es.slideshare.net/serretllibres/actualitzades-les-bases-del-ii-premi-serret-terra-de-crulla-2016
Article complet